Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mariette Hansson är aktuell med låten ”One day” i Melodifestivalen 2023.
Mariette Hansson är aktuell med låten ”One day” i Melodifestivalen 2023.
Mariette Hansson är aktuell med låten ”One day” i Melodifestivalen 2023.
1 AV 2
Jan Emanuel: ”Man vill inte behöva öppna luckorna”
2 AV 2
Mariette Hansson är aktuell med låten ”One day” i Melodifestivalen 2023.
Foto: Isabelle Hansson

Mariette om sina två hem: ”Här får barnen inte störa”

Melloaktuella Mariette bor i en sekelskifteslägenhet i Stockholms innerstad. Hemma i Höganäs har hon ett stenhus från 40-talet nära havet och naturen.  

Varje gång hon sjunger Melodifestivallåten ”One Day” sträcker hennes lille son händerna i luften och går i cirklar. Bonusdottern vill helst höra den flera gånger på raken.

Åsa Görnerup

Du har två hem. Hur bor du?

– Vi har en gammal sekelskifteslägenhet på Södermalm i Stockholm. I Höganäs bor vi ett gammalt stenhus från tidigt 40-tal. Ett så kallat ”Höganäshus” som har en tidstypisk stil. Det är väldigt mysigt och jag tycker det är härligt med den gamla stilen som inte är så perfekt. De tidigare ägarna har försökt modernisera huset, men vi vill gärna ta fram de gamla detaljerna. Så vi kämpar på med att ta fram gammalt golv och annat kul. Just nu har vi snart gjort hela första plan och har ”bara” vardagsrum kvar. Där ska fyra lager laminat dras upp för att nå fram till det gamla plankgolvet och väggarna ska målas i en jordnära kulört. 

MARIETTE HANSSON

Ålder: 40.

Bor: Stenhus från tidigt 40-tal i Höganäs. Sekelskifteslägenhet i Stockholm.

Familj: Frun Isabelle, deras gemensamma son, bonusdotter och boxern Bosse.

Gör: Artist och låtskrivare.

Aktuell: Tävlar i Melodifestivalen med bidraget ”One day”. Är med i semifinalen i Örnsköldsvik lördagen den 4:e mars.

Den råa putsade stenväggen i trappan är dekorativ och mjukas upp av det runda trappräcket och en krukväxt, som hittat sin plats på ett trappsteg. Foto: Isabelle Hansson
Mariette Hansson slog igenom när hon 2009 medverkade i Idol. I år blir det femte gången Mariette tävlar i Melodifestivalen. Foto: Isabelle Hansson

Hur hamnade du i Höganäs?

– Jag har varit i Höganäs innan jag träffade min fru Isabelle för att jag har vänner som har familj just i Kullabygden. Sista gången jag besökte bygden innan jag träffade Isabelle så sa jag skämtsamt till mina vänner att ”det kanske är här vi hamnar allihop” och så blev det nästan – eller är på god väg att bli i alla fall. Vänner som har sina rötter här letar sig tillbaka. Det är verkligen ett smultronställe med nära till allt du behöver. Havet, naturen, men ändå närhet till de större städerna. Så när Isabelle redan ägde ett fantastiskt hus här, var det en självklarhet för oss båda att ha vår bas just här. 

Hur skulle du beskriva din stil?

– Jag skulle beskriva min stil som organiskt rustik. Jag älskar material som lever. Perfekta bredspacklade väggar är ingenting för mig. Det får gärna vara en råputsad gammal stenvägg som knappt håller ihop och den kan få vara både vägg och konstverk på samma gång. Lyckas man möta de råa ytorna med varma material så tycker jag personligen att det kan ge en härlig känsla av maskulint och feminint på samma gång. Sedan en härlig skvätt kulört på det så är vi hemma! 

”Det är väldigt mysigt och jag tycker det är härligt med den gamla stilen som inte är så perfekt”, säger Mariette. Foto: Isabelle Hansson.
Mariettes bästa hemmatips:”Försök att ha det så lättstädat som möjligt. Undvik att samla på dig saker du egentligen inte behöver. Ju mindre tid du behöver spendera på att städa, desto mer tid kan du lägga på roligare saker.” Foto: Isabelle Hansson

Var har du förberett dig för Melodifestivalen?

– Jag ska vara ärlig med att jag har flängt en hel del den senaste tiden, så jag har befunnit mig både i vår lägenhet i Stockholm och i vårt hus. Men jag skulle säga att största delen har jag förberett mig i min studio. Barnen vet att de inte ska störa mig när dörren till studion är stängd så det har varit enda stället jag får vara någorlunda i fred när man har en snart ett och ett halvt-åring och femåring hemma, ha, ha. 

– För mig är ”One Day” en ”powerlåt”. Du vet, den typen av låt du sätter på i dina hörlurar och du känner dig oövervinnerlig. 

Vad tycker din familj inklusive hunden Bosse om ”One Day”?

– Haha! Varje gång låten startar så sträcker Dante, som är ett och ett halvt, upp händerna i luften och går i cirklar. Min bonusdotter vill helst höra den fem gånger till och Bosse tycker nog mest vi är jobbiga när han inte får ha sin skönhetssömn i fred.

Klaffbordet hemma i lägenheten i Stockholm har en härlig gul färg. Foto: Isabelle Hansson

Vad är ditt bästa köp?

– Det måste vara min första elgitarr. Utan den hade jag nog inte varit ”Mariette” med svenska folket i dag. 

Vad är ditt sämsta köp?

– Här har jag faktiskt en väldigt rolig historia. Jag och min fru letade förgäves efter en begagnad våningssäng till vår lägenhet som var 1,8 meter lång i stället för standard 2 meter. Jag tyckte mig själv hitta ett riktigt kap efter ett letande långt om länge och övertalade en skeptisk fru till att köra ut i ingenmansland för att hämta den. 

– Väl på plats så bar vi ner en fullt monterad våningssäng från flera meter höga klippor, för att sedan inse att den inte går in i den stora skåpbilen. Händig som min fru är, så började hon successivt montera ner sängen med alla hundratals skruvar i den stekheta solen. En timme senare, med gamla skruvar som vägrar lossna, så tappade hon tålamodet och bröt av plankorna i stället. Vi hade nu en söndrig säng i ungefär 50 delar och jag hade en måttligt irriterad fru som blev övertalad till detta. 

– När vi väl kom hem till lägenheten så insåg vi att jag har läst fel på annonsen och att sängen faktiskt var 2 meter lång och passar inte alls sovalkovens längd på 1,92 meter.

– Vi öppnade var sin öl, blängde på sängen och sen byggde vi om den. Så i slutändan blev väl ändå mina sämsta investerade 500 kronor riktigt värda. För nu har vi världens finaste platsbyggda våningssäng.  

Kakelgolvet är ett bra exempel på när de råa ytorna möter det varma materialet på mattan hemma hos Mariette. Foto: Isabelle Hansson
Mariette tycker om rustika och levande material. På matsalsväggen sitter personliga fotografier av familjen. Foto: Isabelle Hansson

Vad är viktigast för dig med ditt hem?

– Att det är hemtrevligt. Men ännu viktigare är att det är lättstädat. Det är inte ett 40-tals hus med plankgolv. Inte heller en lägenhet från sekelskiftet. Så jag håller mig väl till hemtrevligt då, för det måste kännas varmt och mysigt hemma. 

Du och din fru är mitt upp i en ny IVF-behandling. Hur förbereder ni er hemma för ett barn till?

– Våra planer var egentligen att bygga ut vårt hus cirka 100 kvadrat med nya sociala ytor. De gamla delarna av huset skulle agera sovrum och barnens ytor. Men eftersom världsläget är som det är just nu så avvaktar vi lite med bygget, trots godkänt bygglov. Vi vet ju ännu inte om där är en liten till i magen, men när plusset kommer på stickan så får vi väl tummen ur och börjar planera här hemma. 

Maskulint och feminint på samma gång. Varma färger och mjuka tyger möter mörka naturmaterial. Foto: Isabelle Hansson

Vad står högst upp på din önskelista till hemmet?

– Det är nog vårt planerade attefallshus som ska bli studio till mig. Just nu har jag min hemmastudio i källaren, vilket är väldigt tacksamt och fint. Den har allt jag behöver. Men att kunna ha en egen fristående studio i trädgården, där jag får plats med alla mina gitarrer och nördprylar, är en ren dröm.

Vilket är ditt favoritrum?

– Vardagsrummet. Jag älskar när hela familjen samlas här i ett kärleksfullt kaos. Arne Alligator är på lite för högt på tv:n, trots att ingen tittar, Isabelle försöker svara på mejl, jag tränar sång och barnen vänder upp och ner på precis allt de hittar. Den enda som egentligen behåller ett lugn är Bosse. Han snarkar högt från sin egen plats i soffan.

LÄS MER: Messiah Hallberg: ”Vi flyttade för att få två badrum” 

LÄS MER: Farah Abadi om sitt parhus: ”Ska kännas som ett hem”

LÄS MER: Hollywoodskådisen Annica Liljeblad visar upp sin sekelskiftesvilla 

Se även: