Madeleine och maken Chris har precis som de andra kungabarnen rätt att bo gratis. Ändå fick paret betala hundratusentals kronor i hyra.
1 av 2: Madeleine och maken Chris har precis som de andra kungabarnen rätt att bo gratis. Ändå fick paret betala hundratusentals kronor i hyra. Foto: Stella Pictures
Lägenheten i Hovstallet i centrala Stockholm har rustats upp för 6,8 miljoner kronor. Madeleine och Chris behåller lägenheten trots att de flyttat till London.
2 av 2: Lägenheten i Hovstallet i centrala Stockholm har rustats upp för 6,8 miljoner kronor. Madeleine och Chris behåller lägenheten trots att de flyttat till London. Foto: Leif Brännström

Madeleine och Chris lurades på flera hyror

Madeleine och Chris O'Neill behåller den nyrenoverade lägenheten i Stockholm.

Samtidigt kan EXTRA nu avslöja att prinsessparet lurats av en statlig myndighet på hundratusentals kronor i hyror de aldrig skulle ha betalat.

– Vi gjorde alltså en felaktig eller ofullständig tolkning av dispositionsrätten, säger Charlotte Dahn-Gunther vid Statens Fastighetsverk.

Prinsessan Madeleine har precis lämnat Sverige för att flytta till Storbritannien och London. Men trots nytt land, ny stad och ny bostad kan Extra berätta att prinsessparet behåller sin lägenhet vid Hovstallet i Stockholm eftersom familjen behöver någonstans att bo när de är i Sverige.

– Prinsessparet har fortsatt tillgång till lägenheten när de är hemma, eftersom den ingår i kungens dispositionsrätt, bekräftar hovets informationschef Margareta Thorgren för Extra.

 

LÄS OCKSÅ: Madeleines och Chris drömhus en skuldfälla

Renoverat för 6,8 miljoner kronor

En lägenhet som nyligen renoverades för 6,8 miljoner. Då gjordes också en viss omdisponering av planlösningen. Merparten av kalaset betalades av SFV, Statens Fastighetsverk – det vill säga skattebetalarna.

Samtidigt kom det fram att månadshyran för femrumsvåningen var hela 26 893 kronor - pengar som paret har betalat in månad efter månad i över ett års tid.

Nu kan Extra avslöja att Madeleine och Chris har betalat hundratusentals kronor helt i onödan.

Felet ligger till viss del hos hovet, men framför allt hos Statens Fastighetsverk, som förvaltar byggnaden som inhyser lägenheten.

Den statliga myndigheten har nämligen fakturerat prinsessparet för boendet, trots att de egentligen har rätt att bo där hyresfritt.

 

LÄS OCKSÅ: 11 kända personer som sålt sina hem 2015

Alla kungabarn bor gratis

Men efter att Statens fastighetsverk och Kungliga Hovstaterna nyligen gjorde en gemensam omprövning och granskade snåriga uppgifter ur regeringsformen 1809-10, har saker och ting ändrats.

Nu är uppfattningen att medlemmar av den kungliga familjen bor hyresfritt inom det bestånd som omfattas av den kungliga dispositionsrätten.

Detsamma gäller Haga slott i Solna, där kronprinsessparet och prinsessan Estelle bor, samt den stora villa på kungliga Djurgården som prinsessan Sofia och prins Carl Philip huserat i sedan flera år tillbaka.

Alla kungabarnen bor med andra ord gratis.

Trots det har alltså prinsessan Madeleine och Chris O'Neill levt i tron om att de varit tvungna att betala.

– Det är korrekt, det blev helt enkelt fel när paret flyttade in i Hovstallet. Ingen tänkte då på att de omfattades av den kungliga dispositionsrätten, men nu är det rättat, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Betalar ingen hyra för boendet

Det misstaget upptäcktes nyligen, och Extra kan alltså som första tidning berätta om felet.

Och sedan juni 2015 betalar prinsessan Madeleine ingen hyra får våningen.

– I fjol, i samband med inflyttningen, gjorde vi alltså en felaktig eller ofullständig tolkning av dispositionsrätten, säger Charlotte Dahn-Gunther vid Statens Fastighetsverk.

Tur i oturen för prinsessparet som alltså kan flytta till London och samtidigt behålla lägenheten på Östermalm i Stockholm helt gratis.

Men pengarna får de inte tillbaka.

- Det första årets hyra som erlagts kommer däremot inte att återbetalas, fortsätter Charlotte Dahn-Gunther att berätta.

Det ska också sägas att prinsessparet valde lösningen att bo i den aktuella lägenheten, för att det var en billigare lösning än om de hade valt ett annat större hus med strängare säkerhetskrav.

Hur ofta som prinsessparet kommer att utnyttja den centralt belägna drömlägenheten i framtiden återstår dock att se. Hovet har tidigare berättat för Extra att Madeleine har kungliga uppdrag även i framtiden.

– Prinsessan Madeleine kommer att ha flera officiella uppdrag nu och framöver. Flytten till London begränsar inte det, har informationschefen Margareta Thorgren sagt.

 

LÄS OCKSÅ: Allt om prinsessan Madeleine

Kungen styr och barnen får bo gratis

Dispositionsrätten formulerades under samma tid som regeringsformen 1809 drevs igenom, och ger kungen rätt att disponera - alltså förfoga över - de kungliga slotten och även Kungliga Djurgården. Fastigheterna som omfattas av dispositionsrätten ägs av staten och förvaltas till största del av Statens Fastighetsverk. Rätten gör att de tre kungabarnen bor gratis.

Hovstallet

Byggnaden på Östermalm i Stockholm stod klar 1894 och är ett statligt byggnadsminne. I fastigheten finns i dag ett antal våningar som disponeras av kungahuset. Prinsessan Madeleine var bosatt i en av lägenheterna under många år. 2014 flyttade hon tillsammans med familjen in i en större nyrenoverad lägenhet i samma hus.

Haga slott

Uppfördes i början på 1800-talet och har bland annat varit hem för bland annat den nuvarande kungen, hans föräldrar Gustaf Adolf och Sibylla samt hans systrar ("Hagasessorna"). 1966 överläts dispositionsätten till regeringen. 2009 återtog den kungliga familjen dispositionsrätten. I dag är slottet hem åt kronprinsess­paret.

Villan på Blockhusudden

I villan på Sjötullsbacken på Djurgården finns flera lägenheter. Redan 2011 flyttade prinsessan Sofia och prins Carl Philip in. 2013 valde de dock att flytta till en annan lägenhet i samma hus. Villan förvaltas av Kungliga Djurgårdens Förvaltning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!