Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 5
Mischa Billing är glad att hon sa ja till att ta över sina föräldrars torp i Skåne.
Foto: PETER JOENSSON
2 AV 5
Hunden Elsa stortrivs. Trots att torpet tillhört familjen, känner sig Mischa Billing fri att sätta sin egen prägel på det. ”Jag har rensat hemmet på 50 års grejer. Vi har stått på många loppisar och skänkt saker, som inte får plats.”
Foto: Privat
3 AV 5
Den fasta kökssoffan är en favorit i det nybyggda köket. Sitter man i den ser man ut över ängen och den stora trädgården. ”Det är otroligt att sitta där. Har jag dörren öppen har jag fri sikt väldigt långt åt båda hållen.”
Foto: Privat
4 AV 5
Mischa 4 år vid torpet i Skåne. ”Lego och solbad, min favvokombo 1970.”
Foto: Privat
5 AV 5
Mischa Billing tillsammans med kollegerna Tom Sjöstedt och Markus Aujalay i juryn för ”Sveriges mästerkock” 2021.
Foto: Karolina Henke / TV4

Mischa Billing har hittat hem i skånska statarlängan

Mischa Billing har två hem. Hon älskar storstadspulsen på Skånegatan i Stockholm. I familjens gamla torp i Skåne hittar jurymedlemmen i ”Sveriges mästerkock” lugnet. 

– Där är jag hemma, säger hon. 

Åsa Görnerup

Hur bor du? 

– Jag föddes i januari 1966. Påsken samma år köpte mina föräldrar ett sommartorp. Statarlängan från förra sekelskiftet är ett smalt, långt och lågt lerhus. Vill man titta ut på vädret får man böja på huvudet. Från början var det stampat jordgolv i en del rum. Torpet ligger på gammal sjöbotten på Romeleåsen mellan Lund och Ystad. I trädgården finns björkar och ekar. Den stora ängen har jag lånat ut till grannens hästar. När jag fyllde 50 blev det för mycket med nästan två hektar mark för mina föräldrar. Mina syskon ville inte ta över, men jag slog till. 

Mischa Billing

Ålder: 55 år.

Bor: Lägenhet på Södermalm i Stockholm. Vinterbonad statarlänga på 70 kvadratmeter från förra sekelskiftet på Romeleåsen mitt i Skåne.

Familj: Stor familj, samt dansk-svenska gårdshunden Elsa, 8 år.

Yrke: Sommelier, lektor i måltidskunskap vid Örebro universitet. 

Aktuell: Jurymedlem i ”Sveriges mästerkock” i TV4.

https://www.instagram.com/p/BruGgg0BYNr/?utm_source=ig_web_copy_link

Hur har du renoverat torpet?

– Då jag flyttade in var det 47 år sedan köket gjordes. Kök och vardagsrum är i ett med öppen spis. När jag skulle lägga golvet sa folk att jag måste ha Ölandssten eller kalksten. Det är dyrt och blir fläckar om man spiller vin. I stället hittade snickaren ett tåligt golv i keramikgranit. Det är mörkgrått med plattor på 60 gånger 100 centimeter. Ikeaköket har en exklusiv bänkskiva i grå, matt granit. Vedspisen som mormor använde har jag kvar, precis som förklädet hon serverade i. Hon var piga och kalaskokerska till finare familjer. 

Den fasta kökssoffan är en favorit i det nybyggda köket. Sitter man i den ser man ut över ängen och den stora trädgården. ”Det är otroligt att sitta där. Har jag dörren öppen har jag fri sikt väldigt långt åt båda hållen.” Foto: Privat
https://www.instagram.com/p/BcKuZWyBEUu/?utm_source=ig_web_copy_link

Vad har du för planer för trädgården?

– Då jag gjort en bok om rosors doft har jag fått en del rosplantor. I trädgården finns ett gammalt äppelträd, som ger härlig frukt. I grannbyn ligger ett musteri. Jag funderar på att skaffa fler äppelträd och kanske plantera vinrankor.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Den är ett lapptäcke av våra 50 år på torpet. Där finns saker som mamma och pappa köpt. Matbordet, ett avlutat, enkelt och lite rangligt träbord, stod där när vi skaffade huset. Det gjorde även vitrinskåpet, som varit vårt godisskåp i alla år. När familjen kommer, går de dit och öppnar det. ”Skönt att det fortfarande är välfyllt”, säger de. 

Vad är ditt bästa köp?

– Det är att jag valde att säga ja till torpet och inte tänka på allt jobb och hur splittrat det skulle bli att bo på två ställen. Jag har lägenhet i Stockholm också. På Skånegatan så klart!

https://www.instagram.com/p/CK-sHA5pYXM/

Vad är viktigast för dig med ditt hem?

– I torpet är det att känna lugnet. Platsen är min utgångspunkt i livet. Där är jag hemma. Doften från sandjorden och ängen är speciell. Det känns tryggt, tillåtande och ger mycket energi.

”Jag tycker att ett hem ska andas att man bor där. Att livet pågår.”
Hunden Elsa stortrivs. Trots att torpet tillhört familjen, känner sig Mischa Billing fri att sätta sin egen prägel på det. ”Jag har rensat hemmet på 50 års grejer. Vi har stått på många loppisar och skänkt saker, som inte får plats.” Foto: Privat
https://www.instagram.com/p/CFhGg19pE9V/

Vilken lyx unnar du dig till hemmet? 

– Att köpa vad jag vill att dricka och äta, exempelvis vilt. Jag tar med mig goda viner med lite mognad från mitt lager i Stockholm och dricker upp dem omgående. Jag handlar också växter och vill absolut ha hallon och humle. 

Vad gillar du mest med din inredning?

– Att mammas prägel och öga finns kvar. Det är luftigt, men ombonat. 

Mischa 4 år vid torpet i Skåne. ”Lego och solbad, min favvokombo 1970.” Foto: Privat

Intervjun med Mischa Billing gjordes vintern 2019.

LÄS MER: ”Sveriges mästerkock 2021”-vinnaren Christin Kashou: ”Jag är ett kontrollfreak i köket”

LÄS MER: Christer Björkman bor i en 40-talsvilla: ”Strikt och stramt”

LÄS MER: Anne Lundberg bytte Östermalm mot skola på landet