1 av 3: Fönstret på det vitmålade växthuset har fått samma dimensioner som fönstren på huvudbyggnaden för att inte bryta helhetsintrycket i trädgården. Foto: BRIAN PREDSTRUP
2 av 3: Trädgården på Värmdö var nästan helt övervuxen när Micael Bindefeld kom hit första gången. Växthuset har blivit kronan på verket på den kuperade tomten. Foto: BRIAN PREDSTRUP
3 av 3: Bikuporna i lärkträ innehåller fyra bisamhällen med drygt 50 000 bin i varje. Foto: BRIAN PREDSTRUP

Micael Bindefeld om sin besatthet: "Källaren är full"

Här kan man odla både tomater och vänskap. 

Frodiga plantor trängs i rader längs väggarna och porslinet är konstfullt uppdukat. 

I det vitmålade växthuset på Värmdö samsas två av Micael Bindefelds passioner – odling och umgänge! 

Micael Bindefelds växthus är sprängfyllt av tomat- och gurkplantor, vinden sliter i de vackra ängsblommorna utanför och solen glittrar på fjärden nedanför den stora tomten. Själv går han runt och skrotar, ansar pelargoner och klagar på att det är så torrt. 

– Ni tycker det är fint, men jag ser bara allt som jag inte hunnit med, säger Micael som blivit känd som Sveriges okrönte festfixarkung. 

Hemma hos Micael Bindefeld

Ålder: 58. 

Familj: Maken Nicklas och sonen Simeon, 2. Katterna Isaac och Gustaf. 

Gör: Eventarrangör och PR-konsult. 

Bor: I Stockholm och på sommarstället Aspvik på Värmdö. 

Växthuset: 15 kvadratmeter ritat i samarbete med arkitekten Magnus Dahl. 

Aktuell med: Lanserar servisen Aspvik i 24 delar i samarbete med Fyrklövern. 

 

Ett rejält grönsaksland förser hushållet på Aspvik med färska bär och grönsaker. Micael har ramat in det med armeringsjärn, mer för att det är snyggt än för att skydda mot djur. Foto: BRIAN PREDSTRUP

Besatt av att samla på porslin

Inne i växthuset står ett bord för åtta personer uppdukat med hans egendesignade porslin, döpt efter den plats han trivs bäst på – sommarstället Aspvik. 

– Det är klassiskt blåvitt, ett slags mormorsstil som känns så självklar här på landet. Lägenheten i stan är mörkare, mer stram, åt det asiatiska hållet. Här på udden vill ha det blommiga, blåvita, ljusa och svenska. 

Micael Bindefeld berättar att han genom åren varit nästan besatt av att samla på vackert porslin. 

– Jag har släpat, kånkar och budat. Källaren är full av serviser. Här i sommarhuset passade plötsligt allt det snirkliga, handmålade och romantiska in. Det är en stil som jag inte visste att jag hade i mig, innan jag hittade det här stället. 

Micael Bindefeld har dukat upp sin egendesignade servis på sommarstället Aspvik på Värmdö. Servisen består av 24 delar och har fått sitt namn efter Aspvik, den plats Micael trivs allra bäst på. Foto: BRIAN PREDSTRUP

 

På gången upp till växthuset trängs hortensior och pelargonkrukor. Foto: BRIAN PREDSTRUP

LÄS OCKSÅ: Inred för uteliv: Så enkelt fixar du stilen hemma

Nyligen byggt ett växthus

Huset ligger långt ute på Värmdö utanför Stockholm. Trädgården är stor nog att rymma 22 ekar, bostadshus, gäststuga, bastu, förråd med biodlarutrustning och det senaste tillskottet, växthuset. 

– Jag har drömt om ett växthus ändå sedan jag var liten. Morfar hjälpte mig at bygga ett litet växthus och jag odlade mina första tomater där när jag var fyra år. 

Intresset för blommor och trädgård har funnits där från första början. 

– Mitt första ord var "mamma", det andra var "bomma", för blommor. Jag har fortfarande kvar en uppsats där jag skulle beskriva mitt framtida önskeyrke. Jag ville bli trädgårdsmästare – eller finansminister. 

Många av Bindefelds porslinsfynd är, precis som den nya serien Aspvik, blåvita, snirkliga och romantiska, i typisk mormorsstil. Foto: BRIAN PREDSTRUP

Längs den stenlagda gången upp till västhuset står krukor med olika sorters pelargoner i långa rader. Micael uppskattar dem till cirka 80 stycken, uppsamlade på olika håll i världen. De ser alla ut att trivas. 

– De får lika delar kärlek, vatten och koskit, det är egentligen inte konstigare än så, säger Micael. 

Bakom växthusets fönster trängs kraftiga tomatplantor, redan så tunga av gröna tomater att de måste bindas upp. 

– Tomter är nog min paradgren, jag har åtta olika sorter. 

Sommarstället på Aspvik ligger på en udde och trädgården har förutom huvudbyggnaden plats för 22 ekar, gäststuga, bastu, växthus, grönsaksland och förråd. Foto: BRIAN PREDSTRUP

LÄS OCKSÅ: 10 oväntade saker du inte visste om Ernst Kirchsteiger

Micael Bindefeld har ritat sitt växthus i samarbete med arkitekten Magnus Dahl. För att det skulle få det fina läget med utsikt över fjärden sprängdes en del av en bergsknalle bort. Foto: BRIAN PREDSTRUP

Trädgårdens juvel

Två gånger om dagen måste alla krukor vattnas. Att tiden skulle räcka till för allt trädgårdsarbete är obegripligt, särskilt som Micael och hans man Nicklas är nyblivna småbarnsföräldrar. 

– Men jag gillar verkligen att vattna, och det gör Simeon, som är två år, också. 

Andra delar av trädgården får stå orörda, eller till synes orörda. En stor gammal död ek som många tomtägare kanske skulle huggit ner och frakta bort har Micael omsorgsfullt tagit han om. Nu får honungsrosor, klätterhortensia och murgröna växa upp och sprida grönska över de kala grenarna. 

– Den där eken är vackrast av alla ekarna på tomten. För mig är det en "centerpiece", trädgårdens juvel! 

Den gamla eken har en särskild plats i Micael Bindefelds hjärta. "Den är vackrast av alla de tjugotvå ekarna på tomten", säger han. Foto: BRIAN PREDSTRUP

I ett hörn av trädgården står bikupor av lärkträ som Micael ritat och fått hjälp av en vän att snickra ihop. De innehåller fyra bisamhällen med drygt 50 000 bin i varje. 

– Bisamhället är ett supermatriarkat med nästan uteslutande tjejer, berättar Micael. 

Hur mycket honung bina producerar beror på vädret. 

– I år ser honungsskörden ut att bli fantastisk. Förra året var katastrof. Då satt bina och surade i regnet. 

Micael Bindefeld beskriver det själv som att han ofta får en personlig relation till enskilda växter och djur i trädgården. 

– Jag tror att man kan föra ett slags dialog med dem. Inte något "mumbo jumbo"-sätt, utan helt enkelt så att jag ofta känner på mig om en växt trivs. Vissa vantrivs från början, andra kan bli lyckliga med lite omvårdnad. Sparrisen var olycklig här, medan dahliorna älskar att bo hos mig. 

"Arbetsbin och spanarbin, nästan alla är tjejer. Bikupan är ett matriarkat", säger Micael Bindefeld som visar upp sin egen biodling i trädgården. Foto: BRIAN PREDSTRUP

LÄS OCKSÅ: Därför ska du aldrig kasta grönsaksresterna

Den lilla gäststugan Nickebo ser ut att vara tagen ur en saga. Detta var den ursprungliga stugan på tomten. Foto: BRIAN PREDSTRUP

Fullt hus året om

I växthuset som Micael ritat tillsammans med arkitekten Magnus Dahl är det fullt hus året om. I oktober när tomaterna gjort sitt flyttar trädgårdens pelargoner och fuchsior in. Även det gamla knotiga olivträdet ska in i värmen. 

– Det krävs tre starka gubbar för att släpa in det. Tillsammans med de 80 pelargonkrukorna blir det väldigt trångt. I april bor både dahliaknölar och gladiolus här, och i slutet av april flyttar tomatbebisarna in. När järnnätterna är över i slutet av maj trivs pelargonerna bättre inomhus. Då får de maka på sig – och det blir plats för middagsgäster i växthuset igen. 

Ett rejält grönsaksland förser hushållet på Aspvik med färska bär och grönsaker. Foto: BRIAN PREDSTRUP

 

Micaels bästa dukningstips!

En vacker bordsduk är alltid en bra investering. Komplettera med servettringar och matchande servetter. Duken kan ofta ge porslinet en helt ny dimension. 

Duka gärna på höjden. Skapa ett generöst och välkomnade intryck med höga blomstervaser på bordet, som ställs åt sidan när gästerna satt sig. Eller gör ett härligt blomsterarrangemang i soppterrinen. 

Gå på känsla, våga och var personlig. Sätt fram mormors arvegods bredvid såskålen. 

Fynda härliga dukningsdetaljer på dina resor. Ge dig ut med öppet sinne på inspirerande lokala marknader. 

Mixa och matcha porslinet med en kreativ känsla och blanda gammalt och nytt. 

Av: Nina Sederholm

LÄS OCKSÅ: Carola visar upp sitt vackra hem i Steninge slottsby

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!