1 AV 2
Journalisten Niklas Källner har nyligen setts på TV4 där han ledde tv-programmet ”Fuskarna”.
Foto: Carl-Johan Paulin
2 AV 2
Niklas Källners nya bok ”Ser du inte vad jag säger?” är en uppföljare till boken ” Och bilen går bra?”.
Foto: Carl-Johan Paulin

Niklas Källner bor i 30-talshus i Bromma: ”Är otroligt ohändig”

Tv- och radioprofilen Niklas Källner kom nyligen ut med ”Ser du inte vad jag säger”. Boken skrev han i källaren samtidigt som huset i Bromma drabbades av en vattenskada. En av hans favoritplatser hemma är balkongen, där han kan sitta och tänka.

Åsa Görnerup

Du har flyttat runt i Stockholm i många år. Hur bor du nu? 

– Jag bor i ett trähus i Bromma från 1938. Tidigare bodde vi i samma område, fast i ett mindre hus. Tanken var inte att flytta, men sedan blev barnen större, tog mycket plats och det var kompisar hemma. Vi levde på varandra, men nu har vi möjlighet att vara på olika våningar. Huset är på 96 kvadrat, men kvadratmeter säger inte så mycket. Jag har bott i mindre hus, som varit otroligt bra planerade.

– Jag gillar äldre hus med en historia. Vårt hus tillhörde egnahemsprojektet, där människor fick tilldelat sig en ritning på ett hus som passade till tomten. Jag trivs väldigt bra med att bo i hus och ha en trädgård att sitta i.

Niklas Källner – Aktuell i "Spanarna"

Ålder: 46 år.

Bor: 30-talshus i Bromma.

Familj: Fru och två barn.

Gör: Journalist, författare och tv-profil, känd från ”Arvinge okänd” och som reporter i ”Skavlan”.

Aktuell: Boken ”Ser du inte vad jag säger? Om gester, minspel, tonfall och andra sätt att prata utan ord” (Bonnier Fakta). ”Spanarna” i Sveriges Radio P1. Ledde nyss ”Fuskarna” på TV4.

Niklas Källner bor i ett trähus i Bromma. Foto: Carl-Johan Paulin

Hur skulle du beskriva stilen?

– Som små sa barnen att det ser ut som en gammal farmor bor här. Jag gillar inte att bryta av och blanda stilar. Även om jag inte är någon inredningsguru, tänker jag att inredningen ska gå i linje med huset. Jag vill behålla originaldetaljer och har kvar ett gammalt trappräcke. Däremot är jag inte extrem och går inte på loppisar för att hitta saker från 40-talet. 

Hur händig är du?

– Jag är otroligt ohändig och har verkligen tummen mitt i handen. Ska något göras får jag ta hjälp. Är det något enkelt ber jag en kompis och bistår med verktyg och god stämning. En gång skulle jag få in ett nytt kylskåp som var några centimeter för stort. Vi behövde kapa och bad snällt en granne med mycket maskiner att komma och såga. Jag har till och med fått hjälp att sätta upp tv:n på väggen.

– Vi har haft en vattenskada och fick renovera både frivilligt och ofrivilligt. Jag har förlikat mig med att det hela tiden är något. 

Favoritrummet. Niklas Källner gillar när inredningen går i linje med huset som är byggt 1938. En klassisk monstera harmonierar med bladen i tapeten. Foto: Privat
Trappräcket är en av många originaldetaljer, som är bevarade i egnahemshuset. Foto: Privat

Var har du skrivit boken ”Ser du inte vad jag säger”?

– När vi hade vattenskadan, satt jag i källaren och skrev boken. Jag har en kaosartad hjärna och en viktig sak för mig är mina arkivskåp. I små skåp med lådor har jag mina hårddiskar, pärmar, anteckningsböcker och sladdar. 

– Jag är som en liten revisor. Inte så att jag är pedant. Tvärtom kan jag leva i en stökig tillvaro där kläder ligger slängda, men vissa saker måste ha ordning.

Vad vill du med boken?

– Som journalist vill man skapa så naturliga möten som möjligt med människor. För mig är det en belastning att jag kommer med en kameraman. I mötet spelar det icke verbala en enorm roll. Kroppsspråket säger mycket mer än vi tror. 

Vilket är ditt favoritrum?

– Vardagsrummet, där är jag mycket. I det finns både matsalsplatser, tv, en grön soffdel och en tapet med turkosa och gröna blad och parkettgolv. Det ska vara livfullt. 

– Sedan gillar jag min balkong. Man kommer högt upp och jag tycker nästan mer om den än trädgården. Jag tycker om att sitta där och tänka. 

Plats för tanke. Niklas Källner trivs med att sitta på den högt belägna balkongen. Foto: Privat

Se även: