Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Pär Johansson leder nya tv-programmet ”Avskalat”.
Pär Johansson leder nya tv-programmet ”Avskalat”.
Pär Johansson leder nya tv-programmet ”Avskalat”.
Pär Johansson leder nya tv-programmet ”Avskalat”. Foto: Viaplay Viaplay Group

Glada Hudik-grundaren Pär Johansson rev ut gamla sekelskifteshuset

Glada Hudik-grundaren Pär Johansson leder nya programmet ”Avskalat”. 

När han är ledig hittar man honom i en gammal sågverksbostad utan gräsmatta. I stället har han förverkligat drömmen om en stor swimmingpool i trädgården. 

Åsa Görnerup

Du bor i gammal sågverksbostad i Hudiksvall. Hur är det?

– Huset är min trygga zon och borg. När området brann ner i början av 1900-talet, byggde de upp sågsverksbostäder på tomterna, som alla är på 564 kvadrat. Jag köpte huset av min kompis pappa 2004 och har hittat originalritningarna från 1904. Huset, som är byggt i rejält timmer, är på 180 kvadrat.

– En del säger att det är gult, men jag säger olivgrönt. När jag skickade färg till en färgexpert blev svaret olivgrönt med inslag av gult.

Pär Johansson – aktuell i ”Avskalat” på Viaplay

Ålder: 52 år.

Familj: Sambo Lisa. Barnen Hannes och Elsa.

Bor: Sekelskifteshus i gamla sågverkssamhället Åvik i Hudiksvall.

Gör: Programledare för ”Avskalat”. Konstnärlig ledare och grundare av Glada Hudik-teatern.

Aktuell: Intervjuprogrammet ”Avskalat” med Pär Johansson har premiär på Viaplay 24 januari. Under fem avsnitt intervjuar han Camilla Läckberg, Nour El Refai, Anis don Demina, Therése Lindgren och Fredrik Reinfeldt.

Vad föll du för?

– Det är ett vackert område i Hudiksvall, där jag känner tillhörighet. Nära stan, men lugnt. Det kändes helt rätt.

– Som liten bodde jag i lilla orten Delsbo, men flyttade till Hudik som 14-åring när mamma och pappa skilde sig. Det var en stor omställning.

Hur har du renoverat huset?

– Jag gjorde en extreme home makeover. I huset fanns mycket skrubbar, garderober och heltäckningsmattor, så jag samlade alla mina kompisar och hade en dag när vi rev ut allt.

– Jag älskar öppna planlösningar och har öppnat upp nedervåningen. Viktigast var att hitta sällskapsytor, så folk ska känna sig välkomna och hemma. Jag vill ha människor omkring mig som en trygghet, ungefär som då någon läste godnattsaga när man var liten.

Nedervåningen har öppen planlösning, där kök, matrum och vardagsrum går i ett. Den hopfällbara fläktkåpan fyller inte bara en praktisk funktion, utan är även en snygg inredningsdetalj. Foto: Pär Johansson
Vardagsrummet, matrummet och köket är sammankopplade och favoritplatsen i huset. ”Där finns en eldstad från Handöl. Att sitta och titta in i elden är väldigt härligt.” Foto: Pär Johansson

Du har också förverkligat barndomsdrömmen om en pool?

– Jag växte upp enkelt och drömde om en swimmingpool. Nu har jag fått möjlighet att bygga det, så här finns huset och poolen, ingen gräsmatta. Den är som en oas med trädäck runt och ett tak som man kan skjuta över och bada under vid dåligt väder.

– Men det primära är inte att bada i poolen, utan att hänga runt den. Att titta i vattnet kan vara lika stimulerande som att bada. 

I stället för trädgård har Pär Johansson satsat på en swimmingpool i trädgården. En oas, som nästan är som en innergård. Foto: Pär Johansson
Olivgrön eller gul fasad? Enligt en färgexpert är färgen olivgrön med inslag av gult. Foto: Pär Johansson

Hur skulle du beskriva din stil?

– Personlig. Viktigast är att jag trivs. Möblerna ska vara fungerande, men innehålla en själ. Jag gillar fotokonst. Bilder med historier, som en bild på en ung Greta Garbo.

– Hemmet innehåller mycket färger. Eftersom livet är föränderligt är jag inte rädd för att måla om mina rum. 

Vilken är din favoritmöbel?

– Två stora djupa soffor i blå sammet, som står mittemot varandra. 

– En annan favorit är soffbordet, som jag tillverkat själv av en mörk marmorskiva. Underredet har ett företag svetsat åt mig. Det är Nordeuropas tyngsta soffbord och kan också fungera som skyddsrum.

– Hatthyllan i stål har jag ritat efter mina behov och låtit svetsa. Skitsnygg! Jag gillar att utnyttja varenda millimeter.

Pär Johansson gillar bilder som har en historia. På hans väggar hänger porträtt av Keith Richards och Mick Jagger och en ung tankfull Greta Garbo. Foto: Pär Johansson
Soffbordet har Pär Johansson tillverkat själv av en mörk marmorskiva. Underredet har han ritat själv tillsammans med en kompis och sedan låtit ett företag svetsa det. Foto: Pär Johansson

Vilket är ditt bästa köp?

– Min nya fläkt. Jag har funderat över varför en fläktkåpa tar så mycket plats. Nu har jag köpt en fläkt som man fäller ihop. Den blir en snygg detalj i köket.

Vilket är ditt favoritrum?

– Vardagsrummet, matrummet och köket, som är hopkopplade. Där finns en eldstad från Handöl. Att sitta och titta in i elden är väldigt härligt.

I nya programmet ”Avskalat” intervjuar du stora svenska profiler. Hur har du förberett dig?

– För att lära känna dem har jag gått runt, runt och lyssnat på olika saker de deltagit i. Det är sällan jag sitter still. För att få en person att öppna sig måste man vara påläst och genuint intresserad. Det blev fantastiska samtal, som jag tror man känner när man tittar på programmet.

– Jag har intervjuat folk sedan barnsben. Att möta olika människor berikar mitt liv. Jag har alltid känt mig annorlunda och i dag är jag helt säker på att jag har adhd.

Se även: