Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Svensk-samiska artisten Maxida Märak är född och uppvuxen i Stockholm. För några år sedan flyttade hon till Jokkmokk där hon har sitt ursprung.
Foto: LOTTA AXING
2 AV 2
I höst är Maxida Märak en av deltagarna i TV4:s ”Så mycket bättre”.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

Maxida Märak: Jag bor som i Astrid Lindgrens sagovärld

Artisten Maxida Märak älskar sitt hus vid skogsbrynet i Jokkmokk. När hon kommer hem från en turné smyger hon in obemärkt och håller sig helst i skogen. Här släpper hon allt.

I höst är hon en av deltagarna i ”Så mycket bättre”:

– Det var en häftig upplevelse och kändes helt galet. Som om vi känt varandra i tio år.

Åsa Görnerup

Du har ett hus i utkanten av Jokkmokk. Hur bor du?

– Jag bor i ett stort gult hus vid kanten av skogen och bäcken. Det är faktiskt fantastiskt. Jag gjorde ett tvärkast och flyttade tillbaka till Jokkmokk (från Stockholm, reds. anm.). Först hyrde jag ett hus, men hösten 2019 dök det här upp. Jag skulle på turné, gick på förhandsvisning och köpte huset samma kväll. Dagen efter kom snön. Till sommaren visade det sig att de fula risbuskarna var rosenbuskar i hela trädgården. Det ser ut som Astrid Lindgrens sagovärld med sol dygnet runt.

– Det är en öppen enplansvilla byggd 1974 med stora rum och snäll energi i väggarna. Det är på 120 kvadrat plus källarrum sammankopplat med ett stort garage, hundgård och bodar.

Maxida Märak – medverkar i ”Så mycket bättre” 2021

Ålder: 33 år.

Bor: Vid skogens kant i Jokkmokk. Född och uppvuxen i Skarpnäck i Stockholm. 

Familj: Dottern NikeSunna, 9 år. 

Gör: Artist, rappare, producent och människorättsaktivist engagerad i samers rättigheter.

Aktuell: Medverkar i ”Så mycket bättre” i höst, premiär 30 oktober i TV4 och TV4 Play. Från avsnitt 3, den 13 november, är Maxida Märak med i programmet. Har släppt ny musik, ”Salvador”.

Instagram: @maxidamarak

Maxida Märak planerar ett färgsprakande kök med flamingotapeter. ”Jag vill att folk nervöst ska säga: 'Oj, här ser det kul ut?'” Foto: LOTTA AXING
Maxida Märaks tomt är både en trädgård och skogstomt. Här känner hon sig lika mycket ute som inne. Foto: Privat

Vad har du för stil?

– Jag vill att mitt hem ska ha en historia. När man kliver ska man bli glad och jag är totalallergisk mot beige, vitt och själlöst. Jag älskar mina gamla amerikakistor och äldre samiska föremål, som en stol gammelfarmor haft i Lillselet. Det är mycket horn och kranier. På golvet ligger ren-, killing- och koskinn. 

– Min stil är sprungen ur min kultur och blandas upp med knasiga grejer, som en Plast-Jesus och omaka serviser. 

 Vad är din lyx till hemmet?

– Jag lever inte med min dotters pappa som är renskötare, men vi är bästa vänner. Vi har ett härligt, brokigt liv utan rutiner. Som artist kan jag vara borta i två veckor, medan han kan dra till fjälls. 

– En rutin jag och min dotter har är att hon alltid vill sova i min säng. Jag har ett lyxigt sovrum med superfina dyra kuddar och hotellkänsla. Varje kväll har vi myskväll. Vi sätter på oss våra skönaste pyjamasar, byter sängkläder, fluffar kuddar och kryper ner bland fyra täcken. Ibland äter vi glass och popcorn i sängen, dricker te och kollar på ”Leif & Billy” eller ”The Bachelor”. Vi lever life så mycket vi kan och somnar som två valpar.

Maxida Märak vill ha ett hem med en historia. Här finns mycket horn, kranier, skinn och pälsar, men det får inte bli för mycket småprylar. Det gör henne stressad. Foto: Privat
Med den skogen utanför fönstret trivs Maxida Märak. ”Naturen är min stora kärlek. I den har jag min tilltro.” Foto: Privat

Maxida Märak om Jokkmokk:

”Jag känner en hatkärlek till min hemort på grund av samhällsklimatet. I mitt yrke behöver jag inte röra mig i samhället. Skalar man bort all skog och alla fjäll är Jokkmokk trots allt en småstad, en mentalitet som inte ligger mig nära. Men Jokkmokk är också fantastiskt. Här är Sapmi normen och varannan person är same. Ett enormt kultursamhälle med entreprenörer, konstnärer och stark rennäring.” 

Vad står högst upp på din önskelista?

– Slå ut en vägg, lägga nytt golv och tapetsera om. Det kommer bli som en vardagsrumssal med stor fönstervägg och verandadörr. Jag ska sätta upp glada tapeter, som en djungeltapet. I köket där jag har rosa, rosa, rosa och rosa kylskåp är jag inne på en flamingotapet. Jag vill att folk nervöst ska säga: ”Oj, här ser det kul ut?”

Vad betyder naturen för dig?

– Allt. Naturen är min stora kärlek. I den har jag min tilltro. I arbetet har jag hela tiden spotlight på mig. Att vara på orörd mark är befriande. Bäcken märker aldrig om det är jag eller en pinne som trillar i. Naturen får mig att hålla fötterna på jorden. För mig är det den riktiga världen. 

https://www.instagram.com/p/CQ_qSabls9g/?utm_source=ig_web_copy_link

Maxida Märaks bästa hemmatips:

”Loppisar och second hand is the shit. Jag tror att energier har mycket mer inverkan på vårt psyke än vi fattar. Det är något episkt i att hitta keramik man aldrig fått tag i förut. Även det har en själ. 

Tanken är att du ska ladda energi hemma. Bygg inte ett hem för någon annan. Då kommer du aldrig kunna ladda där.” 

LÄS MER: Tv-bonden Johan Widing rustade upp orörda gården

Se även: