Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Erika Åberg är byggnadsantikvarien som äntligen är tillbaka med en ny säsong av ”Det sitter i väggarna”.
Foto: Lina Östling
2 AV 2
Det blev tittarstorm när SVT beslutade att lägga ner programmet – så pass att de valde att låta det fortsätta. Här är Rickard Thunér, programledare och antikexpert, och Erika Åberg.
Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON / SVT

Erika Åberg lämnade stan för en bondgård från 1911

Hur får man kraften att restaurera ett gammalt hus? Erika Åberg har samlat sina bästa tips i en bok om byggnadsvård. Nu är hon återigen aktuell i en ny säsong av ”Det sitter i väggarna”.

Hemma på bondgården i Gästrikland är nästa projekt att bygga en alldeles egen skogstjärn att bada i.

Hur bor du?

– Jag bor på en liten bondgård med ett tillbyggt orangeri och en gammal trädgård med knotiga äppelträd. Vi hade ingen koppling till trakten när vi flyttade hit, jag bodde i Gävle och Björn i Uppsala, så vi flyttade ihop när vi köpte huset för 14 år sedan.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Vi har försökt att anpassa oss till huset som är byggt 1911. Men jag och min man hade väldigt olika inredningsstilar, även om vi båda gillade gamla hus. Jag gillade funkis och teakmöbler och han var inne på 1700-tal, herrgårdar och kristallkronor. Så vi har låtit huset bestämma. Nu är det en stil som passar en enkel bondgård från 1910-talet, jag kallar den ”bonnig art déco”.

Erika Åberg

Ålder: 44 år.

Familj: Maken Björn, 39, och barnen Milton, 12, och Eleonora, 9.

Bor: I en liten by på landet utanför Gävle i Gästrikland.

Gör: Byggnadsantikvarie, programledare, föreläsare och författare.

Aktuell: Programledare i en ny säsong av ”Det sitter i väggarna” som sänds på SVT med start 2 september. Med boken ”Byggnadsvård - hur du får tid, råd och kraft att restaurera ditt hem” (Norstedts förlag).

Skurgolv och pärlspont var några av fynden som hittades när köket restaurerades. Foto: Erika Åberg
Orangeriet är sammanbyggt med bostadshuset för att det ska vara bekvämt att använda. Foto: Erika Åberg

Vilket är ditt favoritrum?

– Just nu är jag ju som nykär i orangeriet som blev klart och inrett i julas. Vi byggde det mest för att vi har en sådan stor släkt, vi behövde ett ställe där alla får plats helt enkelt. Vi har utgått från återbruk i så stor utsträckning vi bara kunnat. Det är på 50 kvadrat med över fyra meter i takhöjd så det är en fantastiskt rymd när man kliver in där. På ena sidan är det en fönstervägg och på andra sidan har vi murat av återbrukat tegel med en underbar kulör och patina, det skiftar från sandfärgat till vitt, gult och svart, så det är som poesi när man ser på det.

Orangeriet hemma hos Erika Åberg

https://www.instagram.com/p/CSSGrIGDyLU/https://www.instagram.com/p/CSWGTP8DlKZ/

Har du några tips till den som vill få tid, råd och kraft att restaurera sitt hus?

– Ja, många blir helt handfallna när de går in i en tapetbutik för att det finns så mycket att välja på, tusentals kulörer och tapetkollektioner, så var ska man börja? Då kan det vara en vägledning att försöka titta på väggar och snickerier och se vilka mönster och kulörer som funnits tidigare i huset, det ger en slags avgränsning. Det handlar om inspiration mer än att man behöver vara fundamentalist på något sätt, det är inte så jag vill använda historien, det handlar om lustfylld nyfikenhet. Sedan är nog det bästa tipset att ge sig själv tid, för att man ska ha mental beredskap när saker och ting går fel.

Här hittar du fler råd från Erika – viktiga råd till dig som funderar på att köpa ödehus.

Vad står överst på din önskelista till hemmet?

– Nu drömmer vi om att bygga en ekopool! Det är ett koncept som innebär att man renar vattnet med växter i stället för med klor och kemikalier. Så det ser ut som en damm som man kan bada i, vi kommer att försöka skapa känslan av en skogstjärn, svart och blank och djup. Vi har påbörjat grävningsarbetet och ska bli klara under året. Sedan använder man poolen som en vattenreservoar också, det måste vi ju alla tänka på, att spara vatten. Och på vintrarna låter man den frysa till så blir det en skridskobana!

Vad tycker du bäst om att göra hemma?

– Just nu trivs jag bäst med våra två kattungar, Tielemans och Obi, att leka och gosa med dem. De flyttade in till oss precis före jul och de fyller hela gården med liv!

https://www.instagram.com/p/COFuVZ_pCEn/

LÄS MER: Emilia och Johan från ”Det sitter i väggarna” köpte ett ödehus – nu rustar de upp sitt drömhus 

LÄS MER: Programledaren Anne Lundberg bytte Östermalm mot en gammal skola på landet