John Taylor byggde ett minihus i trädgårdsparadiset
I början av 90-talet träffade engelsmannen John Taylor en svensk kvinna och flyttade till Sverige. Relationen tog slut och han blev kvar.
I dag lever tv-profilen och hustrun Torun i en lägenhet i Malmö.
Paradiset är en kolonistuga, som han byggt själv. Så ofta de kan bor de här under sommarmånaderna.
Du är trädgårdsmästare, men har en lägenhet. Hur bor du?
– Jag bor i en fyra vid Pildammsparken i Malmö. Många säger att de inte fattar att jag har trädgård, men Slottsträdgården (i Malmö, reds. anm.) är mitt livsverk. Jag byggde den 1996–2017 och har varit gift med den.
– Tidigare hade vi en fin balkong, men nu har jag bara kaktusar. I hemmet vill jag läsa en bok, se på serier och laga god mat.
– I stället har vi en kolonilott med en svart stuga med gröna knutar. När vi inte behöver sköta om lägenheten, katten och dottern som delvis bor hemma, kan vi bo där mellan maj och september. Det är ett litet trädgårdsparadis, där alla påtar i jorden.
John Tylor
Ålder: 57 år.
Bor: Bostadsrätt på 106 kvadrat intill Pildammsparken i Malmö.
Familj: Hustrun Torun, 41, hortonom. Tre vuxna barn.
Gör: Trädgårdsmästare, tv-profil, cidertillverkare.
Aktuell: Med ny säsong av ”Trädgårdstider”, tisdagar 20.00 i SVT1 och SVT Play.
Instagram: @johtay
Vad har du planterat i år?
– Jag har satt palsternacka, svartrot, haverrot, bondbönor och sockerärtor. På lotten har vi ett par hundra olika sorters växter. I en stor T-formad rabatt har vi perenna växter i orange och lila, som fackellilja, nejlikrot, malva och svartbladig fläder. En favorit är sömntuta.
– Jag brukar också så blommor på platser jag inte får, som byggplatser. Kastar man ut en fröbomb med ängsblommor i april, maj, kommer de upp till sommaren. Det är kul för både insekter och människor. Som före detta kommunal trädgårdsmästare slänger jag aldrig några frön i kommunala rabatter. Det är brottsligt.
– Delar av min gräsmatta får vara oskött. På den naturliga ängen trivs alla möjliga insekter. Ju mer liv vi har desto bättre.
Hur skulle du beskriva din stil?
– Vi har inrett med ganska mycket 50-tal. Lägenheten byggdes 1964 och vi är tredje ägaren. Det är mycket originaldetaljer och i matsalen hänger originaltapeten kvar. Ett blomstrande motiv i mörkt blått med vita detaljer. I hallen har vi en sjögrästapet som katten håller på att riva sönder. Nu börjar den gå på stolarna i matsalen. Väggarna är rena. Jag är konstintresserad, men behöver ingen konsthall i lägenheten.
Katten Cromwell kommer från en familj på landet och om inte John Taylor tagit hand om den hade den blivit avlivad. Han tycker lite synd om katten: ”Vill den tugga på möbler får det vara så”, säger han. Sedan intervjun gjordes har dock katten fått flytta och bor återigen på landet – numera hos John Taylors son – och de klösta tapeterna i lägenheten har bytts ut mot nya.
https://www.instagram.com/p/CX0Eao0D7jg/?utm_source=ig_web_copy_link
Vilken lyx unnar du dig till hemmet?
– Snittblommor som producerats i Nordeuropa, gärna svenska tulpaner. Jag har redan ett par buntar och ska unna mig ett par till i dag. Jag kan också ta ett par kvistar från kolonilotten till en vas på bordet. Mer krävs inte. Då är jag nöjd.
Hur är det att jobba i ”Trädgårdstider”?
– Superroligt, vi jobbar hårt. Man kan inte själv förändra världen, men att inspirera folk att bygga en lövkompost gör mig stolt.
– Det är riktigt härliga medarbetare framför och bakom kameran. Vi är nästan som syskon eller bästa vänner, kan allt om varandra och vet precis hur vi ska skruva upp för att retas. Pernilla är en skicklig florist och Tareq makalöst händig. Jag är lite klumpig, men har byggt min kolonistuga.
Vad står högst upp på din önskelista till hemmet?
– Saker är jag inte intresserad av. Mor sa alltid: ”Peace and quiet”. Hon hade nio barn och jobbade som nattsjuksköterska. Jag arbetar hårt och träffar mycket folk. När det inte är fest vill jag ha det stillsamt. Sitta på köksstolen, läsa och ha det bra. Peace and quiet.
John Taylors bästa hemmatips:
”Förtjänar den här växten en plats i trädgården? Gör dig av med den annars. Samma sak gäller i hemmet. Fast jag tycker också att det är fint med en massa grejer hemma. Varenda pryl har sin historia. Jag hade en gammal lökleverantör i Holland på 90 bast. När han slutade fick jag en Delft-kakelplatta av honom. Den förtjänar inte sin plats, men påminner om honom och tulpaner, ett av mina huvudintressen. Ett annat tips är: Sköt dig själv och skit i andra, som alla säger i Malmö.”
LÄS MER: Pernilla Månsson Colt om sitt hem: ”Kallades spökhuset”
LÄS MER: Inget slit och släng hemma hos ”Trädgårdstider”-Malin
LÄS MER: Gustav Mandelmann: ”Vi bor i böndernas fästning”
LÄS MER: Så enkelt odlar du ramslök hemma i trädgården