Lägenhet i Stockholm, torp på Arnö och stenhus Spanien – där har Anders Roslund sina hem. Och han känner sig lika hemma överallt.
Lägenhet i Stockholm, torp på Arnö och stenhus Spanien – där har Anders Roslund sina hem. Och han känner sig lika hemma överallt. Foto: EMIL EIMAN ROSLUND

Författaren Anders Roslund: ”Jag bor på tre platser”

Författaren Anders Roslund har precis kommit ut med nya gastkramande thrillern ”Sovsågott”. För honom spelar det ingen roll om han sitter i lägenheten i Stockholm, torpet på Arnö eller stenhuset i Spanien. På alla tre ställen ser arbetsplatsen likadan ut.

Hur bor du?

– På tre platser. Jag älskar vår lilla lägenhet på Reimersholme i Stockholm, tokälskar vårt torp på ön som heter Arnö, och avgudar stenhuset i den lilla spanska staden som heter Estepona. Jag har exakt likadana skrivbord, exakt likadana skrivstolar, exakt likadana tangentbord och skriver exakt lika bra överallt. Och sådant vet man aldrig förrän efteråt! Jag skrev till exempel väldigt bra under ett par år i ett källarförråd som luktade mögel och inte alls bra i en lägenhet på en flott adress vid Karlaplan. Nu sjunker jag bara ner, lutar mig bakåt och börja skriva, lika hemma på tre platser.

Författaren Anders Roslund

Född: 1961.

Bor: Reimersholme, Arnö, Estepona.

Familj: Fru, två pojkar och världens bästa katt.

Yrke: Författare.

Aktuell: Med boken ”Sovsågott” som kom ut den 1 juli. Filmen ”Tre sekunder” och tv-serien ”Box 21”.

Anders Roslunds älskade skrivrum på tornet på Arnö, som han aldrig visat offentligt förut. Här har han skrivit sin nya thriller ”Sovsågott”. Foto: Privat

Hur skulle du beskriva din stil?

– Precis så där som jag känner mig också inuti – ibland gammal som gatan, typ 104, ibland så ung och löjlig och på väg. Just så ser mina tre platser ut, nytt och gammalt, tillsammans, ett knarrande bord och en hypermodern stol. En konstig lampa från ett finskt elverk år 1920 och en soffa som nyss stod inplastad i affären och inte gör bort sig 2020.

Vad är ditt bästa köp? 

– När jag var liten bodde jag tidvis i en flipperhall. Inte på riktigt alltså, men nästan. Så hela livet har jag önskat mig ett eget flipperspel. För ett par år sedan köpte jag det till slut och blir lika glad varje gång jag tänder upp det och det blinkar tillbaka och plonkar lite när det säger hej.

Jag köper sängar för en miljard. Som tre veckor senare är omöjliga att sova i. Men då köper jag utan att tveka nya, och sedan … nya igen.

Vad är ditt sämsta köp?

– Jag hade akut ont i ryggen och köpte för 30 000 kronor en norsk stol som liksom går att halvligga bakåt i, klädd i vitt skinn som gör att den mest ser ut som en sådan som hallickar sitter på i kassa filmer. Nu står den bara där – ful, obekväm och för dyr för att släpa ner i grovsoprummet.  

Vad är viktigast för dig med ditt hem?

– Att katten Freddie trivs, på riktigt. Hon är den enda som inte bestämmer hur det ska se ut från början och på något sätt ändå bestämmer till slut.

Att katten Freddie känner sig hemma är viktigt för familjen. Foto: Privat
Freddie verkar känna sig hemma här. Foto: Privat

Vilken lyx unnar du dig till hemmet?

– Jag köper sängar för en miljard. Som tre veckor senare är omöjliga att sova i. Men då köper jag utan att tveka nya, och sedan … nya igen.

Vad gillar du mest med din inredning?

– Att det ser ut som det gör för att vi vill ha det precis så. Det kanske är det enda som är riktigt kul med att bli äldre – att man vet vem man är och inte klär ut sig för andras skull.

Vad står högst upp på din önskelista?

– Ett flipperspel till. Det har jag inte vågat säga till min fru, men om jag säger det här stannar det väl som vår hemlighet?

Vilket är ditt favoritrum? 

– Alltså, rummet på bilden, som jag aldrig har visat offentligt förut. Mitt älskade skrivrum ute på ön som kantas av vackra träd som alltid håller med och aldrig stör.

LÄS MER: Så snuvade Camilla Läckberg köparna på grosshandlarvillan

LÄS MER: Carolina Gynning byggde om sommarstugan till en oas 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!