Josefin Johansson om stora renoveringsprojektet i Ysby

Josefin Johansson tävlar i ”På spåret” med Johar Bendjelloul. Hennes bästa hemmatips är att ”ingenting är bestämt, det finns inga regler. Det ska man komma ihåg. Hemma hos sig själv får man göra exakt som man vill. Det är bra att påminna sig själv om det. Det gäller klädstil och hår också.”

Foto: SVT

Josefin Johansson tävlar i ”På spåret” med Johar Bendjelloul. Hennes bästa hemmatips är att ”ingenting är bestämt, det finns inga regler. Det ska man komma ihåg. Hemma hos sig själv får man göra exakt som man vill. Det är bra att påminna sig själv om det. Det gäller klädstil och hår också.”

Josefin Johansson skickade ett brev till den gamle mannen och frågade om hon fick köpa hans hus. Ett par år senare blev huset i den halländska byn hennes. Här renoverar programledaren när hon har lust. Målet är att skapa ett museum för alla hennes 60-talsprylar.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Hur bor du?

– När jag inte är i Stockholm är jag så mycket som möjligt i mitt hus i Ysby utanför Laholm. Det är byggt 1940 och tillbyggt 1960. Bottenvåningen är på 100 kvadrat, i källaren är det inrett med dusch. Det är svarta handtag i bakelit och en gullig fyrtiotalstrappa leder upp till vinden. Där har jag sparat en riktigt knallig 50-talstapet. Jag köpte huset för två år sedan. Ysby är en härlig by, där mina kompisar Maggan och Peter bor. Jag har hjälp dem mycket med deras hus och brutit upp tak. När de började bli klara frågade de om inte jag också skulle skaffa ett hus, så jag kunde fortsätta renovera. 

Foto: Privat

Kompisarna Peter Bengtsson, Maggan Ek och bästisen Anton Jordås hjälper Josefin Johansson med husrenoveringen. ”Det är liksom deras by. Ingenting skulle vara möjligt utan dem.”

Hur hittade du huset?

– Jag bad människorna i byn hålla ögonen öppna. Ett hus stod tomt sedan mannen hade flyttat till serviceboende. Jag skrev ett brev och frågade om han ville sälja, men fick inget svar. Ett par år senare gick det rykten på byn att huset skulle säljas.  Det var slitet och många ville bygga nytt, men jag var mån om att det skulle stå kvar. Då ville han sälja till mig. Jag tror att han sa ”låt hon med breven få det”. Han hade bott där sedan barndomen. Än har jag inte sovit där en natt. Jag håller på att byta golv och bor hos kompisar i byn. Jag åker dit när jag orkar. Det är skönt. Många köper sommarställen och måste flytta dit. Det blir press och panik. Jag kan stänga av och leka i stället.

Foto: Privat

Josefin Johansson ville ha ett schackrutigt golv, men där låg ett trägolv som målats vitt. ”Min kompis Maggan är konstnär, så jag såg till att utnyttja det. Hon har gjort en surrealistisk målning, som rinner ner i hörnen.”

Foto: Privat

Konstnärliga schackrutor pryder Josefins köksgolv.

Vad ska du ha huset till?

– Jag ska ha det på somrarna, slappna av och ha skrivarstuga i det. Jag har alltid samlat teakmöbler, telefonhyllor och 60-talsplast. Min etta i Stockholm har exploderat. Nu kan jag fylla huset i stället. Det kommer mest vara som ett museum.

Vad är ditt bästa köp? 

– När jag fantiserade om hur huset skulle se ut, såg det nästan ut som en bild ur ett 60-talsmagasin med fyrkantiga bäddsoffor. Jag växte upp i ett sådant hem. På Erikshjälpen i Halmstad sprang jag på exakt det möblemanget jag fantiserat om: 60-talsbäddsoffor med teakbord mellan sig och hylla ovanpå. Det kostade typ 1 500. Nu är jag så sugen på att få huset klart. 

https://www.instagram.com/p/Bdh2wihgiry/

Vad är viktigast för dig med ditt hem?

– Att det känns kul att vara där. I mitt dagliga hem i Stockholm är varenda yta pyntad med någon gullig rosa elefant och guldberlocker. Jag blir glad när det är fint. Det får i gång fantasin. 

När jag spelade en roll hade jag en lång gråblond peruk. Jag var inte alls samma ärtiga person som ser ut som Peg Bundy med rosa och lila lugg. Jag triggas av kulörta färger och starka intryck. 

Foto: Privat

Josefin gillar starka intryck och färger.

Vad står högst upp på din önskelista?

– Jag har börjat ta pianolektioner och skulle vilja ha en ställbar pianopall. Nu inser jag att jag måste ha ett piano också.

Josefin Johansson

Ålder: 37 år.

Bor: Gulmålat trähus i Ysby utanför Laholm i Halland. Det är 100 kvadratmeter stort med en trädgård på 1 000 kvadratmeter.

Gör: Komiker och programledare. 

Aktuell: Tävlar i ”På spåret” i SVT tillsammans med Johar Bendjelloul. Spelar in SVT:s ”Smartare än en femteklasssare” i januari.

LÄS MER: Carola visar upp sitt vackra och lyxiga hem i slottsbyn 

LÄS MER: 10 kända personer som sålt sina läckra hem i år 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande