Emilia Roosmann spelar mot sin pappa Magnus Roosmann i andra säsongen av ”Maskineriet”. Foto: Anders Nicander

Emilia Roosmann inreder personligt i andrahandslägenheten

Emilia Roosmann sågs senast i serien ”Knutby”. Nu är hon återigen i tv, denna gång i serien ”Maskineriet”. 

För tillfället bor skådespelaren i Norge. För att få hemkänsla i den sparsmakade andrahandslägenheten i Bergen inreder hon med personliga saker och en tavla med broderade rosor, som hon hittat på loppis.

Åsa Görnerup

Du har ditt hem där du jobbar. Hur bor du?

– Just nu bor jag i Bergen i Norge. Jag har kontrakt på nationalteatern 2022 ut. Det är spännande att bygga upp sitt hem där man är. 

– Först bodde jag med en kollega på teatern, men det blev intensivt med så mycket människor omkring mig. Nu hyr jag en trea i Bergens gamla del, som heter Marken. Lägenheten har en uteplats och jag delar takterrass med två andra lägenheter. Det är högt i tak, öppen spis och rejäla garderobsutrymmen. Det behövs, jag har mycket kläder. 

Emilia Roosmann – aktuell i "Maskineriet"

Ålder: 35 år.

Bor. Andrahandslägenhet i ett äldre område nära centralstationen i Bergen, Norge.

Familj: Två systrar, bengalkatterna Stevie och Nicks och pappa Magnus Roosmann i Sverige. Tvillingbröder, äldre bror, mamma Elisabeth och styvpappa i Norge.

Gör: Skådespelare.

Aktuell: Andra säsongen av actionserien ”Maskineriet” på Viaplay. Linus Thunströms ”Morgonstjärnan” av Knausgård på Den Nationale Scene i Bergen.

Emilia Roosmann drömmer om ett eget hem i Sverige. Foto: Agnes Roosmann

Hur skulle du beskriva din inredning?

– Det är ganska sparsmakat möblerat med fina teakmöbler, och en grön soffa med teakdetaljer som inte är speciellt skön att ligga i.

– Jag kände att jag inte kunde bo i en institutionslägenhet. Både mamma, pappa och jag är estetiker. Jag mår inte bra i fula miljöer. För att trivas har jag tagit med mig mina kläder och viktiga böcker, som någon om skådespelarteknik som jag kan gå tillbaka till. Väggar och utrymmen har jag dekorerat med premiärbilder, kort och personliga hälsningar. På min smart bulb kan jag ställa in ett varmare ljus på kvällen eller ha ett intensivt ljus när jag studerar text.

– Jag vill inte investera i för mycket. På Myrorna har jag hittat en tavla med broderade rosor. Hemkänsla är viktigt. Jag heter Roosmann och har en tatuering av en ros på ryggen. 

Emilia Roosmann köper ekologiska citroner, apelsiner och annan frukt och grönt som prydnad och använder allt eftersom: ”Norge är dyrt. Att handla i den ekologiska matbutiken Reindyrka är en lyx.” Det lilla köket är mysigt. Här lagar hon gärna mat medan gäster vandrar mellan köket och vardagsrummet. Det ger friare samtal. Foto: Privat
Emilia Roosmann sätter sin prägel på lägenheten med personliga ting, som kläder. Hon uppskattar tystnaden och tycker det är skönt att kunna stänga om sig och sova ostört bakom mörka gardiner. Foto: Privat
Att skapa hemkänsla är viktigt. Personliga saker, som fotografier, böcker och skor ger trivsel i den hyrda lägenheten i Bergen. Foto: Privat

Hur är det att bo i Bergen?

– Jag är uppvuxen i Langesund, en liten stad söder om Oslo. Bergen är en dramatisk stad som ligger ut mot havet, omgiven av höga fjäll. Det är lite som att befinna sig i en kastrull, då det regnar varje dag förutom maj och juni, då det är strålande sol. Allt kläcks och slår ut och får sjuka färger. Eftersom berg omsluter stan blir det dimma när det regnar. Det händer att jag får klaustrofobi när jag inte ser toppen. Det känns som att vara med i ”Truman show”. Ibland söker jag mig snabbt upp till fjälltopparna. Det går på 25 minuter. Det passade väldigt bra när jag skulle vara med i serien ”Maskineriet” och behövde vara supertränad.

Vad gör du för roll i ”Maskineriet”?

– I säsong ett är jag stenhård. En Terminator Jean Claude Van Damme med något konstigt i blicken. I tvåan har jag suttit inne och går på djupet med rollen. Hon kanske inte är snällare, men man får se fler sidor av henne. 

Vad står högst upp på din önskelista?

– Ett eget hem i Stockholm. Att kunna stänga om mig och ha lägenheten som min trygga plats. Jag tycker om Mariatorget och Vasastan, men det finns massor av underbara ställen. Som frilansare är jag mycket på vift. Jag tycker om att vara på nya ställen och har alltid flyttat runt som vuxen. 

I Bergen regnar det året runt, utom i maj och juni. Då blommar hela staden. På 25 minuter kan Emilia Roosmann ta sig upp på en fjälltopp. Foto: Privat

Emilia Roosmanns bästa hemmatips:

”Överraska dig själv lite. Våga förnya dig och gå inte bara i samma fotspår. Köp en ny tavla eller prova en ny maträtt. Det tror jag man mår bra av.

– Har du haft en vas i 15 år kan det vara dags för något nytt. Den fina presenten som stått i ett skåp i många år kanske ska få komma fram.

– Jag ber ofta om hjälp och går ofta till äldre skådespelare när jag kört fast. Var inte rädd för andras yttre öga, utan låt dig inspireras.

Se även: