Kika in hemma hos konstnären Marie Plosjö i Visby

Den ljusa lägenheten har fyra välvda fönster i fil – från hallen till vardagsrummet.

Foto: Karl Melander

1 av 3: Den ljusa lägenheten har fyra välvda fönster i fil – från hallen till vardagsrummet.

<p>I början av året ställde Marie ut på lyxhotellet Caesars Palace i Las Vegas – en utställning så framgångsrik att hon nu fått en egen vägg på hotellets konstgalleri.</p>
<p>Tavlan "Bowie" finns att köpa i LEVA&amp;BO:s webbutik. Klicka på plustecknet i bilden för att handla.</p>
<p><br></p>

Foto: Karl Melander

2 av 3: <p>I början av året ställde Marie ut på lyxhotellet Caesars Palace i Las Vegas – en utställning så framgångsrik att hon nu fått en egen vägg på hotellets konstgalleri.</p> <p>Tavlan "Bowie" finns att köpa i LEVA&amp;BO:s webbutik. Klicka på plustecknet i bilden för att handla.</p> <p><br></p>

Det nyrenoverade köket har  rostfria detaljer mot en fond av grå mosaik. Hästen är en skulptur i brons av Andreas Wargenbrant.

Foto: Karl Melander

3 av 3: Det nyrenoverade köket har rostfria detaljer mot en fond av grå mosaik. Hästen är en skulptur i brons av Andreas Wargenbrant.

Under våren flyttade konstnären Marie Plosjö med sin familj in i ett nyrenoverat hus från 1700-talet, mitt i Visby.

– Sen stunden vi bestämde oss för att flytta hit så har det känts helt fantastiskt!

Andra har också läst

Nyårsafton 2016 ställer konstnären och tidigare modellen Marie Plosjö – som första svensk – ut sina tavlor på Caesars Palace i Las Vegas. Hon gör succé och får direkt en egen fast vägg i lyxhotellets konstgalleri.

– Det är mäktigt! Jag känner mig oerhört tacksam.

Vernissage på Caesars Palace

I maj åker Marie tillbaka för nästa vernissage och har press på sig att producera nya tavlor eftersom nästan alla såldes.

– Jag har påbörjat många målningar men jag måste pausa dem eftersom jag bygger lager på lager och de behöver hinna torka emellan. Jag tycker om när det blir struktur i tavlorna.

Foto: Karl Melander

I vardagsrummet hänger tavlan ”Free your soul” av Marie Plosjö. ”För mig är vingarna beskyddande och omhändertagande. De står för att man har frihet över sin egen kropp och sina livsval”, säger Marie. Kudden i soffan pryds av egendesignade mönstret ”Tro hopp och kärlek”.

 

"Jag svävar lite på moln"

Under våren flyttade Marie och familjen till Visby. Tillsammans med sambon och managern Michel Alberti har hon öppnat galleri på Adelsgatan 2. Här ska hon måla och ställa ut.

– Vi är båda väldigt spontana. När andra planerar semester i ett år så kan vi säga: "Ska vi sticka i dag?". Jag känner ingen oro för vad som händer om jag släpper allting och drar, utan är övertygad om att om man följer sitt hjärta så kommer allt att lösa sig. Det är när man är rädd som hindren kommer. 

Varför Visby?

– Varje gång som jag har varit här så har jag fått extrem inspiration och ett sånt lugn i kroppen. Jag har nog aldrig känt mig så harmonisk någonstans. Och ljuset här är inte som på fastlandet. Det är så krispigt och väldigt klart. Det är precis som att himlen är högre upp här – och släpper in mer ljus.

Ett flyttlass väntar fortfarande men familjen känner sig redan som hemma.

– Sedan stunden vi bestämde oss för att flytta hit så har det känts helt fantastiskt. Jag njuter när jag går ut på gatorna. Det är så mycket historia och nära till allt. Lekparker, upplevelser och bad. Så jag svävar lite på moln just nu.

 

Foto: Karl Melander

”Ballerinorna är målade av mitt lite mjukare jag. ’Golden dreams’ handlar om en ung tjej som ­drömmer om att stå på scen och bli dansare. I ’Take the leap’ har hon ­blivit äldre och vågat ta språnget och lyckats”, säger Marie.

 

Foto: Karl Melander

Tavlan "Take the leap" finns att köpa i LEVA&BO:s webbutik. Klicka på plustecknet i bilden för att handla.

 

Foto: Karl Melander

Tavlan "Golden dreams" av Marie Plosjö finns att köpa i LEVA&BO:s webbutik. Klicka på plustecknet i bilden för att handla.

 

”Viktigaste att människor bli glada”

Marie Plosjö målar i akryl och helst i starka färger.

– Jag älskar färg! Jag vill nästan att färgerna ska tränga ut ur tavlan. Det viktigaste för mig är att människor blir glada och får en positiv känsla av min konst – och för mig är glädje mycket färg och ljus. 

Var hämtar du inspiration?

– Mycket ligger faktiskt i värderingar. Jag ser mig som feminist. För mig är det viktigt med lika rättigheter och att vi blir respekterade oavsett hur vi ser ut eller vad vi gör.

– När jag målar avklädda kvinnokroppar så är det för att jag vill protestera mot normen "Det där får man inte göra, och så får man inte göra...". Jag vill känna frihet och förmedla att du bestämmer själv över din kropp. 

Du målar mycket nakna kvinnor. Hur kommer det sig?

– De flesta älskar det! Min tanke är att det är starka kvinnor som är glada för den de är. Någon har sagt att jag målar ett sjukligt ideal men konst är ju bara konst. Det behöver inte vara verklighetsförankrat. Jag vill mer förmedla en känsla. 

Du rör dig mellan olika genrer. Hur skulle du beskriva din stil?

– Ja, jag har svårt att säga vilken stil jag har eftersom jag både använder realistiska detaljer och surrealistiska med mycket vingar. Om det finns någon som lyssnade bättre på konstlektionerna så kanske den kan berätta för mig.

 

Foto: Karl Melander

Tavlan "Bowie" finns att köpa i LEVA&BO:s webbutik. Klicka på plustecknet i bilden för att handla.

 

Foto: Karl Melander

På kylskåpet hänger en ängel i svart tusch – en skiss till ett samarbete med Kosta Boda.

 

Foto: Karl Melander

Marie och familjen trivs bra i nya lägenheten i Visby. ”Sen stunden vi bestämde oss för att flytta hit så har det känts helt fantastiskt!”

 

LÄS OCKSÅ: Succékonstnären Susanne Åkeson Rosencrantz lanserar sin första inredningskollektion

 

GÅ DIREKT TILL LEVA&BO SHOPPING

Född: 1976.

Gör: Konstnär som driver konstgalleriet Slice of life.

Familj: Sambon Michel Alberti och döttrarna Lovelia och Sienna – samt katterna Dixi och Happy.

Bor: Lägenheter i Visby och Stockholm.

Aktuell: Med nya tavlor i LEVA&BO:s konstgalleri.

Instagram: @marieplosjo.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande