1 av 2: Komikern Anders Jansson, för många känd som ”reportern Morgan Pålsson”, medverkar i insamlingsgalan ”Världens viktigaste kväll – och roligaste” i TV4 och TV4 Play. Foto: Morgan Norman
2 av 2: Anders Jansson spelar polismästaren i andra säsongen av ”Lasse-Majas Detektivbyrå”, som precis spelats in. Foto: Linus Hallsénius /C More

Komikern Anders Jansson: ”Min fru och jag champagnestädar”

Anders Jansson blandar friskt i 50-talslägenheten i Lund. I bokhyllan har han byggt upp ett mindre museum. Där tronar superhjälten Iron Man tillsammans med andra hjältar från popkulturen och historien. 

För att hålla ordning hemma har han och hustrun Katja Brigge infört champagnestädning varannan söndag.

Du har en lägenhet i Lund. Hur bor du?

– Det är en etagelägenhet på 120 kvadrat i södra Lund. Man kan ganska snabbt gå upp till Filmstaden, men hör inte studenterna varje minut de har roligt. 

– Lägenheten är mysig och trevlig. Då den är från 1951 kan vi ha roliga 50-talstapeter, som våra Jetson-tapeter, Hanna Barberas tecknade serie om en familj i rymden. Man måste känna av bostadens naturliga flow. I två omgångar har vi bott i nybyggd lägenhet och radhus. De har sin stil. Det var kul att flytta till en bostad med karaktär och anpassa stilen därefter.  

Anders Jansson – komikern känd som ”Morgan Pålsson”

Ålder: 53 år.

Bor: Bostadsrätt i Lund.

Familj: Hustrun Katja Brigge, 50, yogini, filmmakare. Barnen Rebecca, 28, Max, 20 och Leo, 16. Leroy, 11, australiensisk vallhund.

Gör: Komiker och skådespelare. För många är han känd som ”världsreportern Morgan Pålsson”. 

Aktuell: Medverkar i insamlingsgalan ”Världens viktigaste kväll – och roligaste” i TV4 den 3 maj, visas även på TV4 Play. Spelar Polismästaren i andra säsongen av ”Lasse-Majas Detektivbyrå”, som precis spelats in. Sänds i höst på TV4 och C More. Ska podda framöver.

Anders Janssons hustru Katja Brigge är duktig på att fynda vintage. Lampor är hennes passion. Hittar hon en fin lampa, som Bumling-lampan, kan rummets design utgå från den. Foto: Privat
Anders Jansson. Foto: MORGAN NORMAN
Anders Jansson tror att varje sak har en själ och försöker besjäla hemmet på olika sätt. Foto: Privat

Hur skulle du beskriva din inredningsstil?

– Färgstark. Vi blandar friskt supermoderna grejer med gamla träbord och vintage. Både jag och Katja är intresserade av arkitektur och inredning. 

– Det är detaljrikt och vi har härliga figurer med popkulturreferenser, som Iron Man. De står i bokhyllan med montrar, som vi ritat själva. När man tänder i dem blir det som ett museum. En del utställningar är permanenta, andra temporära. Jag växte upp med Marvel Comics och köper statyer av seriefigurer i London och Köpenhamn.

Är du en samlare?

– Det kan man nog säga, men jag vill ha balans i inredningen. Det får inte bli plottrigt. Jag är boknörd och i bokhyllan finns olika teman. Då jag jobbar inom film, tv och humor håller jag på att bygga upp ett referensbibliotek.

I stringhyllan (högst upp till höger) står en figur föreställande Vincent van Gogh med rött hår och utan öra. I mitten står en fågel i riddarhjälm, från en tavla av den nederländske medeltidsmålaren Hieronymus Bosch. Figuren är köpt på National Gallery i London. Foto: Privat
Superhjälten Iron Man regerar i bokhyllans monter. Foto: Privat
”Jag älskar att sitta i vardagsrummet och titta på alla böcker. Då känner jag mig lugn och tillfreds.” Foto: Privat

Vilken är din bästa läsplats? 

– Hörnet på soffan eller min Eames lounge-stol, som jag fick av hustrun när jag fyllde 35. Som yngst av fem syskon tycker jag om att ha folk runt mig när jag läser och skriver. Jag älskar att sitta i vardagsrummet och titta på alla böcker. Då känner jag mig lugn och tillfreds. 

– Ibland sitter jag i Domkyrkan i Lund. Det finns något meditativt i kyrkorummet. Jag gillar arkitekturen i katedraler och moderna museer. Byggnader där själen får ro. 

– Jag är enormt otålig. Min fru, som är yogainstruktör, lär mig lite om meditation. I appen Calm finns guidade meditationer. I en övning promenerar man samtidigt i 40 minuter. Det är perfekt för den otålige Anders. 

Vad är viktigast för dig med ditt hem?

– Att försöka ha ordning och reda. Det är en ständig kamp. Yngsta sonen är 16 och som en maskin som skräpar ner. Vi brukar städa hans rum med honom. Nästa gång vi kommer upp undrar vi vad som hänt? 

– Innan kalas är jag och hustrun som två virvelvindar med fokus på städning. Fyra timmar senare börjar stökeriet krypa ut från garderober igen. 

– Varannan söndag har vi champagnestädning klockan 12. Då öppnar vi en flaska jag fått från någon gala och framåt 13 är hemmet ganska trevligt. Då ser vi inte bristerna längre. 

Inspirerad av buddismen. Anders Jansson tror att varje sak har en själ och försöker besjäla hemmet på olika sätt. Foto: Privat

Anders Janssons bästa hemmatips:

”Våga satsa på färg och form. När vi flyttade till en nybyggd lägenhet ville vi ha rött kakel i köket. Hantverkarna sa att vi skulle tröttna på det, men när allt satt på plats tyckte de att det blev väldigt snyggt. Allting behöver inte vara vitt. Man ångrar sällan att man köpt en färgstark soffa eller fixat till en märklig lampa.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!