1 av 4: Grand Designs-programledaren: ”Det är väldigt snett och vint”
2 av 4: Mark Isitt flyttade till Köpenhamn för ett och ett halvt år sedan. Här bor han mitt i stan med fru och två söner. Foto: Pär Bäckstrand/TV4
3 av 4: Det gula huset är Mark Isitts hem i centrala Köpenhamn. Foto: Mark Isitt
4 av 4: Utsikten från lägenheten på Hauser plads. Lekplatsen är ritad av Polyform och Mark kallar den för ”en arkitektonisk pärla”. Foto: Mark Isitt

Mark Isitt om lägenheten från 1831: ”Oerhört förälskad”

Mark Isitt är arkitekturexperten som just nu syns i ”Grand Designs Sverige”.

För två och ett halvt år sedan flyttade han och familjen från Stockholm till Köpenhamn, där de bor i en 1800-talslägenhet som de fyllt med designmöbler.

– Jag har en kärlekshistoria med varenda produkt i hemmet, säger han.

Hur bor du?

– I Köpenhamn i en lägenhet från 1831 på ett torg som heter Hauser plads, ovanför en klassisk smörrebrödsrestaurang. Vi har ett pyttelitet kök, ett pyttelitet badrum och ett pyttelitet sovrum där min fru och jag sover, och en långsmal hall som leder till köket. Lägenheten har fem rum, varav tre rum i fil med salongsdörrar. Det är paneler på väggarna och mycket fönster. Det låter exklusivt, men det är en ganska vanlig lägenhet i centrala Köpenhamn, i ”Indre by”, innersta stadskärnan som är som Gamla stan i Stockholm men inte alls lika gammalt. Vi är jätteglada över lägenheten.

Mark Isitt

Ålder: 55.

Bor: Köpenhamn.

Gör: Journalist, författare och programledare.

Familj: Frun Stine som är lärare och sönerna Buster, 21, och Scott, 18.

Aktuell: Programledare för svenska versionen av Grand Designs på TV4. Just nu visas säsong två.

Sekelskifteslägenheten har fem rum, varav tre rum i fil, med vackra pardörrar. Foto: Mark Isitt

Hur hittade ni lägenheten?

– Det är en rätt rolig historia. Min fru är danska och var väldigt aktiv i letandet av lägenheter i Köpenhamn när vi bestämt att det var bra tajmning att flytta från Stockholm. Hon letade på olika sajter, de danska motsvarigheterna till Hemnet. Vi tittade på flera stycken och till slut hittade vi en som vi bestämde oss för att vi ville ha. Vi åkte tillbaka till Hauser plads för att se hur torget fungerade vid olika tidpunkter på dagen och var så oerhört förälskade i tanken på att flytta till lägenheten. Efter att vi varit på restaurang och firat vårt beslut, tänkte vi att vi går dit en sista gång och tittar. När vi kommer upp för gränden som leder till Hauser plads hör vi dunkadunkamusik. Det var en jättefest som pågick i källaren i grannhuset. Upp springer en kille och kaskadkräks framför våra fötter. Vi bara studsar från spyan bort i en annan riktning. Från parkeringshuset under lekparken, en arkitektonisk pärla, kommer det upp tre killar som ser riktigt ungdomsligistiga ut, inte en chans att de parkerat någon bil. Och så studsar vi på dem. Och lite längre bort sitter en tjej och kissar i en port. Vi var som flipperbollar. Jag blev oerhört svenskt anti och kände att nej, hit flyttar vi inte, medan Stine tyckte att, äsch, det var väl inga problem. Hon övertygade mig och jag är oerhört tacksam för det. Det är ju mitt i stan och de är duktiga på att festa här, men vi har inte störts sedan dess, konstigt nog.

Vad betyder hemmet för dig?

– Det betyder helt klart mer och mer. Det har nog att göra med att det varit väldigt mycket resor under Grand Designs-inspelningen. Jag har varit borta mycket och verkligen känt att jag längtat hem. Så det betyder jättemycket.

Vilket är ditt favoritrum?

– Matrummet, här finns flest fönster och därmed mest ljus. Jag jobbar hemifrån och sitter vid matbordet. Vi har ett långt matbord på ungefär fyra meter som jag ofta sitter vid i ena änden. Sen kommer familjen hem och slår sig ner i andra änden, vi pratar, jag jobbar, de tar en macka. Sen packar jag ihop och slutar jobba.

1 av 2: Matrummet/allrummet är en favorit. Här jobbar Mark Isitt. Foto: Mark Isitt
2 av 2: Det långa bordet har Gert och Karin Wingårdh skapat. Foto: Mark Isitt

Vad har ni för projekt hemma?

– Vi när en önskan om att måla om. Nu är det helt vitmålat i en matt vit ton. Jag är extremt förtjust i en dansk konstnär, Vilhelm Hammershøi. Han målade nästan bara interiörer från lägenheter från just den här tiden och det är vackert gråa väggar i hans målningar, med dessa fantastiska fönster och släpljus på väggarna, de är otroligt eleganta. Vi har nog ställt in oss på att måla grått här inne och lämna panelerna vita. Vi har också en önskan också om att göra om kök och badrum, de är i dåligt skick. Men vi är sannerligen inte såna personer som gjort några dramatiska renoveringar tidigare.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Design och kvalitet är jätteviktigt för mig. Jag har en kärlekshistoria med varenda produkt i hemmet. Vi har Bruno Mathssons långa vilstol Pernilla ståendes i ena hörnet, jag sitter just nu i en Wegnerstol, Y-stolen, och vi har det här långa bordet som snälla Gert och Karin Wingårdh har ritat. Min kanske absoluta favoritdesigner har ritat soffan, Yrjö Kukkapuro, av honom har vi flera grejer. Med andra ord, jag är väldigt förtjust i nordisk modernistisk design. Lite särskilt svag för den finska designen. Jag är galet intresserad av möbler och belysning och surfar varje dag på Bukowskis och Stockholms Auktionsverk.

1 av 4: Bruno Mathssons långa vilstol Pernilla står bekvämt i ett hörn. Foto: Mark Isitt
2 av 4: Den färggranna tavlan är av Jan Rydén, en vän till Mark Isitt. Foto: Mark Isitt
3 av 4: Träskulpturen är av Almar Arvidsson. Foto: Mark isitt
4 av 4: Stenen är en gåva från parets bäste vän Jesper Waldersten. Foto: Mark Isitt

Vad är ditt bästa köp?

– Det skulle väl vara Karusellistolen med fotpall av Yrjö Kukkapuro, som jag köpte på motsvarigheten till Tradera här i Danmark. Jag åkte ut till Nørrebro, som är ”the hoods” här i Köpenhamn, och köpte den av en skallig bodybuilderkille som jag inte tror var vidare intresserad av Kukkapuro. Han visste nog inte vad han hade lagt vantarna på. Jag frågade aldrig hur han fått tag i fåtöljen, jag köpte den till ett ganska bra pris. Den är världens mest bekväma fåtölj.

1 av 3: Både soffan och fåtöljerna är designade av finske Yrjö Kukkapuro, en av Mark Isitts favoridesigner. Den svarta fåtöljen inhandlades second hand. Foto: Mark Isitt
2 av 3: Chair 417, också Kukkapuro. Foto: Mark Isitt
3 av 3: ”Att sitta i Kukkapurosoffan och titta ut genom salongsdörren och se genom hela matrummet och in till Busters rum, det är en enorm lyx.” Foto: Mark Isitt

Vad är ditt sämsta köp?

– Jag tror inte jag har något sånt. Och det är nog inte konstigt – det jag köper har jag tänkt på i åratal. Det jag köper är, min fru kan nog tycka annorlunda, kvalitet. Jag är väldigt väl bevandrad med de moderna klassikerna, jag kan det där på mina fem fingrar. Jag går rätt mycket på namn, ska jag erkänna, jag idoliserar designer och är vansinnigt förtjust i vissa. De kan nästan göra hur fult som helst, ändå känner jag att vi måste ha det här, efter ett tag kommer det växa.

Hur ser ditt drömhem ut om du får fantisera fritt?

– Horisontalt skulle jag säga, det är nästan det jag har älskat mest med att flytta till lägenheten. Vi bodde tidigare i ett radhus i Gamla Enskede, i ett av de så kallade engelska radhusen, Sveriges första radhus, och de är fyra meter breda och tio meter djupa och fyra våningar höga. Allt är staplat på höjden och det blir ett vansinnigt spring i trappor. Jag älskar elegansen i det vi har nu, i det horisontella. Att sitta i Kukkapurosoffan och titta ut genom salongsdörren och se genom hela matrummet och in till Busters rum. Det är en enorm lyx och en härlig upplevelse att sitta i ena änden och se till andra.

LÄS MER: Byggnadsantikvarien Erika Åberg lämnade stan för en bondgård från 1911

LÄS MER: Ernst Kirchsteiger bor i en gård från 1600-talet: ”Att leva här är svindlande”

Se mer: