1 AV 2
Farah Abadi är programledare i både radio och tv. Sommaren 2022 är hon en av årets sommarpratare i P1.
Foto: LINA ARVIDSSON
2 AV 2
Farah Abadi var sidekick i Melodifestivalen 2022.
Foto: P4

Farah Abadi om sitt parhus: ”Ska kännas som ett hem”

Programledaren Farah Abadi stortrivs i sitt parhus utanför Malmö. De vita väggarna har målats om, fått färg och blommig tapet. Helst vill hon att hemmet ska kännas som ett museum, där alla saker betyder något för henne. Sommarpratet den 10 juli 2022 har hon legat ner i soffan och skrivit.

Åsa Görnerup

Du bor i ett bostadsrättparhus strax utanför Malmö. Hur hamnade du där?

– Vi bodde i stan, men ville flytta till något större där vi kunde släppa ut barnen.

Hur skulle du beskriva parhuset?

– Det är på 130 kvadrat på två våningar och sitter ihop med grannens carport. I trädgården på 300 kvadrat odlar jag mycket. I år har jag struntat i att odla ätbart. Det var mycket jobb och efter ett halvår fick jag bara ett kilo potatis. Nu har jag mycket blommor. Luktärt, stockrosor, rhododendron, dahlior, liljor och ängsblommor. Jag har ett helt gäng, som jag kan klippa av och ställa in. Herregud, jag kommer känna mig som en florist.

Farah Abadi

Ålder: 34 år.

Bor: Parhus utanför Malmö.

Familj: Sambo Johan och sonen Zakarias, 5, och dottern Juni, 2.

Gör: Programledare på radio och tv.

Aktuell: Sommarpratar i P1 den 10 juli. Programledare i ”Ring så spelar vi”.

Vad har du för stil hemma?

– Jag vill liksom inte ha så mycket stil. Det ska vara mysigt, vara saker jag tycker om och kännas som ett hem, inte bara vara snyggt och trendigt.

– När jag flyttade in var det mycket vitt och grått. Nu vill jag ha färg och har målat väggarna. Dotterns rum är rosa och har fått en stor blommig tapet i mörkblått och rosa. Vi har också mycket tavlor med färg. Det ser nästan lite stökigt ut. Allt behöver inte matcha hela tiden.

– Jag undviker att lägga upp bilder, så att folk inte ska jämföra sig med hur jag har det. Det viktiga är att man själv tänker efter vad man trivs med och tycker är fint. 

En rosa dröm med blommig tapet i mörkblått och ljusrosa. Foto: Privat
Favoritmöbeln. Den enorma grå L-formade soffan i vardagsrummet på nedervåningen. Här får hela familjen får plats och kan välja om de vill ligga eller sitta. Foto: Privat
Farah och sambon Johan har själva skapat själ i det nybyggda parhuset. Väggarna har fått färg och lampor, gardiner och växter gör det varmt och ombonat. Foto: Privat

Vilket är ditt senaste köp?

– Senast köpte jag en säng till min dotter. I stället för barnsäng blev det en 120-säng direkt, som hon får ha tills hon flyttar ut. Med sonen var det tvärtom: Först själsäng, växasäng och sedan 90-säng. Jag är trött på att handla.

Har du något sommarprojekt?

– Nej, inget förutom trädgården som jag ska få att blomma i rosa och rött. En Medelhavsdröm. Dahlior är kul, men får också löss. Två gånger om dagen sprutar jag med en stark vattenstråle så att alla jäklar försvinner. 

Var har du förberett ditt sommarprat i P1?

– Jag har legat ner i soffan och skrivit det. Det ska handla mycket om min mamma, mormor och mig. Kvinnor under 100 år i min familj. Både mamma och mormor har varit flyktingar hela livet. Mamma kom till Sverige och det gör att jag och min dotter förhoppningsvis slipper vara flyktingar. 

Var trivs du bäst hemma?

– I vardagsrummen. På nedervåningen har vi ett stort och uppe ett litet. Där har jag en extramadrass bäddad med kuddar och en låda med böcker. Varje eftermiddag ligger vi där. Barnen får välja en bok och så läser vi. De älskar det. 

Vad drömmer du om till hemmet?

– En riktigt go' fåtölj. Jag har bestämt mig för att köpa saker som ska hålla hela livet. Det kanske blir en låg fåtölj från Dux eller Bruno Mathssons Jetson. Tänker man igenom vad man verkligen vill ha blir man gladare när man skaffar den. Att bara köpa en fåtölj samma ger inte samma glädje.

Museikänsla. I hemmet ska man kunna gå runt och titta på saker, som betyder något. Lampan, som det står ”sändning” på, är från Sveriges Radio. Den fungerar som myslampa. Foto: Privat
Sakerna i hemmet berättar något om människorna som bor här. Förutom att böckerna på byrån är vackra, vittnar de om att de som bor här är från Skåne och Landskrona. Foto: Privat

Farah Abadis bästa hemmatips:

”Köp sköna sängkläder. Det är så jäkla värt det. Jag har ett underbart duntäcke. Sambon kan inte förstå hur jag kan sova med det på sommaren, men det är svalt sommartid och varmt på vintern. Själv har han ett täcke tunt som ett A4-papper. Oskönt, platt och fult att bädda med.”

Se även: