I tegelvillan "Bunkern" kan Marianne stänga dörren om sig och hittekatten Pysen.
1 av 3: I tegelvillan "Bunkern" kan Marianne stänga dörren om sig och hittekatten Pysen. Foto: SVT
Marianne Mörcks inredning går mestadels i vilsamt vitt. Rena bänkar i köket gör henne lugn och lycklig.
2 av 3: Marianne Mörcks inredning går mestadels i vilsamt vitt. Rena bänkar i köket gör henne lugn och lycklig. Foto: Privat
Mariannes imponerande kinderäggssamling i Hästensängen.
3 av 3: Mariannes imponerande kinderäggssamling i Hästensängen. Foto: Privat

Marianne Mörck: "Jag äter, lever och älskar i sängen"

Marianne Mörck bor i en gigantisk Hästenssäng, döpt till Bismarck. Här tar sångerskan och skådespelerskan emot alla sina gäster.

Resten av villan är vit och ren – bortsett från samlingen med 30 000 kinderägg. 

Hur bor du?

– Jag bor på nedervåningen i en vitputsad tvåvåningsvilla i Bunkeflostrand. Övervåningen hyr jag ut. Min dotter kallar mitt hem för avdelning 7. Allt är vitt, det finns inget på väggarna, inga gardiner. Jag bor i ett öppet vardagsrum med flygel, matbord och min stora Hästenssäng på två gånger två meter. Jag äter, lever och har älskat i den. Det spelar ingen roll om jag spiller popcorn där.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Sparsmakad och ofärgad. Vitt är vilsamt. Jag har haft mycket ärvda saker, mahognybyråer, schatull och tennkärl. Jag orkade inte se det, så dottern hämtade två lass. 

Vad är ditt bästa köp?

– Huset byggt 1972. Jag köpte mig frihet från en skilsmässa. Här kan jag stänga dörren och skrika "Hemma!”.

Vad är viktigast för dig med ditt hem?

– Att det är lugnt och tyst. Jag är 68 år och jobbar mer än någonsin. Jag lyssnar sällan på musik hemma. Mitt hem är som en egen ö.

”Vädra ordentligt korsdrag ordentligt innan du ska somna, även om det är vinter. Det förhindrar dålig sömn och huvudvärk. Jag är inne mycket. Om man inte sett himlen på två veckor behövs syre.”

Vad inspirerar dig?

– Jag blir väldigt glad när det är rent och ytorna i köket är blåsta.

Vilken lyx unnar du dig till hemmet? 

– Jag har köpt två tempelvaktare på en och en halv meter. De står på var sin sida om en persisk matta. I ett fönster har jag både krucifix, buddha och ett radband från en pjäs jag spelat i. Det är lite Buddha-Kristus-Solguden-känsla. Jag är andlig. Att samla alla religioner under samma tak är tryggt.

Vad samlar du på?

– På väggen i min walk in closet finns en samling med 30 000 kinderägg. De står i tvättrummet och överallt. Jag har en komplett serie pingvinfigurer från 1967. Jag samlar även på Pippi Långstrump och har 10 000 vykort tryckta före 1912. Men de får ju se snygga ut.

 Vad gillar du mest med din inredning?

– Att det försvinner mer och mer. Trots mina kinderägg har jag svårt för utställningssaker. Det blev för mycket under uppväxten. 

Vad står högst upp på din önskelista?

– Att ha en städfirma i 14 dagar, som minutiöst dammsuger från golv till tak, river ut linneskåpen, tvättar, rengör lådorna och slänger.

Vilket är ditt favoritrum?

– Rummet med Hästenssängen som är från förra sekelskiftet. Den är ett kap från en auktion och döpt till ”Bismarck”, efter slagskeppet. När dottern fick en hög bäddmadrass över, la jag den ovanpå min. Jag får krypa upp i sängen. Besökare får ligga på andra sidan. Soffa har jag inte.

 

Marianne Mörck

Ålder: 68 år.

Bor: I stor vitmålad tegelvilla kallad ”Bunkern” vid Öresundsbron i Bunkeflostrand.

Yrke: Sångerska, skådespelerska, regissör.

Familj: Barnen Malin, 47, Peter, 43, och hittekatten Pysen.

Aktuell: Medverkar i ”Stjärnorna på slottet”. Andra säsongen av ”Bonusfamiljen” som har premiär 29 januari. Både i SVT.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande