Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Erika Åberg är byggnadsantikvarien och nu tillbaka med en ny säsong av ”Det sitter i väggarna” på SVT.Erika Åberg är byggnadsantikvarien och nu tillbaka med en ny säsong av ”Det sitter i väggarna” på SVT.Erika Åberg är byggnadsantikvarien och nu tillbaka med en ny säsong av ”Det sitter i väggarna” på SVT.
Erika tillsammans med programledarkollegan och antikexperten Rickard Thunér.Erika tillsammans med programledarkollegan och antikexperten Rickard Thunér.Erika tillsammans med programledarkollegan och antikexperten Rickard Thunér.
1 AV 3
”Det sitter i väggarna”-programledaren om renoveringen av 1900-talshuset
2 AV 3
Erika Åberg är byggnadsantikvarien och nu tillbaka med en ny säsong av ”Det sitter i väggarna” på SVT.
Foto: Lina Östling
3 AV 3
Erika tillsammans med programledarkollegan och antikexperten Rickard Thunér.
Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON / SVT

Erika Åberg lämnade stan för en bondgård från 1911

Hur får man kraften att restaurera ett gammalt hus? Erika Åberg har samlat sina bästa tips i en bok om byggnadsvård. Nu är hon återigen aktuell i en ny säsong av ”Det sitter i väggarna”.

Hur bor du?

– Jag bor på en liten bondgård med ett tillbyggt orangeri och en gammal trädgård med knotiga äppelträd. Vi hade ingen koppling till trakten när vi flyttade hit, jag bodde i Gävle och Björn i Uppsala, så vi flyttade ihop när vi köpte huset för 14 år sedan.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Vi har försökt att anpassa oss till huset som är byggt 1911. Men jag och min man hade väldigt olika inredningsstilar, även om vi båda gillade gamla hus. Jag gillade funkis och teakmöbler och han var inne på 1700-tal, herrgårdar och kristallkronor. Så vi har låtit huset bestämma. Nu är det en stil som passar en enkel bondgård från 1910-talet, jag kallar den ”bonnig art déco”.

Erika Åberg – aktuell i säsong 8 av ”Det sitter i väggarna”

Ålder: 45 år.

Familj: Maken Björn och barnen Milton och Eleonora.

Bor: I en liten by på landet utanför Gävle i Gästrikland.

Gör: Byggnadsantikvarie, programledare, föreläsare och författare.

Aktuell: Programledare i en ny säsong av ”Det sitter i väggarna” som sänds på SVT måndagar 20.00 med start 22 augusti. Kom 2021 ut med boken ”Byggnadsvård - hur du får tid, råd och kraft att restaurera ditt hem” (Norstedts förlag).

Instagram: @erikashus

Skurgolv och pärlspont var några av fynden som hittades när köket restaurerades.Skurgolv och pärlspont var några av fynden som hittades när köket restaurerades.Skurgolv och pärlspont var några av fynden som hittades när köket restaurerades.
Skurgolv och pärlspont var några av fynden som hittades när köket restaurerades. Foto: Erika Åberg
Orangeriet är sammanbyggt med bostadshuset för att det ska vara bekvämt att använda.Orangeriet är sammanbyggt med bostadshuset för att det ska vara bekvämt att använda.Orangeriet är sammanbyggt med bostadshuset för att det ska vara bekvämt att använda.
Orangeriet är sammanbyggt med bostadshuset för att det ska vara bekvämt att använda. Foto: Erika Åberg

Vilket är ditt favoritrum?

– Just nu är jag ju som nykär i orangeriet som blev klart och inrett i julas. Vi byggde det mest för att vi har en sådan stor släkt, vi behövde ett ställe där alla får plats helt enkelt. Vi har utgått från återbruk i så stor utsträckning vi bara kunnat. Det är på 50 kvadrat med över fyra meter i takhöjd så det är en fantastiskt rymd när man kliver in där. På ena sidan är det en fönstervägg och på andra sidan har vi murat av återbrukat tegel med en underbar kulör och patina, det skiftar från sandfärgat till vitt, gult och svart, så det är som poesi när man ser på det.

Orangeriet hemma hos Erika Åberg

https://www.instagram.com/p/CSSGrIGDyLU/https://www.instagram.com/p/CSWGTP8DlKZ/

Har du några tips till den som vill få tid, råd och kraft att restaurera sitt hus?

– Ja, många blir helt handfallna när de går in i en tapetbutik för att det finns så mycket att välja på, tusentals kulörer och tapetkollektioner, så var ska man börja? Då kan det vara en vägledning att försöka titta på väggar och snickerier och se vilka mönster och kulörer som funnits tidigare i huset, det ger en slags avgränsning. Det handlar om inspiration mer än att man behöver vara fundamentalist på något sätt, det är inte så jag vill använda historien, det handlar om lustfylld nyfikenhet. Sedan är nog det bästa tipset att ge sig själv tid, för att man ska ha mental beredskap när saker och ting går fel.

Här hittar du fler råd från Erika – viktiga råd till dig som funderar på att köpa ödehus.

Vad tycker du bäst om att göra hemma?

– Just nu trivs jag bäst med våra två kattungar, Tielemans och Obi, att leka och gosa med dem. De flyttade in till oss precis före jul och de fyller hela gården med liv!

https://www.instagram.com/p/COFuVZ_pCEn/

Se även: