Matilda Boza är nyhetsuppläsare och programledare på TV4. Foto: Dan Norrå/TV4

Matilda Boza bor i sekelskifteslägenhet mitt i Stockholm

TV4-profilen Matilda Boza väntar barn med sin man och ungdomskärlek Jonathan. I sekelskifteslägenheten i Stockholm kommer färgglada leksaker snart samsas med den mysiga mexikansk-skandinaviska inredningen i beige, rosa och grönt. 

I början kommer bebisen dela rum med föräldrarna. Prio ett är att barnvagnen får plats i hissen.

Åsa Görnerup

Du har en lägenhet mitt i Stockholm. Hur bor du?

– Jag och min man Jonathan bor i en ganska stor och rymlig tvåa på 71 kvadrat i Vasastan. Den är byggd 1912 och har 3,20 i takhöjd. Vi har bott i flera lägenheter i området, men hela tiden köpt större. Det vi älskar i den är rymden och att det inte är någon insyn. Precis framför fönstret mot gatan är det grönt och står ett lågt gårdshus.

– När vi köpte lägenheten låg det stenplattor på köksgolvet. Samma dag som vi fick tillträde till den tog vi en kofot och hittade ett fantastiskt trägolv under. Det var modigt gjort, eftersom vi aldrig renoverat innan.

– I fönstren finns breda fönsterkarmar i sten, som man kan kura ihop sig i.

Matilda Boza

Ålder: Fyller 31 år den 4 oktober.

Bor: Bostadsrätt i sekelskifteshus i Vasastan, Stockholm.

Familj: Maken Jonathan Boza, 31. Väntar en son i februari.

Gör: Journalist.

Aktuell: TV4-profil. Nyhetsuppläsare i TV4 Nyheterna och ”Nyhetsmorgon”, som även vikarierat som programledare och synts i ”Efter fem”. 

Instagram: @bozamatilda

https://www.instagram.com/p/CiW1bBejSIx/
Välkomnande för vänner. Matilda och maken har hängt ihop sedan de var 15 och har en gemensam vänkrets. De har ofta små och stora middagar hemma och tolv personer har klämt ihop sig runt bordet. ”På bordet finns märken efter vinglas. Det finns en charm i att det har använts”, säger Matilda Boza. Maken Jonathan är intresserad av vin, medan hon är påhittig med att hitta recept. Maten lagar de ihop. Foto: Privat
Samma dag som Matilda Boza och maken fick tillgång till lägenheten bröt de upp stenplattorna med en kofot. Under plattorna hittade de vackert trägolv som de renoverat. Foto: Privat

Hur skulle du beskriva din stil?

– Det viktigaste är att det känns mysigt här hemma. Jag vill inte att det ser ut som en katalog, där allt är köpt i samma stil och märke. I stället har vi plockat med oss våra favoriter när vi flyttat och köpt lite nytt. Färgskalan går i beige, grönt och rosa. Beige är en grundfärg som passar det mesta. Jonathans favoritfärg till hemmet är rosa. Hans mamma är från Mexiko och de hade mycket växter och färg på väggarna på Gärdet, där han växte upp. Jag är uppvuxen i ett hus i Bromma, där det var vitt, skandinaviskt och klassiskt. Då vi blev ihop när vi var 15, har vi växt upp i varandras hem.

– Vi har kompromissat med rosa väggar i sovrummet och på ena toaletten och beige i hallen och vardagsrummet.

https://www.instagram.com/p/CNMuMQOpY91/

Vilka inredningsfavoriter har ni tagit med er genom alla flyttar?

– En liten italiensk glaslampa från Murano, som står i vardagsrumsfönstret. En fårskinnspall från en inredningsbutik som vi är helt kära i. Vi har också fått mycket växter från svärmor, bland annat ett litet tropiskt träd som hon tagit med till Sverige.

I februari föder du ditt första barn, en son. Hur har ni förberett hemmet?

– Inte så mycket. Vi har ett rymligt sovrum, där det får plats en byrå och en barnsäng. Här kan man bo ett tag med barn. Vi får låta honom ta plats och låta barnleksakerna bli en del av inredningen. Många tänker att man ska ha ett eget rum till barnet, men när jag föddes bodde mina föräldrar i en enrumslägenhet. Samma sak med Jonathan. Det har inte skadat oss på något sätt. Vi vill bo kvar och det första Jonathan gjorde var att mäta hissen med en måttstock för att se att en barnvagn fick plats. Det är prio ett.

– Under hösten ska jag inhandla det som behövs och kanske låna en barnsäng av vänner. I sovrummet vill jag ha en ny eller äldre byrå, som man kan ha som skötbord och ha kläder och annat i. 

Vad barnet ska heta? 

– Jag är kvarts colombian, min man halvmexikan, så det blir något som funkar både på svenska och spanska utan Å, Ä eller Ö.

Den öppna spisen i vardagsrummet är en favorit. Under den mörka årstiden eldar Matilda Boza i den. ”Helst vill jag ta ett glas rött vin framför den, men nu under graviditeten får jag ta en kopp te i stället. Den ultimata mysighetskänslan är när det sprakar och man kan värma sig framför öppen eld”, säger Matilda Boza. Foto: Privat
https://www.instagram.com/p/CjPgIxAD1y0/

Se även: