Mischa Billing är domaren i ”Sveriges mästerkock” som sommarpratar i P1 2022. Privat har hon två hem – ett på Skånegatan i Stockholm och ett i ett torp i Skåne. Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO

Mischa Billing bor i ett litet torp från förra sekelskiftet

Det lilla torpet i Skåne är Mischa Billings plats på jorden. Hon kan varenda vrå i den gamla statarlängan omgiven av ängar, kor och hästar.

Familjen köpet stället 1966, samma år som Mischa föddes. Framför brasan på en röd härlig matta har hon skrivit ihop sitt sommarprat 2022.

Åsa Görnerup

Det är nu sex år sedan du tog över familjens torp i Skåne. Hur bor du där?

– Det är en statarlänga på 70 kvadrat från förra sekelskiftet, som ligger på gammal sjöbotten på Romeleåsen mellan Lund och Ystad i utkanten av en by. Ett litet vitkalkat lerhus, lågt, smalt och långt. 

– Jag är 173 centimeter lång och kan gå raklång. I en del av huset har jag öppnat upp till nocken, så att alla över 190 kan vara där.

– Vill jag se vädret utanför får jag böja mig för att titta ut genom fönstret. En bit bort ligger en stor gård och tidigare har torpet varit en arbetarbostad till gården.

Mischa Billing

Ålder: 56 år.

Bor: Vinterbonad statarlänga på 70 kvadrat från förra sekelskiftet på Romeleåsen mitt i Skåne. Lägenhet på Skånegatan i Stockholm.

Familj: Stor familj. Elsa, 10, dansk-svensk gårdshund.

Yrke: Sommelier, lektor i måltidskunskap vid Örebro universitet, tv-personlighet.

Aktuell: Sommarvärd i P1 den 6 juli. Jurymedlem i ”Sveriges Mästerkock”.

Mischa Billing är en av domarna i Sveriges mästerkock, sommelier och lektor i måltidskunskap. Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO
Rummet med högt i tak. På mattan har Mischa Billing skrivit sitt sommarprat. Foto: Privat

Finns det några spår från dem som bott där tidigare?

– När mamma och pappa tog över var det stampat jordgolv, olika rum, ett litet förråd och hönshus med en lucka, där de satt en tavla. Pigan i huset hade en väskbutik här. Hon var också tvätterska och kitteln där hon kokade vatten i eldstaden finns kvar. Tvätten hängde hon på vinden.

– När vi var små hade vi utedass och tog vatten från pumpen. Mina föräldrar har renoverat huset. Köket, ett sovrum och finrummet är där de alltid varit. Där det tidigare var ingång har vi badrum nu.

Hur är det att bo ensligt?

– Jag har en liten hund på sex kilo som skäller jättemycket. Skräckfilmer tittar jag aldrig på och på kvällarna drar jag ned rullgardinerna. Jag kan jaga upp mig själv. En gång fick jag en puss på kinden av ett spöke i Grythyttan. Jag bodde i gästgiveriet och vaknade till av att jag hörde röster. Jag blundade och plötsligt blev kinden iskall och helt blöt. Fasen, jag hade fått en kindpuss. 

– De härliga frukostvärdinnorna sa att folk vaknat av att någon tar tag i fotlederna och rister till eller slår dem i ansiktet. Jag tror spöket gillade mig.

– I torpet känner jag ro och har jag inga spökupplevelser.

Inredningen är en mix av ärvda saker, en del som redan fanns i huset och nya Ikeaprylar. Basen i hemmet är vit i och med att huset är så litet. Kuddar, mattor, tavlor och blommor står för färgen. Foto: Privat
Köket med köksbordet som Mischa Billings mamma lutat av. På tallriken ligger mormors pannkakor med färska hallon, som Mischa lagat. Foto: Privat

Hur skulle du beskriva ditt kök? 

 – Köksinredningen och vitvarorna är från Ikea. Enkelt och funktionellt. Inget fancy pancy. Köksbordet i trä, som mamma lutat av, gungar. Man får äta med precision. 

Var förvarar du vinet?

– Jag tar med mig vin dit och tar med det tillbaka. Under tiden ligger det i ett svalt genomgångsrum med bra temperatur. Lerhuset, som inte är isolerat i grunden, håller svalkan även varma somrar.

Den fasta kökssoffan är en favorit i det nybyggda köket. Sitter man i den ser man ut över ängen och den stora trädgården. ”Det är otroligt att sitta där. Har jag dörren öppen har jag fri sikt väldigt långt åt båda hållen.” Foto: Privat
Förra året byggdes en uteplats med plattor. Lantbrukarna, som bor i närheten, hjälpte till. Framöver ska Mischa Billing hägna in uteplatsen och plantera växter.

Du har legat på din tjocka röda Ikeamatta när du skrivit på ditt sommarprat. Varför?

– Därifrån ser jag torpet från andra vinklar, känner lugn och får mycket kreativitet. 

– När jag och min hund Elsa sträckte ut oss på mattan i golvvärmen med brasan tänd bestämde jag mig för att prata om mitt hantverk och det jag jobbar med. I jobbet bara står jag, samtidigt som tusen saker händer inne i mig. Se till att ha jordgubbar och äpple hemma när du lyssnar på mitt sommarprat.

Dansk-svenska gårdshunden Elsa och Micha Billing har en nära, kärleksfull relation, men kan också bli trötta på varandra och gå undan i varsitt rum. Elsa kan också störa Mischa när hon snarkar på mattan, samtidigt som matte försöker jobba. Foto: Privat

Se även: