Ernst: ”Mina grannar är bönder och kor”

Ernst Kirchsteiger bor på en gammal gård på landet utanför Örebro.

Foto: CECILIA MÖLLER / TV4

Ernst Kirchsteiger bor på en gammal gård på landet utanför Örebro.

Ernst Kirchsteiger bor i ett hus från 1600-talet och från början fick huset bestämma inredningen. Men nu är det familjen som avgör vilka grejer som ska köpas. 

– Mitt favoritrum är vårt orangeri och det är för att jag älskar att vara nära växterna, säger Ernst.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Hur bor du?
– Jag bor på en gammal gård på landet utanför Örebro. Mina närmsta grannar är bönder, kor och kyrkan i byn.

Vad är det bästa med att bo som du gör?
– Jag vet så väl var jag vill vakna någonstans och jag vill gärna vakna på landet. När jag tittar ut och ser åkrarna och ängarna är jag hemma. Men också att det finns en slags frihet. Vi har vårt eget lilla universum på något sätt. Och det finns alltid att göra, man behöver inte hitta på aktiviteter.

https://www.instagram.com/p/BxfKRLIoW0T/

Hur skulle du beskriva din inredningsstil?
– Vi bor i ett hus från 1600-talet och från början gick jag lite vilse i hur vi inredde det. Huset tog lite grann över vårt liv, skulle vi till exempel köpa en matta fick vi först fråga huset om lov. För det var en så utpräglad stil hemma. Till slut gjorde vi om och det blev mycket renare. Huset har fortfarande kvar sin gamla charm men nu får vi bestämma själva vad vi köper för grejer.

Ernst sommartips

På sommaren brukar jag skala av ganska ordentligt. Bort med gardinerna så du får in mycket ljus. Och plocka in naturen så mycket som möjligt.

https://www.instagram.com/p/Bw7HG70n-ks/

Du är aktuell med din nya bok ”Ärliga material”. Varför ville du skriva den?
– Jag har varit gravid med den här boken i kanske 15 år och nu blev det läge. Jag älskar slöjd av alla dess slag och jag tycker det har med ett lands identitet att göra på något sätt. Varje dag umgås vi med material men vi tänker inte på det. Material är jätteviktiga för oss människor och ändå tar vi det för givet. Genom boken vill jag slå ett slag för hantverk och slöjd. Det är både historia och nutid.

https://www.instagram.com/p/BwpD4UpHFNf/

Vilka tre ingredienser är viktigast för en lyckad tillställning?
– Jag tycker det är roligt att fundera mycket över vilka jag bjuder. Ibland blir det nästan fnittrigt när man tänker på hur mycket två människor skulle gilla varandra. Att hålla det enkelt är viktigt så man inte trycker på för mycket med för komplicerad mat och svindyra viner. En soppa med bra bröd och snack är bättre. Jag tycker också det är kul att duka så folk blir förvånade. Med stenar, grenar och redskap. 

Vilket är ditt favoritrum?
– Jag tror det är vårt orangeri och det är för att jag älskar att vara nära växterna. Här känns allt väldigt fritt. Det gör inte så mycket om du spiller på golvet för det är av tegel. Du kan rulla in en skottkärra samtidigt som du kan sitta där och äta middagar. Det är mycket syre. Om jag i februari börjar längta efter sommaren kan det vara skönt att sätta sig där bredvid ett olivträd eller ett fikonträd. Man fuskar lite, laddar sig med en känsla. 

Foto: Helén Pe

Ernsts favoritrum hemma är orangeriet.

Ernst Kirchsteiger

Ålder: 61.

Familj: Hustrun Ulla, 61, och sönerna Sebastian, 34 och Ludvig, 30.

Bor: På en gård utanför Örebro.

Gör: Programledare och entreprenör.

Aktuell: Med nya boken ”Ärliga material” och ”Sommar med Ernst” på TV4.

LÄS MER: Ernst Kirchsteigers enkla knep hur du får vårfint hemma 

LÄS MER: Ernst förvandlar gammal bondgård till drömhem 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande