1 av 2: Mark Levengood är aktuell med nya boken "Vi får väl trösta varandra". Boken innehåller ett urval av de mest efterfrågade texterna ur hans "Tankar för dagen" i P1. Foto: THRON ULLBERG
2 av 2: Mark och Jonas har två katter. "Skulle det finnas en skönhetstävling för katter skulle katten Busan vinna Miss Mjau Universum. Och då är det ändå en kille." Foto: Privat

Mark Levengood: ”Det kom upp en råtta ur grannens toalett”

Det började med tolv inpyrda kvadratmeter. När Mark Levengood och maken Jonas Gardell ville skaffa barn flyttade de till en vacker våning med sex rum i Stockholm.

Huset på udden, som Mark fick ärva av en okänd man, har de däremot gjort sig av med.

Hur bor du?

- Jag och Jonas bor i en vacker våning på Södermalm sedan 1998. Hur många kvadrat det är vet jag inte, men det är sex rum. Vi trivs väldigt bra och har en bra förening som inte tvingar oss att städa cykelrum. Det enda jobbiga är att det kom upp en råtta ur en grannes toalett på fjärde våningen. Det kan hända om rören torkar. Själva bor vi på åttonde, men lägger alltid på toalettlocket. Vi har utsikt över hela stan och det enda vi hör är kyrkklockor och fåglar. Vår första lägenhet var på tolv kvadrat. På den tiden rökte båda inomhus. När vi började tänka på att skaffa barn behövde vi större.

Mark Levengood med maken Jonas Gardell. Foto: DAVID SICA / FAMEFLYNET SWEDEN STELLA PICTURES
https://www.instagram.com/p/CER8iNaHxdu/?utm_source=ig_web_copy_link?hidecaption=truehttps://www.instagram.com/p/CG4xzk7H-I3/?utm_source=ig_web_copy_link

Mark Levengood – aktuell med ny bok

Ålder: 56.

Familj: Maken Jonas Gardell, en son på 18, en dotter på 14. Två katter.

Bor: Våning med högt läge på Södermalm i Stockholm.

Gör: Programledare, författare. 

Aktuell: Nya boken ”Vi får väl trösta varandra”. Boken innehåller ett urval av de mest efterfrågade texterna ur hans ”Tankar för dagen” i P1. Nya podden ”Hemma hos Mark & Jonas” i Sveriges radio.

Hur skulle du beskriva din stil?

- Jonas drar mot mer modern stil och jag mot jugend. Mitt barndomshem var i jugend och jag är kär i förra sekelskiftet. Detaljer, som handtag, fönster och knappar till elkontakter, är viktiga för mig. Jag är aptrött på minimalism. Boendebilagor som alltid exponerar hem med grå betongytor och en vas med en blomma som står snett. Handen på hjärtat, vem vill bo där? Svarta hus är så suicidalt så det finns inte. Vår inredningsstil är djupt personlig. Mormor sa att två saker gör ett hem till ett hem: Det ena är en staty, det andra ett piano. Vi har en modern staty och en som föreställer Venus av Milo.

Vad är ditt bästa köp?

- En stor tavla av Gustaf Fjaestad. När konsthandlaren i Göteborg nämnde det låga priset trodde jag att jag hörde fel och kunde knappt dölja min upphetsning. Sommarbilden har ett fantastiskt glitter i vattnet. Man vill bara gå in och bo i den.

Vad är ditt sämsta köp?

- En järnstång för 380 kronor, som man ska vrida på för att få armmuskler. Den är använd en gång och har stått i samma hörn sedan vi flyttade in. En evig påminnelse om min dåliga karaktär.

https://www.instagram.com/p/BwWlLNGHVRU/?utm_source=ig_web_copy_link

Mark Levengood är en samlare av Mumin-muggar. 

https://www.instagram.com/p/Bv_3n4Mnta6/?utm_source=ig_web_copy_link

Du är aktuell med boken ”Vi får väl trösta varandra”. Var fick du inspiration till den?

- Jag hade länge tänkt sammanställa mina ”Tankar för dagen” i P1. Boken föddes under coronan i våras. Alla var så ledsna och det är en ganska rolig bok. Inspiration får jag från min vardag. Vi har ett evigt pågående samtal här hemma och Jonas får mig alltid att skratta när vi ska sova.

https://www.instagram.com/p/CCZGA_Bnp1I/?utm_source=ig_web_copy_link

Hur gick det till när du fick ett hus på en udde i Solsidan?

- Jag fick huset av en för mig okänd människa. Det var ett av mitt livs äventyr. Absurt! Ägaren Henry Soludde var döende och kontaktade mig, enda förklaringen var att jag hade snygga slipsar och var rolig i ”Vi i femman”. Det blev att jag fick huset. Ett ljuvligt hus på 17, 18 rum. Att renovera det, ha vaktmästare och trädgårdsmästare blev svindyrt. Alla mina siffror var på rött. Vad det såldes för vet jag inte. Vi bodde där i elva år, men hade kvar lägenheten.

Nyfiken på huset Mark Levengood fick ärva? Så här såg det ut när han sålde det för fyra år sedan.

LÄS MER: Så bor Denise Rudberg i sin fina sekelskifteslägenhet

LÄS MER: Sångerskan Josefin Nilssons föräldrahem är till salu 

Ur arkivet:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande