1 av 2: Författaren Mons Kallentoft i sitt hem på Mallorca där han skrivit sin senaste roman ”Blickfångarna”. Foto: Pär Olsson
2 av 2: Penthouset har en öppen och ljus planlösning med utsikt över havet. Foto: Privat

Mons Kallentoft trivs bäst i sängen – hemma på Mallorca

I nya deckaren ”Blickfångarna” har Mons Kallentoft hämtat inspiration från bland annat konsten. 

Författarens hem är sprängfyllt med kvalitetskonst. Sin tjugonde bok har han skrivit i sängen i sitt penthouse på Palma de Mallorca.

Åsa Görnerup

Du har ditt hem på Mallorca. Hur bor du?

– Jag bor i ett penthouse mitt i stan med utsikt över hav och berg. Vitt. Konst. Bekväm säng.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Jag samlar samtidskonst, så det är sprängfyllt med sådan. Sedan gillar jag italiensk och fransk femtio- och sextiotalsdesign, så även en del sådant. Alla väggar och golv är vita för konstens skull. Mycket skulptur och skärmar med konstfilm.

Mons Kallentoft

Ålder: 53.

Bor: Palma de Mallorca sedan sju år tillbaka. 

Familj: Barnen Karla, 18, Nick, 15 och flickvännen Anna-Lena.

Gör: Författare.

Aktuell: Ny roman om polisen Malin Fors i Linköping, ”Blickfångarna”. Boken är Mons Kallentofts 20:e deckare. 

Författaren Mons Kallentoft gillar inte svensk vinter och bor sedan sju år tillbaka på Mallorca. Foto: Privat
Författarens penthouse på Mallorca är ljus och öppen och inredd med storslagen konst. Foto: Privat
Från matplatsen och vardagsrummet har han utsikt över havet. Foto: Privat

Nu kommer du ut med din 20:e deckare, ”Blickfångarna”. Var har du hämtat inspiration till den?

– Jag skriver mina böcker i hemmet, i sängen! Men inspirationen får jag från resor och konsten och människor jag möter. Just den här boken är förutom en spännande historia, en hejdlös drift med autofiktionen. Jag ville skriva om hur synen och sinnena lurar oss, ständigt. Vi ser inte vad vi tror vi ser.

I boken figurerar en konstnär vars konst stiger mycket i värde efter hans död.  Vilket är ditt bästa klipp som konstsamlare?

– Jag har köpt några tavlor för ganska lite och sålt för ganska mycket. Mer detaljer än så ger jag inte, det är fult att prata om pengar. Och jag köper aldrig för att göra ”klipp”, det gör ingen riktig samlare. Det handlar om konsten, inget annat.

Mons Kallentoft inspireras främst av resor. Och konsten. Han lever i en värld av berättelser och bra form i en berättelse är samma sak som bra form i ett ting. ”Så på ett vis är allt inspiration, samtidigt som ingenting är det”, menar han. Foto: Privat

Vilket är ditt sämsta köp?

– Samma där, vill inte säga, då skulle jag hänga ut en konstnär och det gör jag inte. Men jag köpte en ready made, gjord av chipspåsar, och den tavlan bleknade snabbt. Så dåligt köp.

Vad gillar du mest med din inredning?

– Nu ska jag inte vara ödmjuk utan ärlig. Att jag har ett så omvittnat säkert öga. Allt går ihop. Jag vet att jag har kvalitet hemma och ett vackert, i den klassiska bemärkelsen, hem. Ärligt: Få har den förmågan och det ögat. Årtionden av daglig träning och medfödd talang har gjort mig säker estetiskt.

Mons Kallentoft unnar sig att dricka bra vin, köpa dyr konst och dyra möbler. Foto: Privat
”Kvalitet, tack och lov har jag råd med det. Jag gillar tunga saker, en pepparkvarn ska väga minst ett halvkilo.” Foto: Privat
”Jag vet att jag har kvalitet hemma och ett vackert, i den klassiska bemärkelsen, hem.” Foto: Privat

Vad står högst upp på din önskelista?

– Jag vill väldigt gärna ha ett av Jean Prouvés skrivbord för att de är de mest eleganta som någonsin gjorts, i mitt tycke. Jag inbillar mig att mästerverk skrivs just vid sådana bord. Strama, men sköna för ögat. Tyvärr är hans saker väldigt dyra, så jag lär få leta och vänta länge. Wade Guyton är internetkonstens fader om man så vill, kanske den första konstnären som helt enkelt printade ut verk på jätteskrivare. Han arbetar med tecken och lager och driver fram skönhet ur det mycket enkla. Det är som om han tämjer tekniken, böjer den runt sin egen axel, och driver fram det mänskliga ur den. Även han är dyr, så ett bra verk av honom förblir en dröm. Vackert så.

Var trivs du bäst i hemmet?

– I sängen och köket och i den lilla vinkällaren. Varför får var och en räkna ut själv!

Mons Kallentofts bästa hemmatips:

”Släng så mycket du kan, reducera, ta bort, byt ut. Och se, se, se. Lägg inga pengar på konst förrän du tagit ett halvt decennium och lärt dig.” 

Se även: