”Jenny är väldigt ordningsam och hade det städat och fint tills jag kom in som ett yrväder”, säger Jan Johansen. Foto: Pressbild

Jan Johansen om livet i nya fruns lägenhet

Som liten läste Jan Johansens mamma Pelle Svanslös för honom. I dag är Uppsala, Pelle Svanslös stad, hans egen. Varje gång den nygifta artisten går genom sin nya hemstad tänker han på den snälla katten. 

– Jag är Pelle Svanslös och min fru är stadskatten Maja Gräddnos.

Hur bor du?

– Sedan tre och ett halvt år bor jag i Uppsala. Min fru Jenny har bott här länge och vi bor i hennes lägenhet på 70 kvadrat, byggd på 30-talet. Från början är det stadsarkitekten i Uppsala, Gunnar Leches lägenhet, den har högt i tak och skjutdörrar. 

Hur skulle du beskriva din stil?

– Jag kan inte ljuga. Jenny är väldigt ordningsam och hade det städat och fint tills jag kom in som ett yrväder. Jag plockar undan när jag blir tillsagd. 

Jag har ett helt Shurgardförråd med mina grejer. Jag har också mycket saker i de tre källarförråden och vindsförrådet. I ett par år har jag sagt att jag måste gå igenom dem. Det är inte mycket jag vill ha här. Mycket är original i lägenheten, som de höga skåpen i hallen, och det är inrett efter det.  

Jan Johansen

Ålder: 53 år.

Familj: Hustrun Jenny Johansen, 48. Sonen Tim, 13 och Jennys barn Emma, 18, och Marcus, 27.

Bor: Lägenhet centralt i Uppsala.

Gör: Artist.

Aktuell: Släppte och sjöng låten ”Bättre man” tillägnad Jenny på bröllopsdagen 16 maj. Tog över Cancerfondens Instagram i juni.

Spelar med Jan Johansen Trio med Anton Körberg och Chris Andersen på olika stadsfester, öar och visfestivaler.

Jan Johansen sjöng nya låten ”Bättre man” till sin Jenny när de gifte sig i våras. Foto: Armand Dommer

Vad är ditt bästa köp? 

– Jenny har Rörstrands Ostindia-serie och den har jag fortsatt på. När jag köper äggkoppar och kaffekoppar till den ligger jag alltid på plus. 

Annars är vår huskatt Elvis bästa köpet. Första gången vi såg honom tittade han ut genom en spilta och trillade ned på golvet. Då tänkte vi – honom ska vi ha! 

Huskatten Elvis är väl hemmastadd i den ljusa lägenheten, som går i vitt och pastellfärger. Katten kommer från Skokloster och fyllde ett år 1 juli. Han har även ett eget Instagramkonto, @katten.elviss. Foto: Privat

Vad är ditt sämsta köp?

– Förvaringsförrådet behöver jag göra mig av med. Jag kan också komma hem med lite udda grejer, som omaka bestick från mamma, som jag smyger in. I 20 år stod Ernst Billgrens statyett Sångfågeln från Melodifestivalen hos henne. Mamma hade tjatat länge att jag ska ha den och nu står den vid fotografierna av våra pappor och håller dem sällskap. Jenny förlorade sin pappa för två år sedan, jag min för 20 år sedan.

Vaserna som Jan Johansen ärvt av mamma kommer från släktingen Kathlyn Williams, som var en blond, amerikansk skönhet. ”Hon var stumfilmsstjärna och hade rosknoppsvaser i silver. Jag putsar på dem ibland.” Foto: Privat

Vad är viktigast för dig med ditt hem?

– Värmen. Att det är lugnt, ombonat och mysigt. Med Jenny blir det ett hem. Jag är ute och åker mycket och det är alltid skönt att komma hem. 

Vi tycker om att vara ihop, men tycker också det är härligt att vara ensamma i varsitt rum. Sedan möts vi i soffan och tittar på någon serie ihop. 

Vilket är ditt favoritrum?

– Det är köket och vardagsrummet, där jag kan sitta och spela gitarr. Vi planerade hela giftermålet i de rummen: Bordsplaceringen av de 123 gästerna, gästboken och tipsrundan. Vi gifte oss utomhus i Eklundshof ovanför Uppsalastudenternas IP den 16 maj. Det var blå himmel och 20 grader varmt. Vilken fest det blev! Det var mysigt att bara vara ute och mingla. En magiker trollade och The Fantastic Four sjöng motown i smoking. Jenny säger att hon vill ha tillbaka sin dag. Nu tittar vi igenom fotografens 1 500 bilder och upplever allt igen. 

https://www.instagram.com/p/By8fcjpiobX/

Vad står högst upp på din önskelista?

– En gemensam lägenhet på Övre Slottsgatan i Uppsala. Det är kullersten, 1800-tal, gångavstånd till slottet och utsikt över stan.

LÄS MER: Samir Badran berättar om sin okända passion

LÄS MER: Ann-Louise Hansson trotsade höjdrädslan – för drömlägenheten 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!