1 av 3 Foto: Magnus Carlsson
2015 säpte Lisa boken "Lisa på landet –
Maten och livet på gamla prästgården."
2 av 3: 2015 säpte Lisa boken "Lisa på landet – Maten och livet på gamla prästgården." Foto: Bonnier
I boken får läsaren följa med hem till Lisa och hennes kök i den gamla prästgården i Falkenberg.
3 av 3: I boken får läsaren följa med hem till Lisa och hennes kök i den gamla prästgården i Falkenberg. Foto: Bonnier

Lisa Lemke: "Vår prästgård osar spökhistorier"

Programledaren Lisa Lemke blev störtförälskad i den gamla prästgården i Skrea backe utanför Falkenberg. 

Här trängs tv-kocken gärna med både spöken och tv-team. 

Hur bor du?

– Jag bor i en stor, härlig, knasig prästgård ute på landet i byn Skrea backe utanför Falkenberg. Vi hamnade här tack vare kompisar, som bor i det gamla församlingshemmet. Vi satt på deras veranda och blev störtförälskade i byn, omgiven av ekologiska ängar. Plötsligt var prästgården från 1908 till salu! I ladan bredvid fanns en stenugn. Vi såg direkt att där kan man baka pizza och ha restaurang i trädgården. Det sitter i väggarna att här ska det vara mycket folk. Det är mycket själ och hjärta. 

Lisa Lemke

Ålder: 37 år.

Familj: Maken Marcus Nordgren, 43, krögare och kock, driver Prostens pizza. Lilly, 6, och Hjalmar, 2, hunden Stilton, katter, höns, sommarfår och bin. 

Bor: I gammal prästgård i Skrea backe, Falkenberg.

Gör: Matkreatör, tv-kock, programledare.

Aktuell: Leder matprogrammet ”Timjan, tupp & tårta”, i SVT.

LÄS MER: Martina Haag: "Jag bor på världens bästa gata"

Programledaren Lisa Lemke blev störtförälskad i den gamla prästgården i Skrea backe utanför Falkenberg. Foto: Magnus Carlsson

Spökar det i prästgården? 

– När vi flyttade in 2011, hade ingen sovit här på drygt 20 år. Innan vi flyttade in tog vi med oss hunden, men han skällde inte. Jag tror på spöken. Tidigare bodde vi i en sekelskifteslägenhet i Göteborg, där det varit flickskola. Där hände det en massa saker och en kompis vägrade till och med att sova över. Men prästgården har ett lugn över sig, även om källaren med sina tjocka stenväggar, valv och galler osar spökhistorier. Men här finns bara snälla spöken i så fall! 

https://www.instagram.com/p/BnZN3jHDImd/?utm_source=ig_web_copy_link

Hur var det att spela in ”Timjan, tupp & tårta” i hemmet?

– Vi var 25 personer som hängde runt som på kollo i två veckor. Så mysigt! Jag tror att värmen mellan oss går ut i rutan. 

Hur skulle du beskriva din stil?

– Att bo här påminner om att leka med dockskåp med udda stolar och tavlor. I hallen möts man av en fotovägg med porträtt på nära och kära. Vi bor inte så nära varandra och en del har dött. Det är fint att se dem varje dag.

https://www.instagram.com/p/BkNmufJj56K/?utm_source=ig_web_copy_link

Vad är ditt bästa köp?

– Huset. Vi fick ett halvt hektar tomt, prästgård och lada för strax över 2 miljoner, ha ha. Drömmer du om ett annat liv, våga gå utanför boxen. På landsbygden har du lägre kostnader och behöver därmed kanske inte jobba lika mycket och får mer tid över för barnen.  Livskvalitet! När vi flyttade hit sparade jag tid och blev mer kreativ. Hörde en föreläsning om ”The creative countryside” och det stämmer. 

LÄS MER: 10 självklara skäl att älska Halland

Vad är viktigast för dig med ditt hem?

– Att man kan leva i det. Att det inte bara är en utställning. Mitt äldsta barn är sex och gränsen går vid att ha slajm ovanför mattan, ha ha. Men allvarligt talat är det viktigt att känna sig avslappnad. Att hemmet är tillgängligt för såväl vuxna som barn. 

Köksön är Lisas julklapp från maken Marcus Nordgren. När grannen rev en 100 år gammal vägg fick Marcus virket. Han sågade itu, limmade och skruvade ihop det till en köksö. Sådant älskar Lisa. Foto: Privat

 

Med två kockar i huset har man satsat på en ordentlig gasspis. Den exklusiva spisen är av märket Bertazzoni. I köket har var sak sin plats. Foto: Privat

Vilken lyx unnar du dig till hemmet?

– Lyxen är att köpa bra råvaror. Köp svenskt! Många säger att de inte har råd, men vitkål, rotfrukter och lite mer annorlunda köttdetaljer är inte dyrt. 

Vilket är ditt favoritrum?

– Köket. I kökssoffan kan andra hänga, läsa, dricka ett glas vin eller kaffe, när man lagar mat. På den överbyggda verandan lever vi oavsett väder från tidig vår till sen höst. Lite som en riktig Nashville-veranda!

LÄS MER: Efter separationen – kika in i Carolina Gynnings nya häftiga hippiehus 

https://www.instagram.com/p/BnVhC59DLtt/?utm_source=ig_web_copy_link

 

https://www.instagram.com/p/BmVaISRjxok/?utm_source=ig_web_copy_link

LÄS MER: Den övergivna och spöklika nöjesparken i Sverige

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!