Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Skådeseplaren Julia Dufvenius är aktuell med tredje säsongen av serien ”Heder”.Skådeseplaren Julia Dufvenius är aktuell med tredje säsongen av serien ”Heder”.Skådeseplaren Julia Dufvenius är aktuell med tredje säsongen av serien ”Heder”.
1 AV 2
Julia Dufvenius visar allt hon har i handväskan
2 AV 2
Skådeseplaren Julia Dufvenius är aktuell med tredje säsongen av serien ”Heder”.
Foto: PETER JOHANSSON / STELLA PICTURES

Julia Dufvenius hyresrätt – eget 1700-talshus mitt i stan

Julia Dufvenius har förberett serien ”Heder” i vartenda skrymsle och vrå i huset från 1780-talet. 

Efter flera byten flyttade hon till slut in i en unik hyresrätt – ett eget tvåvåningshus med rosenrabatt mitt i Stockholms innerstad.

Du har ett eget hus i Stockholms innerstad. Hur bor du?

– Vi bor i en hyresrätt i ett eget hus med två våningar. Det är ett kulturhus från 1780-talet med en rosenrabatt utanför. Otroligt själfullt, ofta opraktiskt och alldeles underbart. Ett hus som andas och har en historia. I början av 1900-talet var det rehabilitering för militärer här. På ett fotografi står en häst och vagn utanför och sex, sju män hänger ut genom fönstret och vinkar. Vårt kök var läkarrum och vardagsrummet en sovsal.

– I källaren har det varit bageri.

Julia Dufvenius

Ålder: 46 år.

Familj: Maken Christopher Wollter, 50, skådespelare och sångare. Barnen Vide, 16, och Tilde, 22.

Bor: Kulturhistoriskt hus från 1780-talet, centralt i Stockholm.

Gör: Skådespelare.

Aktuell: Tredje säsongen av Viaplays originalserie ”Heder”. Av och med Julia Dufvenius, Eva Röse, Alexandra Rapaport och Anja Lundqvist.

Medverkar i SVT:s program ”Klimatkampen” framöver.

Julia Dufvenius är gift med skådespelaren och sångaren Christopher Wollter.Julia Dufvenius är gift med skådespelaren och sångaren Christopher Wollter.Julia Dufvenius är gift med skådespelaren och sångaren Christopher Wollter.
Julia Dufvenius är gift med skådespelaren och sångaren Christopher Wollter. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Spökar det i huset?

– Det tror jag. Man kan känna av energier, men det är snällt. 

Hur stor är boytan?

– Det beror på hur man mäter. Det är mycket snedtak, vinklar, vrår, trappor, biutrymmen. I något kontrakt står det 140 kvadrat, men jag är tveksam. 

Hur lyckades ni hitta hyresrätten?

– Vi gjorde en massa byten. På Skeppsholmen hade vi ett fantastiskt halvt eget hus med trädgård och ett litet gångstråk mellan huset och vattnet. 

– Han som bodde i vårt nuvarande hus var pianist, men fick en saftig hyreshöjning. Vi behövde större och han måste kunna spela, så bytet var perfekt. 

Julia Dufvenius beställer doftkrusen Le Jardin de Fragonards från Frankrike eller skickar med en beställning om någon ska dit. I ett 1700-talshus kan det ibland lukta lite källare, särskilt i arbetslokalen på nedervåningen. ”Jag är skadad i mitt luktsinne efter att jag hade Covid april 2020, men den doften tycker jag fortfarande är god och luktar som den ska.”Julia Dufvenius beställer doftkrusen Le Jardin de Fragonards från Frankrike eller skickar med en beställning om någon ska dit. I ett 1700-talshus kan det ibland lukta lite källare, särskilt i arbetslokalen på nedervåningen. ”Jag är skadad i mitt luktsinne efter att jag hade Covid april 2020, men den doften tycker jag fortfarande är god och luktar som den ska.”Julia Dufvenius beställer doftkrusen Le Jardin de Fragonards från Frankrike eller skickar med en beställning om någon ska dit. I ett 1700-talshus kan det ibland lukta lite källare, särskilt i arbetslokalen på nedervåningen. ”Jag är skadad i mitt luktsinne efter att jag hade Covid april 2020, men den doften tycker jag fortfarande är god och luktar som den ska.”
Julia Dufvenius beställer doftkrusen Le Jardin de Fragonards från Frankrike eller skickar med en beställning om någon ska dit. I ett 1700-talshus kan det ibland lukta lite källare, särskilt i arbetslokalen på nedervåningen. ”Jag är skadad i mitt luktsinne efter att jag hade Covid april 2020, men den doften tycker jag fortfarande är god och luktar som den ska.” Foto: Privat
Vardagslyx. För Julia är det också lyx att ha färska blommor efter säsong, rena lakan och ett välstädat hus. ”Jag har städhjälp och Natalia är fantastisk”, säger Julia Dufvenius.Vardagslyx. För Julia är det också lyx att ha färska blommor efter säsong, rena lakan och ett välstädat hus. ”Jag har städhjälp och Natalia är fantastisk”, säger Julia Dufvenius.Vardagslyx. För Julia är det också lyx att ha färska blommor efter säsong, rena lakan och ett välstädat hus. ”Jag har städhjälp och Natalia är fantastisk”, säger Julia Dufvenius.
Vardagslyx. För Julia är det också lyx att ha färska blommor efter säsong, rena lakan och ett välstädat hus. ”Jag har städhjälp och Natalia är fantastisk”, säger Julia Dufvenius. Foto: Privat

Hur skulle du beskriva din stil?

– Jag gillar luftigt och får panik om det blir för mycket saker överallt. Inuti är jag stökig, så jag behöver ha ganska rent och organiserat. 

– Jag tycker om vackra saker och att blanda gammalt och nytt, som ett slagbord från 1800-talet med en modern armatur med flera lampor över. 

– Ett 1700-talshus är ju ett smycke i sig. Min vän Sofi Arhholm har inredningsbyrån Sofine design. Är jag osäker frågar jag henne alltid om jag är ute och cyklar. Hon har hjälpt oss med att få in praktikalitet i vardagen, när det inte finns ett enda mått som stämmer med ett standardmått. 

Bästa köpet är en tavla av Stina Wollter, som föreställer en kvinna som har hela sin historia i kjolen. ”Jag föll för färgsättningen, budskapet och känslan. Jag tror vi köpte det första exemplaret. Jag har följt henne längre, redan innan hon blev kroppsaktivist. Hon gör magisk konst”, säger Julia Dufvenius.Bästa köpet är en tavla av Stina Wollter, som föreställer en kvinna som har hela sin historia i kjolen. ”Jag föll för färgsättningen, budskapet och känslan. Jag tror vi köpte det första exemplaret. Jag har följt henne längre, redan innan hon blev kroppsaktivist. Hon gör magisk konst”, säger Julia Dufvenius.Bästa köpet är en tavla av Stina Wollter, som föreställer en kvinna som har hela sin historia i kjolen. ”Jag föll för färgsättningen, budskapet och känslan. Jag tror vi köpte det första exemplaret. Jag har följt henne längre, redan innan hon blev kroppsaktivist. Hon gör magisk konst”, säger Julia Dufvenius.
Bästa köpet är en tavla av Stina Wollter, som föreställer en kvinna som har hela sin historia i kjolen. ”Jag föll för färgsättningen, budskapet och känslan. Jag tror vi köpte det första exemplaret. Jag har följt henne längre, redan innan hon blev kroppsaktivist. Hon gör magisk konst”, säger Julia Dufvenius. Foto: Privat
Lampa kommer från kompisen Sofi Arnholms inredningsföretag.Lampa kommer från kompisen Sofi Arnholms inredningsföretag.Lampa kommer från kompisen Sofi Arnholms inredningsföretag.
Lampa kommer från kompisen Sofi Arnholms inredningsföretag. Foto: Privat

Har du förberett ”Heder” hemma?

– Ja, överallt i varenda skrymsle. Vi jobbar intensivt och alla är med på varje boll. För att inte störa om jag arbetar sent, har jag ibland gått in i dotterns sovrum, i lokalen på bottenvåningen eller sovrummet. Någonstans där man kan stänga en dörr och prata i 45 minuter utan att alla blir galna. Alla karaktärer i ”Heder” har vuxit upp hemma hos mig och de andra. 

– Jag kan också ligga i badkaret och plugga repliker. Väldigt trevligt! När barnen var små var det platsen där man fick vara i fred en stund. 

Vad står högst upp på din önskelista?

– Jag och min mamma har ett vackert k-märkt 1880-talshus i Göteborg. När min styvpappa dog ärvde jag hans del av huset. På somrarna bor jag i lägenheten på bottenvåningen. Drömmen är den gamla arbetarbostaden med tre våningar och handblåsta originalfönster ska bli tipptopp, men riktigt hantverk kostar. Jag vill att Göteborgshuset ska må bra. ”Fasiken vad gött, tack för att du gjorde den lagningen.”

https://www.instagram.com/p/B0qVTmDiaWT/?utm_source=ig_web_copy_link

Se även: