1 av 3: Louise Nordahl är skådespelare och komiker som just nu syns i både ”Mumbo Jumbo” och ”Solsidan”. Foto: Rosie Alm
2 av 3: I ”Mumbo Jumbo” har hon fått uppmärksamhet för sin imitation av Caroline Gynning. ”Skåningar och lite yngre kvinnor är lite lättare för mig. Jag går på det mest utmärkande: hennes breda dialekt med vissa ord med rikssvensk betoning.” Foto: Foto: Rosie Alm / TV4 / C More
3 av 3: Louise Nordahl i julstöket. Foto: Privat

Louise Nordahl om sin lägenhet från 1924: ”Elegant och stilfullt”

Skådespelaren Louise Nordahl älskar den mörka årstiden. Hon är en hemmakatt och på fritiden håller hon sig helst inomhus i lägenheten i Stockholm med tända ljus och en kopp te. 

Just nu kan man även se henne göra imitationer i TV4:s ”Mumbo jumbo”. Hon har också en roll i drömserien ”Solsidan”, där hon spelar Alex nya PT. 

Åsa Görnerup

Du har flyttat från Ängelholm till Stockholm. Hur bor du nu?

– Jag bor i Vasastan med min fästman Kristoffer. Vi bor i en äldre lägenhet byggd 1924. Den har gamla fönster, lite stuckatur och drygt tre meter i takhöjd, en stil vi gillar. Känslan är väldigt lugn och harmonisk. Tidigare ska det ha bott en hemlig agent i huset, men det var nog inte i vår lägenhet. 

Hur hittade du lägenheten?

– Jag flyttade till Stockholm 2016 för att jobba med tv. Först bodde jag i andra hand och köpte sedan bostadsrätt på Thorildsplan. När jag träffade Kristoffer ville vi hitta något ihop.

– Vasastan är lugnt och skönt och nära till Hagaparken. Jag behöver det, jag kommer från en liten stad i Skåne och är inte van vid trafik och buller. 

Louise Nordahl – aktuell i Mumbo jumbo, Solsidan och i Scalarevyn på Scalateatern

Ålder: 28 år.

Bor: Bostadsrätt byggd 1924 på Hälsingehöjden i Stockholm intill en skola.

Familj: Sambon Kristoffer Olofsson 35. Föräldrar och bror.

Gör: Skådespelare och komiker.

Aktuell: Medverkar i TV4:s program ”Mumbo jumbo” och ”Solsidan” på TV4 och TV4 Play. Spelar i Scalarevyn på Scalateatern i Stockholm.

Matsalen fick en mörkgrön färg förra hösten. Louise Nordahl gillar färg och byter efter säsong. Foto: Privat
”Viktigast med hemmet är att det känns hemtrevligt och personligt. Att man känner att det bor någon där.” Foto: Privat

Hur skulle du beskriva din stil?

– Vi har en ganska blandad stil, men tycker mycket om New England. Vardagsrummet är skandinaviskt och köket har en gammeldags svensk stil med träluckor, låg diskbänk i original och grårutiga golv.

– Jag älskar begagnat och har mycket prylar som jag köpt på loppisar, second hand och ärvt från farmor, mormor och mina föräldrar. Mina kompisar retar mig nästan för alla mina serviser, kristallglas och likörglas. 

– Att grejerna haft ett liv är härligt, men jag tycker om att det är lite elegant och stilfullt. Det ska inte vara som att komma in i en loppisbutik. 

På hösten går kuddarna i orange, grönt och brunt. Hon har också jul-, vår- och sommarkuddar. Foto: Privat
New England-inspirerat. Ambitionen att hela hemmet ska få den stilen så småningom. Överallt i lägenheten hittar man fästmannen Kristoffer Olofssons målningar. Han gör både abstrakt inredningskonst, porträtt, naturalistiska målningar och marin konst. Foto: Privat
Den begagnade kristallkronan är ett fynd. Likaså det massiva bordet i ett mörkt träslag, som är ett visningsexemplar från en utförsäljning i Mood-gallerian. Foto: Privat

Hur är din känsla när du kommer in i en loppis?

– Att gå in på en lite stökig loppis och plocka guldklimparna där är en sport. Jag har tränat på det sedan jag var tio och kom hem med ett sängbord för tio kronor. Det är så kul med loppisar där man klipper ett band och sedan rusar alla fram. Så fyndade jag ett jättefint whiskyset med drinkglas och karaff för 50 kronor.

Var tränar du för tv-programmet ”Mumbo jumbo”?

– Helst förbereder jag mig med min dator i matsalen. Förut målade min kille sina tavlor där, men nu har han en miniateljé.

– I hallen har jag en golvspegel i mörkt trä, som jag köpt på Blocket. Där står jag och tränar, fixar mig och provar outfits. 

Hur gör du en imitation av till exempel Carolina Gynning?

– Skåningar och lite yngre kvinnor är lite lättare för mig. Jag går på det mest utmärkande: hennes breda dialekt med vissa ord med rikssvensk betoning. Carolina tar plats, är högljudd med intensiv blick och tendens att spärra upp ögonen. 

Du dyker också upp i ”Solsidan” den 28 november?

– Jag kom in som personlig tränare till Alex. ”Solsidan” är min drömserie. Min mamma, som utbildar sig medialt, har en pendel. För fyra år sedan sa hon att jag skulle vara med i ”Solsidan”, men då skulle serien läggas ned. När filmen spelades in sökte de statister, men jag ville inte bränna mitt ansikte i en miniroll. När TV4 beställde flera säsonger fick jag ett erbjudande om en roll. Jag grät, ringde mina föräldrar och skrek rakt ut. 

Louise Nordahl har en roll i ”Solsidan” som ny PT till Alex (Felix Herngren). Foto: TV4
Louise Nordahl älskar den runda drinkvagnen i matsalen, som hon köpt på Evensen Antik på Upplandsgatan i Stockholm. Drinkvagnen har detaljer i mässing, är i tre nivåer och har en spegelskiva. ”Den kostade nog en tusenlapp, men är absolut värd de pengarna.” Foto: Privat
Förändrat vardagsrum till jul. Julgran förstås, men också juliga kuddar. Foto: Privat

Se även: