Skådespelaren Katrin Sundberg, 57, bor ljust och berättar att hon skulle bli deprimerad av att bo i ett mörkt hem.
1 av 2: Skådespelaren Katrin Sundberg, 57, bor ljust och berättar att hon skulle bli deprimerad av att bo i ett mörkt hem. Foto: ROBERT ELDRIM, Medljus
Katrin Sundberg älskar sitt Södermalm. ”Här kommer man upp på en höjd och har hela Stockholm framför sig”, säger hon.
2 av 2: Katrin Sundberg älskar sitt Södermalm. ”Här kommer man upp på en höjd och har hela Stockholm framför sig”, säger hon. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Katrin Sundberg: ”Det ser ut som ett bebisrum för en pojke”

Katrin Sundberg har besjälat sekelskiftesvåningen med vackra, graffitgrå väggar, snittblommor och en byst av Dante. 

Mindre nöjd är hon med sovrummet, som ser ut som ett bebisrum för små gossar.

Hur bor du?

– Jag bor faktiskt i en våning på 100 kvadrat vid Mariatorget. Det finns bara den på våningsplanet. Den är från förra sekelskiftet och har 3,80 i takhöjd. För mig finns bara Södermalm. Här kommer man upp på en höjd och har hela Stockholm framför sig.  Samtidigt som det var budgivning repade jag och bad att få ha telefonen på. Det gick så jäkla fort! Vi har gjort väldigt många affärer. Ett år flyttade vi fyra gånger och ljudet av kartonger som veks skar i själen. Jag och Magnus är gamla barndomskärlekar. Vi träffades när han bodde i en villa i Örebro, jag i lägenhet på Söder. Vi bodde i olika hyresrätter tills vi hittade en lägenhet. Värsta flytten var 25 meter. Den var så kort att vi var tvungna att bära skiten själva.

Katrin Sundberg

Namn: Katrin Sundberg.

Ålder: 57.

Bor: Bostadsrätt vid Mariatorget på Södermalm i Stockholm. 

Familj: Maken Magnus Dahlberg, 58, och fem styvbarn.

Gör: Skådespelare.

Aktuell: Korta, komiska filmer på Instagram och Facebook. I höst åker hon på turné med showen ”Jag gör vad fan jag vill”.

Instagram: @katrin_sundbergs

Hur skulle du beskriva din stil?

– Lite blandad med både moderna och gamla möbler. Det nya matbordet är handgjort av en människa som själv fällt granen och skapat bordsytan. Jimmy Schönning, möbeldesigner och kollega till mig, samarbetar med honom. Benen har en smed gjort. Jag kvävs av för mycket prylar. Jag har så mycket grejer i huvudet att det måste vara rent omkring mig. 

Du budar gärna på auktioner?

– Jag är lite auktionsberoende och sitter och budar på Auktionsverket, där jag hittat ett fällbord från 1700-talet. På Blocket hittade jag en Dante-byst, som jag köpte av en gubbe. Bysten fick bo på pakethållaren, när jag tog hem den med cykeln. Dante har en central plats i fönstret, där han har koll på hela rummet. 

Dante-bysten har koll på hela rummet. Foto: Privat

Vad är viktigast för dig med ditt hem?

– Att det är ljust. Annars dör jag. Jag skulle aldrig kunna bo i en mörk lägenhet, då skulle jag få en depression. 

Vad är ditt sämsta köp?

– De grejerna finns inte kvar. Mitt sämsta är tapeten i sovrummet. Den retar jag mig på varje kväll. Målaren hade bråttom och sa att vi fick bestämma oss snabbt om vi skulle köpa den för ett bättre pris. Den är ljusblå med vita blommor. Det ser ut som ett bebisrum för en pojke. Jag får inte måla över den för min man, men jag tänker överraska honom en dag när han är på konferensresa.

Att välja grå nyans var svårare än att döpa ett barn, menar Katrin. Hennes man valde den graffigrå färgen.

Vilken lyx unnar du dig till hemmet?

– Färska blommor! Jag är kompis med mannen som har blomsterbutik i huset. Jag hjälpte honom med juldekorationer i hans skyltfönster, klädde fönstret i mossa och lånade ut alla mina tomtar och ljusslingor. Nu får jag en härlig rabatt. 

Vad står högst upp på din önskelista?

– Jag skulle vilja gå loss och köpa en olja för 100 000 kronor. En sådan ekonomi har jag inte i än, men efter mina shower så. Jag har skjutit fram turnén ”Jag gör vad fan jag vill” till i höst. De föreställningar jag hann göra var magiska. Folk skrattade så de skrek. Alla säger att det oerhört stark igenkänning. 

Katrin uppskattar att man inte behöver vara rädd om det handgjorda matbordet. Tanken är att det ska få patina. Foto: Privat

LÄS MER: Så snuvade Camilla Läckberg köparna på grosshandlarvillan 

LÄS MER: Carolina Gynning byggde om sommarstugan till en oas

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!