1 AV 3
När programledaren Marianne Rundström är ledig och skrotar i det älskade sommarhuset åker målarbyxorna fram och möbler renoveras.
Foto: Cornelia Nordström
2 AV 3
Mariannes inne- och utekök går ihop fint med hjälp av pardörrarna.
3 AV 3
Ett sovrum i form av en kajuta. I sommarhuset bodde en gång i tiden en sjökapten.

Marianne Rundströms idyll ute i skärgården

Vi är vana vid att se programledaren Marianne Rundström uppsminkad och välklädd i SVT:s morgonsoffa. Men när hon är ledig och skrotar i det älskade sommarhuset åker målarbyxorna fram och möbler renoveras.

Colette van Luik

Berätta om ditt hus i skärgården!

– Det är ett gammalt sekelskifteshus som varit i släktens ägo tidigare. Jag har haft lyckan att få vårda det vidare. Huset har en gammal själ och är väldigt speciellt. Det byggdes en gång i tiden av en sjökapten, vilket märks. Ett av sovrummen är till exempel byggt som en kajuta.

Hur inreder man ett så speciellt hus?

– Det fanns möbler i huset när jag köpte det och dessa har jag renoverat. Jag älskar att sätta på mig målarbyxorna och måla om gamla möbler. Jag håller på med det hela somrarna. Det går åt många burkar vit färg, jag gillar när det är ljust och lantligt. Det finns en flyktighet i mitt ordinarie jobb på tv. Sänt är sänt och kommer aldrig tillbaka. Men möblerna i mitt hus kan jag titta på, känna mig stolt över och veta att de består.

 

LÄS OCKSÅ: Sting säljer sin takvåning vid Central Park

 

Vad inspirerar dig?

– Det vackra huset inspirerar sig självt. Och så bläddrar jag lite i inredningstidningar. Jag tycker det är kul att låta fantasin flöda.

Vad gillar du mest med din inredning?

– Att ta jag tar tillvara på inredning och möbler som hör till huset. Det kan till exempel handla om en taburett från mamma eller pappa som jag fixat iordning. Eller en stol som stod i ett hörn när jag köpte huset som jag rustat upp. Jag gillar också att gå på loppisar.

Vad är ditt bästa köp?

– På glasverandan har jag en takkrona av stålvajrar som jag köpte vrålbilligt på Ikea för typ 129 kronor. Lampan togs ur produktion väldigt snabbt, så det är inte så många som har den. Jag älskar den! Den har lyst upp hur många ruggiga och regniga kvällar som helst. Om det passar så är jag alltså inte emot nyproduktion.

 

LÄS OCKSÅ: Jessica och David bygger lyxig minivilla som har allt

 

Vad är ditt sämsta köp?

– Det är väl en massa loppissaker som jag blir så sugen på att köpa men som sedan inte kommer till användning. Det händer hela tiden att jag gör sådana felköp. Jag gillar att handla på loppis.

Vad står högst upp på din önskelista?

– Jag har vad jag vill ha. Mitt mål är snarare att begränsa mig själv nu, att inte plocka in mer saker i mitt hem. I stället kan jag rikta in mig på utemiljön. Mitt nya projekt är ute-köket. Vi har trängts kring en liten grill i många år. Nu finns en stor utbyggnad som är en del av altanen, två trappsteg ner, där det nya uteköket ska ligga med stor bänk, ordentlig grill och rinnande vatten. Det är många som samlas hos mig om somrarna. Så ska sommarhus vara, det är ingen idé att uggla själv. Ett hus ska fyllas med människor!

Marianne Rundström

Ålder: 66.

Familj: Ja.

Gör: Programledare på SVT. Har sagt upp sig och slutar till hösten. Nya, än så länge hemliga, projekt väntar.

Bor: Sommarhus i norra skärgården och lägenhet i Stockholms innerstad.