Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Han är komiker, skådespelare, manusförfattare – och nu syns han i ”Stjärnorna på slottet” på SVT.Han är komiker, skådespelare, manusförfattare – och nu syns han i ”Stjärnorna på slottet” på SVT.Han är komiker, skådespelare, manusförfattare – och nu syns han i ”Stjärnorna på slottet” på SVT.
Deltagarna i ”Stjärnorna på slottet”: David Lagercrantz, Marika Carlsson, Carola Häggkvist, Grynet Molvig och Per Anderson.Deltagarna i ”Stjärnorna på slottet”: David Lagercrantz, Marika Carlsson, Carola Häggkvist, Grynet Molvig och Per Anderson.Deltagarna i ”Stjärnorna på slottet”: David Lagercrantz, Marika Carlsson, Carola Häggkvist, Grynet Molvig och Per Anderson.
Den fjärde deltävlingen i Melodifestivalen 2021 leddes av Pernilla Wahlgren och Per Andersson.Den fjärde deltävlingen i Melodifestivalen 2021 leddes av Pernilla Wahlgren och Per Andersson.Den fjärde deltävlingen i Melodifestivalen 2021 leddes av Pernilla Wahlgren och Per Andersson.
1 AV 3
Han är komiker, skådespelare, manusförfattare – och nu syns han i ”Stjärnorna på slottet” på SVT.
Foto: Janne Danielsson / SVT
2 AV 3
Deltagarna i ”Stjärnorna på slottet”: David Lagercrantz, Marika Carlsson, Carola Häggkvist, Grynet Molvig och Per Anderson.
Foto: GÖRAN GRANLUND/ STELLA PICTURES
3 AV 3
Den fjärde deltävlingen i Melodifestivalen 2021 leddes av Pernilla Wahlgren och Per Andersson.
Foto: Janne Danielsson / SVT

Per Andersson om sin galna gata: ”Det är absurt”

Per Andersson hittade sitt kedjehus när han planlöst letade boende i Stockholm. I det lagom stora, behändiga 1960-talshuset trängs loppisprylar med teaterrekvisita. I trädgården står en Moraklocka, som komikern släpat hem från ”Grotesco”.

Nu är han aktuell i ”Stjärnorna på slottet”.

Hur bor du?

– Jag bor i ett kedjehus på Gökvägen i Täby. Det är problematiskt. Som komiker tror folk att jag skämtar. ”Är det Per Andersson från tv? Vad dum du är, du ringer bara för att skoja.” Jag får ringa om och i stället beställa en taxi till Orrvägen eller Koltrastvägen, som ligger i närheten. Det är absurt. Vi har ett mysigt 1960-talshus, som känns lagom och behändigt och inte så svulligt. Jag har ingen aning om antal kvadrat, men det är inte görstort och är väl fem rum. 

Hur hamnade du i kedjehus?

– Innan bodde vi i lägenhet i Majorna i Göteborg och tänkte ge Stockholm en chans. Planlöst och fördomsfritt åkte vi runt och tittade. Huset vi hittade passar oss kanon. Min fru var noga med att det skulle vara ett enplanshus. Det är lagom stort, fixat och inte akut att lägga om taket. Gaveltomten bidrar till att det känns öppet.

Per Andersson berättar att hans fru gillar att hitta grejer på loppis. ”En period hade vi fyra köksbord, men hade ingen plats så de fick stå i trädgården. Det höll på att balla ur fullständigt, så hon la ut en massa grejer på Blocket.”Per Andersson berättar att hans fru gillar att hitta grejer på loppis. ”En period hade vi fyra köksbord, men hade ingen plats så de fick stå i trädgården. Det höll på att balla ur fullständigt, så hon la ut en massa grejer på Blocket.”Per Andersson berättar att hans fru gillar att hitta grejer på loppis. ”En period hade vi fyra köksbord, men hade ingen plats så de fick stå i trädgården. Det höll på att balla ur fullständigt, så hon la ut en massa grejer på Blocket.”
Per Andersson berättar att hans fru gillar att hitta grejer på loppis. ”En period hade vi fyra köksbord, men hade ingen plats så de fick stå i trädgården. Det höll på att balla ur fullständigt, så hon la ut en massa grejer på Blocket.” Foto: KNUT KOIVISTO

Per Andersson – aktuell i "Stjärnorna på slottet"

Ålder: 45 år.

Familj: Hustrun Malin Karlsson, 48. Sönerna Ture, 12, och Tage, 15. 

Gör: Komiker, skådespelare, manusförfattare, regissör, programledare. 

Aktuell: Medverkar i ”Stjärnorna på slottet” på SVT. Per Anderssons program sänds 29 januari 2022. Enmansrevyn ”Räkhäst – i huvudet på Per Andersson” på Lorensbergsteatern i Göteborg våren 2022.

Per Andersson berättar att han är dålig på att slänga saker och att han har ett klädförråd där han botaniserar och letar idéer till sina shower. 

– En för liten kavaj kan bli en rolig gubbe i en sketch. Jag sparar också rekvisita som kan ge inspiration. I inledningen av ”Grotesco” stod jag gömd i en stor Moraklocka. Efter att ha stått i den i två år baxade jag hem dem. Den visade sig vara för hög, så nu står den i trädgården. När vi grillar på sommaren och folk tar en snaps, går de in och ställer sig i ”Gökuret”. Det står mitt på tomten, väl synligt från vägen.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Ikea blandat med loppis. Frun älskar att hitta grejer. ”Det var så billigt”, säger hon. En period hade vi fyra köksbord, men hade ingen plats så de fick stå i trädgården. Det höll på att balla ur fullständigt, så hon la ut en massa grejer på Blocket. Den absurdaste gången var när det knackade på hos oss, någon kom in, tog vårt elementskydd och betalade mig 50 kronor. Jag visste inte om han betalade för att stjäla. Hemma har vi också teaterinslag, en plansch eller foton från något man spelat. I hallen hänger Karamellodiktstipendiet, som jag är otroligt stolt över.

Krukdjungel. Per Anderssons fru Malin har börjat samla på blommor, som fyller hyllor och fönsterbrädor.Krukdjungel. Per Anderssons fru Malin har börjat samla på blommor, som fyller hyllor och fönsterbrädor.Krukdjungel. Per Anderssons fru Malin har börjat samla på blommor, som fyller hyllor och fönsterbrädor.
Krukdjungel. Per Anderssons fru Malin har börjat samla på blommor, som fyller hyllor och fönsterbrädor. Foto: Privat
Lampan är en 40-årspresent till Per Andersson. Familjen tyckte att den skulle passa honom.Lampan är en 40-årspresent till Per Andersson. Familjen tyckte att den skulle passa honom.Lampan är en 40-årspresent till Per Andersson. Familjen tyckte att den skulle passa honom.
Lampan är en 40-årspresent till Per Andersson. Familjen tyckte att den skulle passa honom. Foto: Privat
Glöggflaskan är rekvisita från julkalendern ”Panik i tomteverkstan”, där Per Andersson spelade tomtefar. T-glöggen var bränsle till tomtens släde.Glöggflaskan är rekvisita från julkalendern ”Panik i tomteverkstan”, där Per Andersson spelade tomtefar. T-glöggen var bränsle till tomtens släde.Glöggflaskan är rekvisita från julkalendern ”Panik i tomteverkstan”, där Per Andersson spelade tomtefar. T-glöggen var bränsle till tomtens släde.
Glöggflaskan är rekvisita från julkalendern ”Panik i tomteverkstan”, där Per Andersson spelade tomtefar. T-glöggen var bränsle till tomtens släde. Foto: Privat

Vad är viktigast för dig i ditt hem?

– Att sängen är go. I den tillbringar man mycket tid och jag har väldigt lätt för att sova. Vi har inte så stort tv-utrymme, så jag skulle vilja ha stora fylliga fåtöljer som man kan sitta och pösa eller läsa manus i. Jag har en grön fåtölj med plädar, som jag murrar in mig i. Det är trevligt. En tredje viktig sak är musiken. Även om den ligger i bakgrunden sätter det en bra stämning. Murr och musik!

Altan i radhuset som har en gaveltomt.Altan i radhuset som har en gaveltomt.Altan i radhuset som har en gaveltomt.
Altan i radhuset som har en gaveltomt. Foto: Privat

Per Anderssons bästa hemmatips:

”Vi är så medvetna kring inredning i dag. Hur allt ska hänga och placeras och färger som ska matcha. Smäcka upp ett fult foto om det gör dig glad, och skit i om det bryter av. Det är härligt att titta i en inredningskatalog, men man vill inte bo i en själv. Det blir lite för inrett. Hellre att man bjuder hem folk till ett stökigt hem än att inte bjuda hem folk alls.”

Intervjun med Per Andersson gjordes i början av 2021.

LÄS MER: Anne Lundberg bytte Östermalm mot gammal skola på landet

LÄS MER: Tareq Taylor om sitt hem: ”Måste vara ett ställe för vila

Se även: