1 av 3: Han är komiker, skådespelare, manusförfattare – och numera är Per Andersson även programledare för Melodifestivalen. Foto: MAGNUS LILJEGREN
2 av 3: Per Andersson bor i ett kedjehus i Stockholm. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
3 av 3: Den fjärde deltävlingen i Melodifestivalen 2021 leds av Pernilla Wahlgren och Per Andersson. Foto: Janne Danielsson / SVT

Per Andersson om sin galna gata: ”Det är absurt”

Per Andersson hittade sitt kedjehus när han planlöst letade boende i Stockholm. I det lagom stora, behändiga 1960-talshuset trängs loppisprylar med teaterrekvisita. I trädgården står en Moraklocka, som komikern släpat hem från ”Grotesco”. Nu syns han i en ny roll som programledare för Melodifestivalen.

Hur bor du?

– Jag bor i ett kedjehus på Gökvägen i Täby. Det är problematiskt. Som komiker tror folk att jag skämtar. ”Är det Per Andersson från tv? Vad dum du är, du ringer bara för att skoja.” Jag får ringa om och i stället beställa en taxi till Orrvägen eller Koltrastvägen, som ligger i närheten. Det är absurt. Vi har ett mysigt 1960-talshus, som känns lagom och behändigt och inte så svulligt. Jag har ingen aning om antal kvadrat, men det är inte görstort och är väl fem rum. 

Hur hamnade du i kedjehus?

– Innan bodde vi i lägenhet i Majorna i Göteborg och tänkte ge Stockholm en chans. Planlöst och fördomsfritt åkte vi runt och tittade. Huset vi hittade passar oss kanon. Min fru var noga med att det skulle vara ett enplanshus. Det är lagom stort, fixat och inte akut att lägga om taket. Gaveltomten bidrar till att det känns öppet.

Per Andersson berättar att hans fru gillar att hitta grejer på loppis. ”En period hade vi fyra köksbord, men hade ingen plats så de fick stå i trädgården. Det höll på att balla ur fullständigt, så hon la ut en massa grejer på Blocket.” Foto: KNUT KOIVISTO

Per Andersson

Ålder: 44 år.

Familj: Hustrun Malin Karlsson, 47. Sönerna Ture, 11, och Tage, 14. 

Gör: Komiker, skådespelare, manusförfattare, regissör, programledare. 

Aktuell: Programledare i Melodifestivalens deltävling 4. Enmansrevyn ”Räkhäst – i huvudet på Per Andersson” på Lorensbergsteatern i Göteborg hösten 2021 och våren 2022.

Var har du förberett dig inför Melodifestivalen?

– Jag samlar på mig grejer och är dålig på att slänga. Hemma har jag ett smärre klädförråd, men där hittar jag nog inget till Melodifestivalen som är mer show. I förrådet kan jag botanisera när jag letar idéer. En för liten kavaj kan bli en rolig gubbe i en sketch. Jag sparar också rekvisita som kan ge inspiration. I inledningen av ”Grotesco” stod jag gömd i en stor Moraklocka. Efter att ha stått i den i två år baxade jag hem dem. Den visade sig vara för hög, så nu står den i trädgården. När vi grillar på sommaren och folk tar en snaps, går de in och ställer sig i ”Gökuret”. Det står mitt på tomten, väl synligt från vägen.

Krukdjungel. Per Anderssons fru Malin har börjat samla på blommor, som fyller hyllor och fönsterbrädor. Foto: Privat
Lampan är en 40-årspresent till Per Andersson. Familjen tyckte att den skulle passa honom. Foto: Privat
Glöggflaskan är rekvisita från julkalendern ”Panik i tomteverkstan”, där Per Andersson spelade tomtefar. T-glöggen var bränsle till tomtens släde. Foto: Privat

Hur skulle du beskriva din stil?

– Ikea blandat med loppis. Frun älskar att hitta grejer. ”Det var så billigt”, säger hon. En period hade vi fyra köksbord, men hade ingen plats så de fick stå i trädgården. Det höll på att balla ur fullständigt, så hon la ut en massa grejer på Blocket. Den absurdaste gången var när det knackade på hos oss, någon kom in, tog vårt elementskydd och betalade mig 50 kronor. Jag visste inte om han betalade för att stjäla. Hemma har vi också teaterinslag, en plansch eller foton från något man spelat. I hallen hänger Karamellodiktstipendiet, som jag är otroligt stolt över.

Vad är viktigast för dig i ditt hem?

– Att sängen är go. I den tillbringar man mycket tid och jag har väldigt lätt för att sova. Vi har inte så stort tv-utrymme, så jag skulle vilja ha stora fylliga fåtöljer som man kan sitta och pösa eller läsa manus i. Jag har en grön fåtölj med plädar, som jag murrar in mig i. Det är trevligt. En tredje viktig sak är musiken. Även om den ligger i bakgrunden sätter det en bra stämning. Murr och musik!

Altan i radhuset som har en gaveltomt. Foto: Privat

Per Anderssons bästa hemmatips:

”Vi är så medvetna kring inredning i dag. Hur allt ska hänga och placeras och färger som ska matcha. Smäcka upp ett fult foto om det gör dig glad, och skit i om det bryter av. Det är härligt att titta i en inredningskatalog, men man vill inte bo i en själv. Det blir lite för inrett. Hellre att man bjuder hem folk till ett stökigt hem än att inte bjuda hem folk alls.”

LÄS MER: Anne Lundberg bytte Östermalm mot gammal skola på landet

LÄS MER: Tareq Taylor om sitt hem: ”Måste vara ett ställe för vila

Se även:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!