Karl Fredrik rustade upp ödegården på Österlen till pampigt drömhem
Redan som tioåring odlade Karl Fredrik blåklint i olika färger.
I dag är hans och sambon Petters gård Eklaholm rikskänd genom tv-serien ”Karl-Fredrik på Österlen”.
– Men när vi kom hit dröp huset av fukt, ändå kände vi att det var som gjort för oss!
Floristen Karl Fredrik har satt Hagestad Radby i Löderup på kartan. Tv-serien har fått människor att vallfärda till Eklaholm för att handla växter, inredning, fika och kanske byta några ord med floristen själv. Den som träffat honom vet att han gärna går runt i sin morgonrock med en kaffe i handen, ibland behåller han rocken på hela dagen.
– Det känns hedrande att människor har åkt många mil för att se Eklaholm. Många gånger önskar jag att jag hade mer tid att prata med alla som kommer, säger Karl Fredrik.
Butiken var bara tänkt som en sommarsysselsättning, men har växt till att ha ett tjugotal anställda sommartid.
– En dag 2018 fick jag ett samtal i från TV4. De hade sett mig i Mandelmanns och ville att jag skulle visa hur man inreder ett trädgårdsrum. Ett år senare var det dags igen, och så började vi göra serien om livet på Eklaholm.
Vi hittade väggmålningar under tapeterna! De kändes exklusiva och exotiska, som om någon lånat inspiration från svunna tider i sydligare trakter.
Hemma hos Karl Fredrik och Petter på Österlen
Här bor: Karl Fredrik Gustafsson, 35 år och Petter Kjellén, fyller 40 år i maj, hunden Hamlet och katterna Leopold och JC.
Gör: Karl Fredrik är florist och trädgårdsmästare. Driver butiken Eklaholm, vilket man kan se i TV4-serien ”Karl-Fredrik på Österlen”. Petter är ekonom och administrativt ansvarig.
Var: I Hagestad radby, Löderup i Skåne.
Bor: På gården Eklaholm som har anor från 1600-talet. Boningshuset är byggt 1923.
Aktuell: Med säsong 3 av ”Karl fredrik på Österlen” i TV4.
Instagram: @karlfredrik.se
Kärleken till blommor och trädgård har funnits med sedan Karl Fredrik var barn. Hans farmor och farfar var självförsörjande på grönsaker.
– Jag minns när farfar drog upp sommarmorötter ur landet och strök av jorden mot det fuktiga gräset. Sedan satt vi på en bänk bredvid odlingen, kalasade på morötterna och talade om livet, berättar Karl Fredrik.
Hans farfar, som kom från Estland, hade med sig flera sorters grödor därifrån.
– Det fanns en rödskalig potatis som var oerhört god. En dröm för mig vore att få tag på sorterna och börja odla dem här i den skånska myllan.
Jag minns min första lön som var gigantisk i mina mått. Så fort den fanns på kontot åkte jag och köpte en äkta iransk Bokhara-matta och tre kristallkronor!
Även intresset för blommor började tidigt. Som tioåring odlade Karl Fredrik blåklint i flera olika färger, som femtonåring prydde han varje vrå av föräldrahemmet med pelargoner och som sextonåring var han med i flera föreningar för trädgårdsamatörer.
– När jag flyttat hemifrån saknade jag en trädgård så mycket att jag köpte en sommarstuga för 45 000 kronor, pengar jag tjänat ihop genom att jobba som servitör.
Sista året på gymnasiet skrev han ett projektarbete om att starta en handelsträdgård.
– Något som egentligen bara var en täckmantel för att få starta ett företag på skoltid, säger Karl Fredrik och skrattar.
Eklaholm hade stått tom i två år. Vi åkte och tittade, och blev helt förälskade. Trots att huset dröp av fukt, kände vi att huset var som gjort för oss.
Efter det har han hunnit jobba med blomsteruppsättningar för det norska hovet, utbilda sig till florist och jobba som butikschef.
– Jag minns min första lön som var gigantisk i mina mått. Så fort den fanns på kontot åkte jag och köpte en äkta iransk Bokhara-matta och tre kristallkronor!
I Malmö fann han sin livskamrat, Petter, och började leta hus.
– Vi ville egentligen ha ett sommarhus, men det blev lite större än så, säger Karl Fredrik och ler.
Det var Petters syster, som är veterinär, som hittade deras gård.
– Eklaholm hade stått tom i två år. Vi åkte och tittade, och blev helt förälskade. Trots att huset dröp av fukt, kände vi att huset var som gjort för oss. Det var dessutom läge för att pruta och vi köpte gården till ett riktigt bra pris, säger Karl Fredrik.
Så fort de fått nyckeln tog de tag i restaureringen. Taket lades om, skorstenen murades om, och de satte in kakelugnar och vedspis.
– Kanske var det dumdristigt att köpa ett fuktskadat hus, men vi visste att det inte var något farligt mögel, det skulle försvinna med värme och ventilation.
Medan Karl Fredrik gav sig i kast med gårdens gamla grisstallar där planen var att öppna en liten sommarbutik, tog Petter tag i husets insida.
– En dag ringer han ut till mig i stallet och ropar exalterat att han har hittat väggmålningar under tapeterna! Vi blev helt överväldigade av väggmålningarna, de kändes exklusiva och exotiska, som om någon lånat inspiration från svunna tider i sydligare trakter.
Karl Fredrik och Petter tog kontakt med Maria Attström som arbetar med att restaurera kyrkomålningar och hon tog sig an väggmålningarna.
– Resultatet blev fantastiskt!
Badrummet inspirerades av motiven på väggmålningarna och har en air av det glada 1920-talet.
– Målningarna får oss att drömma om sydligare breddgrader. Det måste ha bott någon här som älskade att resa, om så bara i tanken.
När någon trodde att det nya var gammalt, kände vi att vi hade lyckats skapa en själ i rummet.
Köket har fått en charmig fransk lantstil med kaklade väggar, synliga takbjälkar och rustikt kalkstensgolv.
– Vi har rest mycket i Frankrike och ville förena det bästa med Frankrike och Sverige i köket. När vi höll på att sätta upp kaklet sa en besökare: ”Nu behöver ni bara riva ner kaklet”, säger Karl Fredrik och skrattar. När någon trodde att det nya var gammalt, kände vi att vi hade lyckats skapa en själ i rummet.
LÄS MER: Storslagna planer 2022 för Karl Fredrik på Österlen – då börjar säsong 3
LÄS MER: Gustav bor i en gammal ruin – så har han förvandlat den
LÄS MER: Programledaren Gry Forssell bor i villa från 50-talet