Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Pekka Heino är tv-profilen som på senare år synts bland annat i ”Go'kväll”.
Pekka Heino är tv-profilen som på senare år synts bland annat i ”Go'kväll”.
Pekka Heino är tv-profilen som på senare år synts bland annat i ”Go'kväll”.
Nu är Pekka Heino sin egen och skriver bland annat på en självbiografisk roman.
Nu är Pekka Heino sin egen och skriver bland annat på en självbiografisk roman.
Nu är Pekka Heino sin egen och skriver bland annat på en självbiografisk roman.
1 AV 2
Pekka Heino är tv-profilen som på senare år synts bland annat i ”Go'kväll”.
Foto: KRISTIAN POHL
2 AV 2
Nu är Pekka Heino sin egen och skriver bland annat på en självbiografisk roman.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Pekka Heino skippar vitt i lägenheten mitt i Stockholm

Tv-profilen Pekka Heino trivs överallt i sitt hem som han beskriver som färgrikt, ombonat och med massor av prylar och böcker.

Bästa köpet är själva hemmet, efter en tidigare panikflytt till ett ställe som inte alls kändes rätt. Nu känner sig Pekka Heino och maken Erik Kristensen hemma i lägenheten på Kungsholmen.

Du har ditt hem i Stockholm. Hur bor du?

– I en rymlig trea mitt i stan, på Kungsholmen. Nära till city och med Riddarfjärden och Norr Mälarstrand runt hörnet. Fri sikt med mycket grönska och himmel från alla fönster, vilket är viktigt för oss.

Hur länge har du bott där du bor nu?

– Åtta år. Att flytta hit innebar en återkomst till Kungsholmen. Erik och jag flyttade ihop i vår första gemensamma lägenhet, bara några kvarter härifrån, för 28 år sen. Där bodde vi sen i tio år.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Färgrik! Ombonad, med massor av prylar och böcker. Jag och maken är lika förtjusta i traditionell brittisk inredning, vilken vi väljer att tolka som lätt akademisk och med mycket mönster och kulörer.

Pekka Heino

Ålder: 60.

Bor: I en lägenhet på Kungsholmen i Stockholm.

Familj: Maken Erik Kristensen.

Gör: Sverigefinsk programledare, programpresentatör, konferencier, moderator och talare.

Aktuell: Efter 34 år som programledare på SVT för bland annat Den röda tråden, Melodifestivalen och Go'kväll är Pekka i dag sin egen och skriver bland annat på en självbiografisk roman.

Vad är viktigast för dig med ditt hem?

– Naturligtvis att jag och min bättre hälft trivs här, men också att våra vänner känner sig välkomna hit, eftersom vi älskar att ordna middagar och även att samla några likasinnade på sällskapsspel.

Vilken är din favoritplats i hemmet?

– Jag trivs precis lika bra överallt, eftersom vi, tack vare en köksflytt för några år sen, fick till den ultimata planlösningen. Öppet mellan kök och vardagsrum, kombinerad matsal och bibliotek, samt ett ordentligt sovrum.

Vad är ditt bästa köp?

– Bostaden i sig, eftersom flytten hit föregicks av ett traumatiskt år, med trassel i förra bostaden och en misslyckad panikflytt till ett ställe på Gärdet, där vi bara mellanlandade några månader. Hit kom vi verkligen ”hem”.

Vad är ditt sämsta köp?

– Ja, det skulle väl vara den där mellanlandningen på Gärdet, då. Tidig funkis, vilket innebar att det var extremt lyhört åt alla håll. Dessutom i en stadsdel, som visade sig vara helt fel för oss. Som tur var gick den affären plus-minus-noll.

Under en vistelse i Nice passerade vi en liten lampaffär med spännande skärmar, som de tillverkade själva. Vi föll för denna och jag fick packa in den noggrant i bagaget. En perfekt souvenir. Foto: Privat

Vilken lyx unnar du dig till hemmet?

– Vi har nog, för rätt länge sen, kommit till en punkt där vi inte behöver kompromissa så mycket. Vi köper det vi vill ha, vilket i och för sig inte är så mycket just nu, eftersom vi trivs så bra med vår inredning.

Vad gillar du mest med din inredning?

– Att vi vågade oss på att måla, först vardagsrummet blått, därefter matsalen röd. Innan dess var allt i lägenheten vitt, vitt, vitt. Efter långt funderande var vi överens om att här behövdes ändring - och vi är SÅ nöjda!

Vilket är ditt favoritrum?

– Jag kan inte välja. Matsal kombinerad med bibliotek var alltid min dröm, tills den besannades. Dubbeldörrarna in till vardagsrummet gör att det känns luftigt och sovrummet är perfekt vilsamt.

Finns det någon färg som du absolut inte gillar att ha i hemmet?

– Egentligen inte, eftersom vi har både mattor och kuddar som innehåller de flesta kulörer. En vän till oss sa att ”man egentligen bara ska ha tre färger i sitt hem”. Jo, tjena. Dömt att misslyckas för vår del.

Vi fyndade två exemplar av NK-stolen Triva, av Bengt Ruda, på en auktion för tjugofem år sedan och lät klä om dem i ett piggt grönt tyg. Väldigt skön att sitta i och lätt att flytta. Jag bara älskar dem! Foto: Privat

Om du måste jobba hemifrån, var sitter du helst då?

– I en skön fåtölj i vardagsrummet. Eller vid matsalsbordet. Eller halvliggande i sängen. Det är ju det som är en av fördelarna med att jobba hemifrån, att kunna flytta runt, efter humör eller arbetets art.

Vad står högst upp på din önskelista till hemmet?

– En trevlig taklampa, kanske en plafond, till vardagsrummet. Där behövs eventuellt någon slags allmänbelysning, vilket vi i och för sig inte direkt saknat, men det kunde möjligen bli ”pricken över i:t” i rummet.

Ditt bästa hemmatips?

– Våga lite färg på väggarna! Eller lite roligare tapeter, kanske på en fondvägg, om hela rummet känns för stort att ge sig på. Men fundera ordentligt först, även om det ju går att både måla och tapetsera över.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

– Jag tänker mig nog åtminstone en flytt till, även om vi trivs väldigt bra där vi bor nu. Och sen blir ju kravlistan längre och längre för varje flytt, så det blir svårt att hitta något som uppfyller allt. Och som man har råd med.

HÄR kan du titta in och se mer av Pekka Heinos hem!

LÄS MER: ”Husdrömmar”-Marie om sin stora kaptensvilla i Skåne 

Se även: