Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Magnus Roosmann är just nu aktuell i serien ”Maskineriet”. Hemma i lägenheten älskar han att arrangera snittblommor och pyssla med tomatplantorna.Magnus Roosmann är just nu aktuell i serien ”Maskineriet”. Hemma i lägenheten älskar han att arrangera snittblommor och pyssla med tomatplantorna.Magnus Roosmann är just nu aktuell i serien ”Maskineriet”. Hemma i lägenheten älskar han att arrangera snittblommor och pyssla med tomatplantorna.
Magnus Roosmann och dottern Emilia Roosmann i andra säsongen av actionserien ”Maskineriet”.Magnus Roosmann och dottern Emilia Roosmann i andra säsongen av actionserien ”Maskineriet”.Magnus Roosmann och dottern Emilia Roosmann i andra säsongen av actionserien ”Maskineriet”.
1 AV 2
Magnus Roosmann är just nu aktuell i serien ”Maskineriet”. Hemma i lägenheten älskar han att arrangera snittblommor och pyssla med tomatplantorna.
Foto: Privat
2 AV 2
Magnus Roosmann och dottern Emilia Roosmann i andra säsongen av actionserien ”Maskineriet”.
Foto: Anders Nicander

Magnus Roosmann bor ovanpå ett garage mitt i Stockholm

Magnus Roosmann spelar en svårt kriminell man i actionserien ”Maskineriet”. 

Privat bor skådespelaren ovanpå ett garage med milsvid utsikt över Stockholms takåsar. På terrassen älskar han att pyssla med sina blommor och tomatplantor och titta på stjärnorna.

Din lägenhet ligger på ett tak mitt i Stockholm. Hur bor du?

– På 90-talet byggde de lägenheter ovanför Galleriangaraget nära Sergels torg. Mitt hem ligger högst upp med utsikt åt syd och väst. Från balkongen ser jag hela Gamla stan, Globen och söderut så lång man kan tänka sig. 

– Från terrassen har jag utsikt över solnedgången i väster och Klara kyrka, som ackompanjerar mitt liv med sitt spel. Kyrkklockorna ger mig ett lugn. På terrassen odlar jag tomater och pysslar med blommor. I två öppna fågelburar går mina bengalkatter in när de vill vara i fred. Sommartid kan jag ligga ute och titta på stjärnorna. Det är speciellt och perspektivet vidgas.

Magnus Roosmann

Ålder: 58 år.

Bor: Hyresrätt åtta våningar upp med milsvid utsikt ovanför p-huset i Gallerian i Stockholm.

Familj: Ensamstående. Bor själv med två bengalkatter. Tre döttrar.

Gör: Skådespelare.

Aktuell: Actionserien ”Maskineriet”. Andra säsongen hade premiär på Viaplay den 15 maj. Serierna ”Lust” på HBO och ”Hamilton” på CMore och TV4. Läser in ljudböcker, kommer snart med en ny bok av Anne Holt.

På sommaren blir terrassen med milsvid utsikt som ett uterum. Så fort tomatplantorna fått vänja sig vid solgasset och blåsten ska de få flytta ut. Sommartid täcker klängväxter nätet, som hindrar katterna från att rymma.På sommaren blir terrassen med milsvid utsikt som ett uterum. Så fort tomatplantorna fått vänja sig vid solgasset och blåsten ska de få flytta ut. Sommartid täcker klängväxter nätet, som hindrar katterna från att rymma.På sommaren blir terrassen med milsvid utsikt som ett uterum. Så fort tomatplantorna fått vänja sig vid solgasset och blåsten ska de få flytta ut. Sommartid täcker klängväxter nätet, som hindrar katterna från att rymma.
På sommaren blir terrassen med milsvid utsikt som ett uterum. Så fort tomatplantorna fått vänja sig vid solgasset och blåsten ska de få flytta ut. Sommartid täcker klängväxter nätet, som hindrar katterna från att rymma. Foto: Privat
Magnus Roosmann bor själv med två bengalkatter.Magnus Roosmann bor själv med två bengalkatter.Magnus Roosmann bor själv med två bengalkatter.
Magnus Roosmann bor själv med två bengalkatter. Foto: Privat

Hur hittade du lägenheten?

– Genom ett byte. Jag bodde i Guldhuset i Sven-Harrys konstmuseum vid Vasaparken. I samband med en separation bytte jag lägenheten mot den här i ett triangelbyte.

– Jag trivs väldigt bra i hyresrätten med tre rum på 87 kvadrat. Till min stora glädje har en kock bott här. Utan att be om lov tog han ner en vägg mellan köket och vardagsrummet och satte in en bar. Där sitter jag och äter, medan jag tittar ut över Söders takåsar.

Hur skulle du beskriva din inredning?

– Jag gillar ju danskt. Mina fina barstolar har dansk design. Min lägenhet drar lite åt 60-tal och min absoluta favoritfåtölj är Bruno Mathssons Jetson-fåtölj.

Har du suttit i Jetson-fåtöljen, när du läst manus inför serien ”Maskineriet”?

– I den sitter jag och förbereder inläsning av ljudböcker. I ”Maskineriet” spelar jag en svårt kriminell person, som är klaustrofobisk. För att gå in i en känsla av instängdhet kan jag gå in i min studio hemma. 

– Karaktären är en väldigt ensam person, som sysslat med narkotikaaffärer och bär på sina misslyckanden i livet. När jag ska slänga grovsopor, går jag ner i Galleriangaraget, in i ”Beckrummet” och sedan ”Sevenrummet”, döpt efter filmen. Då får man inte vara mörkrädd. En gång ville dörren inte öppna sig när jag skulle gå ut. När jag slet till såg jag en arm och en kanyl. Lever man i City med kulvertar och garage, finns den världen också. Det ger också perspektiv.

Favoritfåtöljen. Bruno Mathssons Jetson i svart läder och krom gillas av både bengalkatten och husse Magnus Roosmann.Favoritfåtöljen. Bruno Mathssons Jetson i svart läder och krom gillas av både bengalkatten och husse Magnus Roosmann.Favoritfåtöljen. Bruno Mathssons Jetson i svart läder och krom gillas av både bengalkatten och husse Magnus Roosmann.
Favoritfåtöljen. Bruno Mathssons Jetson i svart läder och krom gillas av både bengalkatten och husse Magnus Roosmann. Foto: Privat
Plats för soffhäng och pyssel. Notera plåtskåpet som Magnus Roosmann textar på med krita. Viktor Rydbergs dikt ”Tomten” är kvar sedan i julas. I soprummet har han hittat garderobsdörrar, som han skrivit Kristina Lugn-citat och Shakespeare-sonetter på. I dag är flera sålda.Plats för soffhäng och pyssel. Notera plåtskåpet som Magnus Roosmann textar på med krita. Viktor Rydbergs dikt ”Tomten” är kvar sedan i julas. I soprummet har han hittat garderobsdörrar, som han skrivit Kristina Lugn-citat och Shakespeare-sonetter på. I dag är flera sålda.Plats för soffhäng och pyssel. Notera plåtskåpet som Magnus Roosmann textar på med krita. Viktor Rydbergs dikt ”Tomten” är kvar sedan i julas. I soprummet har han hittat garderobsdörrar, som han skrivit Kristina Lugn-citat och Shakespeare-sonetter på. I dag är flera sålda.
Plats för soffhäng och pyssel. Notera plåtskåpet som Magnus Roosmann textar på med krita. Viktor Rydbergs dikt ”Tomten” är kvar sedan i julas. I soprummet har han hittat garderobsdörrar, som han skrivit Kristina Lugn-citat och Shakespeare-sonetter på. I dag är flera sålda. Foto: Privat

Vad är ditt bästa köp?

– Jag väljer mellan min Jetsonfåtölj och en gigantisk orange sammetssoffa, som jag köpt på Sweef. I den kan man ligga lite hur man vill. Min hopvikbara Brompton-cykel har blivit en väldigt snygg inredningsdetalj. 

Vad gillar du mest med din inredning?

– Att det är enkelt och funktionellt. Sedan är jag väldigt förtjust i min terrass, som jag nätat in. En hemmafixare ska komma och täppa till nätet, så katterna inte rymmer. Terrassen är bästa rummet på sommaren, med alla tomater, blommor och klängväxter, som slingrar längs nätet.

”I ett tidigare liv måste jag ha varit munk, som skrivit av böcker. Det är lite verkstad hos mig ibland. Jag vill gärna pyssla med något, det ger mig lugn”, säger Magnus Roosmann.”I ett tidigare liv måste jag ha varit munk, som skrivit av böcker. Det är lite verkstad hos mig ibland. Jag vill gärna pyssla med något, det ger mig lugn”, säger Magnus Roosmann.”I ett tidigare liv måste jag ha varit munk, som skrivit av böcker. Det är lite verkstad hos mig ibland. Jag vill gärna pyssla med något, det ger mig lugn”, säger Magnus Roosmann.
”I ett tidigare liv måste jag ha varit munk, som skrivit av böcker. Det är lite verkstad hos mig ibland. Jag vill gärna pyssla med något, det ger mig lugn”, säger Magnus Roosmann. Foto: Privat

Magnus Roosmanns bästa hemmatips:

”Skapa ytor. Rensa bort småsaker, så det du verkligen vill ska synas får dominera. Det säger jag, som är en samlare och kan ha alldeles för mycket prylar. Det kan vara olika skulpturer och böcker som står i högar, fast jag har mycket bokhyllor.”

Se även: