Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 10
Städproffset Marléne Eriksson i sitt hem i södra Uppsala.
Foto: Cornelia Nordström
2 AV 10
Numera har barnen flyttat hemifrån – och villan känns ibland lite stor. Men: "Vi trivs jättebra – att ha haft barn och bo här har varit perfekt", säger städproffset Marléne Eriksson.
Foto: Cornelia Nordström
3 AV 10
Villan byggdes för sjutton år sedan och är på 330 kvadratmeter ("lite för stor när barnen flyttat hemifrån") och omgärdas av en 3,7 meter hög häck.
Foto: Cornelia Nordström
4 AV 10
Att sticka är ett stort intresse. "Just nu stickar jag en kofta till mig själv. Jag hittade ett par snygga stövlar men ingen kofta till – så jag tänkte jag får väl göra den själv då."
Foto: Cornelia Nordström
5 AV 10
I det stora sovrummet ryms en klädkammare och en stor dubbelsäng. Överkastet är köpt på en USA-resa. "Det är egentligen ett täcke, i amerikansk modell, men jag tycker det passar bra som överkast."
Foto: Cornelia Nordström
6 AV 10
I det stora badrummet på övervåningen ryms förutom ett dubbelhandfat också dusch och badkar: "Barnen badade mycket när de var små. Men det är sällan vi badar numera, säger Marléne."
Foto: Cornelia Nordström
7 AV 10
Städning är något Marléne Eriksson älskar att hålla på med. I sitt företag blir det mycket pappersarbete, men hon lugnar städnerverna genom att hoppa in som städvikarie i egna företaget.
Foto: Cornelia Nordström
8 AV 10
Öppna spisen är en favorit i hemmet. "Jag eldar från fem på morgonen när jag stiger upp tills jag går och lägger mig. Det är så mysigt tycker jag."
Foto: Cornelia Nordström
9 AV 10
Ett brev från dottern. Den här tavlan fick hon från sin dotter Desirée en jul. "Hon är så duktig på att skriva och man blir glad som mamma av alla fina ord."
Foto: Cornelia Nordström
10 AV 10
"Barnen brukar komma med små presenter ibland – och jag blir alltid lika glad. Det här armbandet gick jag av min son Adam nyligen när jag hade skjutsat honom."
Foto: Cornelia Nordström

Marléne Eriksson: Jag bara älskar att städa

Hon tar mer än gärna på sig rollen som värdinna.

När städdrottningen och tv-profilen Marléne Eriksson välkomnar EXTRA att titta in i villan utanför Uppsala berättar hon varför.

– Det ligger mig varmt om hjärtat att ta hand om och passa upp på andra.

Snön har inte lagt sig - men inne hos städproffset och tv-profilen Marléne Eriksson, 58, i Uppsala infinner sig julstämningen snabbt.

Med en knapp månad kvar till jul är huset fullt av tomtar, röda julblommor och ljus i olika former - och mer blir det strax innan jul.

– Jag älskar julen! Jag har fyra kartonger julsaker i garaget. Nu har jag inte ställt upp allt – för då tror ni väl att jag är galen, säger hon med ett skratt.

Startade eget städföretag

Städprofilen, känd från bland annat TV4:s "Nyhetsmorgon" och "Rent hus" har under hösten synts i det nya formatet "Sveriges städmästare" (SVT). Tillsammans med den andra programledaren Marie-Louise Danielsson-Tham har hon satt självutnämnda städproffs på prov – och delat med sig av fungerande husmorstips till tittarna.

Nu tar hon emot Extra i treplansvillan i Sunnersta i södra Uppsala. Och det märks att hon är en van värdinna.

– Slå er ner! Vill ni ha kaffe? Bulle? Smörgås? säger hon av bara farten innan hon erbjuder oss varsitt par innetofflor.

Här i Sunnersta, sju-åtta kilometer söder om Uppsalas centrum, har Marléne haft sin bas de senaste 17 åren. Några år innan hon flyttade in bestämde hon sig för att omskola sig och gjorde samtidigt sitt stora intresse för städning till ett yrke. Då hade hon jobbat många år som controller på ett stort företag.

– Jag är oerhört barnkär och när min son var liten kände jag att jag inte ville lämna honom på dagis. Så jag startade företaget, från början som ett sätt att slippa lämna ifrån mig barnen – samtidigt som jag ju älskar att städa!

Vill visa hur enkelt städning kan vara

Företaget som Marléne startade 1991 växte snabbt och i dag har hon många anställda. Det har gjort att hon inte hinner ägna sig åt själva städningen så mycket som hon egentligen skulle vilja, det blir helt enkelt mer och mer pappersarbete. För att lugna städnerverna hoppar hon därför in som "städvikarie" i sitt egna företag. Särskilt ofta blir det under sommarhalvåret.

– Då får jag städa så mycket jag vill, men det är ju lite lugnare på sommaren också.

Och nu har du blivit tv-stjärna som 50-plussare också!

– Ja... Det är helt otroligt! Jag tycker det är så roligt – jag brinner verkligen för städning. Vi har så många "rengöringsprodukter" i vårt eget skafferi och jag vill visa hur enkelt det kan vara.

Medan vi njuter av lussebulle och kaffe springer Marléne runt med en trasa och fixar och putsar. När hon räcker över en röd servett upptäcker hon en kaffefläck på bordet som hon snabbt torkar bort.

Byggde huset själva

– Jag älskar att städa, så är det ju. Skulle jag inte jobba så mycket som jag gör då skulle jag nog städa ihjäl mig, det kan jag säga. Det kliar i fingrarna när jag ser att det inte är hundraprocentigt, säger hon uppriktigt.

Huset som vi befinner oss var nybyggt när Marléne flyttade in 1997. Med över 300 kvadratmeter boyta så finns det en hel del att hålla rent och snyggt. Under vårt två timmar långa besök hinner Marléne Eriksson med att ge tre mini-föreläsningar:

 Vikten av att göra dammvippan statisk innan man använder den (annars rör du bara runt dammet).
 

 Hur man egentligen ska använda de populära microtrasorna (använd absolut inte på trä eller andra sköra ytor!).
 

 Vad man ska tänka på när man väljer mopp (den ska vara rörlig och gå att justera i höjd).
 

"Då blir det stökigt i huvudet"

Villan med tre plan är fördelade med kök och vardagsrum på bottenplan – och sovrummen på övervåningen. Trots att huset är relativt nytt ger inredningen intrycket av att det är betydligt äldre. Kranen vid handfatet i badrummet har till exempel ett handtag för kallt och ett för varmt vatten och möblerna går i en äldre stil.

– Vi bodde i en äldre lägenhet mitt i Uppsala innan vi flyttade hit, som vi gillade. Så vi byggde nytt, men valde en lite gammal stil.

Är du intresserad av inredning?

– Jag tycker om att ha ordning och reda kring mig. Är det stökigt runtom kring en blir det stökigt i huvudet. Inredning tycker jag är roligt.

Att passa upp på familj och vänner är naturligt för den populära tv-profilen. För en person som har svårt att sitta still och knappt kan titta på tv utan att göra något annat samtidigt, passar det förstås utmärkt.

– Jag vill alltid ha något i händerna, jag trivs bäst när jag har något att göra. Att bara sitta det gillar jag inte, säger hon och fortsätter:

Utnyttjar sin egen rastlöshet

– Jag sitter ju aldrig och ser på tv utan att ha något för händerna, det gör jag aldrig. Då sitter jag med stickningen eller någonting.

Den där rastlösheten försöker hon utnyttja så bra det bara går.

– Jag tar gärna hand om saker, det ligger mig varmt om hjärtat att ta hand om och passa upp på andra, säger hon och berättar med ett skratt hur hon ofta skickade med barnens kompisar smörgåsar och bullar när de var små. Något som hon ofta får höra när de träffas.

Därför blir vi inte förvånade när det sista vi hör innan vi går är:

– Ni ska inte ha en smörgås med er?

Marléne Eriksson

Ålder: 58.

Bor: Sunnersta i södra Uppsala.

Familj: Sambon Roland. Barnen Adam och Desirée samt bonusbarnen Linus och Petra och deras familjer.

Gör: Driver städbolaget Fejax AB. Syns då och då i tv som städproffs, nu senaste i SVT-programmet "Sveriges städmästare".