1 av 2: Trädgårdsmästaren John Taylor är aktuell med en ny säsong av ”Trädgårdstider”. ”Det är riktigt härliga medarbetare framför och bakom kameran. Vi är nästan som syskon eller bästa vänner, kan allt om varandra och vet precis hur vi ska skruva upp för att retas.” Foto: SVT
2 av 2: Så ofta John Taylor och hustrun Torun kan, bor de i kolonistugan under sommarmånaderna. ”Det är ett litet trädgårdsparadis, där alla påtar i jorden.” Foto: Privat

John Taylor byggde ett minihus i trädgårdsparadiset

I början av 90-talet träffade engelsmannen John Taylor en svensk kvinna och flyttade till Sverige. Relationen tog slut och han blev kvar. 

I dag lever tv-profilen och hustrun Torun i en lägenhet i Malmö. 

Paradiset är en kolonistuga, som han byggt själv. Så ofta de kan bor de här under sommarmånaderna. 

Du är trädgårdsmästare, men har en lägenhet. Hur bor du?

– Jag bor i en fyra vid Pildammsparken i Malmö. Många säger att de inte fattar att jag har trädgård, men Slottsträdgården (i Malmö, reds. anm.) är mitt livsverk. Jag byggde den 1996–2017 och har varit gift med den. 

– Tidigare hade vi en fin balkong, men nu har jag bara kaktusar. I hemmet vill jag läsa en bok, se på serier och laga god mat.

– I stället har vi en kolonilott med en svart stuga med gröna knutar. När vi inte behöver sköta om lägenheten, katten och dottern som delvis bor hemma, kan vi bo där mellan maj och september. Det är ett litet trädgårdsparadis, där alla påtar i jorden. 

John Tylor

Ålder: 56 år.

Bor: Bostadsrätt på 106 kvadrat vid Rådmansvången intill Pildammsparken i Malmö.

Familj: Hustrun Torun, 40, hortonom. Tre barn på 17, 26 och 28 år.

Gör: Trädgårdsmästare, tv-profil, nybliven cidertillverkare.

Aktuell: ”Trädgårdstider” tisdagar i SVT1. Säsongsavslutning 18 maj. Visas även på SVT Play. Nya ”Dryg cider”, lokalt producerad utanför Malmö, drygcider.com.

John Taylor. Foto: Max Tellving/SVT
På kolonilotten har de ett par hundra olika sorters växter. Foto: Privat
”I en stor T-formad rabatt har vi perenna växter i orange och lila, som fackellilja, nejlikrot, malva och svartbladig fläder”, säger John Taylor. Foto: Privat

Vad har du planterat i år?

– Jag har satt palsternacka, svartrot, haverrot, bondbönor och sockerärtor. På lotten har vi ett par hundra olika sorters växter. I en stor T-formad rabatt har vi perenna växter i orange och lila, som fackellilja, nejlikrot, malva och svartbladig fläder. En favorit är sömntuta. 

– Jag brukar också så blommor på platser jag inte får, som byggplatser. Kastar man ut en fröbomb med ängsblommor i april, maj, kommer de upp till sommaren. Det är kul för både insekter och människor. Som före detta kommunal trädgårdsmästare slänger jag aldrig några frön i kommunala rabatter. Det är brottsligt.

– Delar av min gräsmatta får vara oskött. På den naturliga ängen trivs alla möjliga insekter. Ju mer liv vi har desto bättre.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Vi har inrett med ganska mycket 50-tal. Lägenheten byggdes 1964 och vi är tredje ägaren. Det är mycket originaldetaljer och i matsalen hänger originaltapeten kvar. Ett blomstrande motiv i mörkt blått med vita detaljer. I hallen har vi en sjögrästapet som katten håller på att riva sönder. Nu börjar den gå på stolarna i matsalen. Väggarna är rena. Jag är konstintresserad, men behöver ingen konsthall i lägenheten.

I matsalen i lägenheten har familjen trevliga stunder med släkt och vänner. Här har John Taylor också sitt kontor. För att inte katten ska skapa kaos och fördärva växterna har han köpt ett plastväxthus. I det drar han upp meloner, paprika, tomater, chili och kål. Foto: Privat
https://www.instagram.com/p/CNC5ruvjIhS/?utm_source=ig_web_copy_link

Bondkatten kommer från en familj på landet. Han jagar både fåglar och snöflingor och numera täcker ett nät balkongen. Om inte John Taylor tagit hand om den hade han blivit avlivad. Han tycker lite synd om katten. ”Vill den tugga på möbler får det vara så”, säger han.

Frihet. I den klassiska knallorange 70-talsstolen unnar sig John Taylor att dricka kaffe och läsa en bok i lugn och ro varje morgon. Utanför köksfönstret syns gamla Malmö IP, en gammal kyrka och Pildammsparken. Foto: Privat

Vilken lyx unnar du dig till hemmet?

– Snittblommor som producerats i Nordeuropa, gärna svenska tulpaner. Jag har redan ett par buntar och ska unna mig ett par till i dag. Jag kan också ta ett par kvistar från kolonilotten till en vas på bordet. Mer krävs inte. Då är jag nöjd.

Hur är det att jobba i ”Trädgårdstider”?

– Superroligt, vi jobbar hårt. Man kan inte själv förändra världen, men att inspirera folk att bygga en lövkompost gör mig stolt.

– Det är riktigt härliga medarbetare framför och bakom kameran. Vi är nästan som syskon eller bästa vänner, kan allt om varandra och vet precis hur vi ska skruva upp för att retas. Pernilla är en skicklig florist och Tareq makalöst händig. Jag är lite klumpig, men har byggt min kolonistuga. 

Malin Persson, Pernilla Månsson Colt, John Taylor och Tareq Taylor i SVT:s ”Trädgårdstider”. Foto: Max Tellving/SVT

Vad står högst upp på din önskelista till hemmet?

– Saker är jag inte intresserad av. Mor sa alltid: ”Peace and quiet”. Hon hade nio barn och jobbade som nattsjuksköterska. Jag arbetar hårt och träffar mycket folk. När det inte är fest vill jag ha det stillsamt. Sitta på köksstolen, läsa och ha det bra. Peace and quiet.

John Taylors bästa hemmatips:

”Förtjänar den här växten en plats i trädgården? Gör dig av med den annars. Samma sak gäller i hemmet. Fast jag tycker också att det är fint med en massa grejer hemma. Varenda pryl har sin historia. Jag hade en gammal lökleverantör i Holland på 90 bast. När han slutade fick jag en Delft-kakelplatta av honom. Den förtjänar inte sin plats, men påminner om honom och tulpaner, ett av mina huvudintressen. Ett annat tips är: Sköt dig själv och skit i andra, som alla säger i Malmö.”

 

LÄS MER: 14 fina planteringsbord till trädgård och balkong

Se även:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!