Elisabet Höglund: Jag föll pladask för stugan
Elisabet Höglund tillbringar sommaren med att cykelträna, blogga, måla tavlor och sitta med näsan i böckerna.
I juni blev kändisjournalisten friskförklarad från cancern och firar genom att bara göra sådant hon tycker om.
– Nu kan jag satsa på mig själv och på mitt liv, säger hon när vi hälsar på i huset söder om Stockholm.
En bok om slaget vid Poltava, en annan om rymden, en tredje om Auschwitz och ytterligare en som berättar om Stalingrads belägring – Elisabet Höglund delar sin redan trånga rosa sammetssoffa med en hel hög faktaböcker. Dem parallelläser hon inför höstens upplaga av "På spåret", förra årets säsong vann hon med Jesper Rönndahl vid sin sida.
LÄS OCKSÅ: Sveriges 10 mest klickade villor just nu
Lång väg till drömjobbet
Men egentligen tror hon inte att det går att läsa sig till en vinst i Sveriges mest prestigefyllda frågesport.
– Några gånger har det hjälpt mig, men inte så ofta. Fast även om man läser saker som inte är relevanta så tror jag ändå att man i det stora hela ökar sin allmänbildning och sin associationsförmåga genom att läsa mycket. Inga studier är bortkastade, säger hon.
Men någon journalistik har Elisabet faktiskt aldrig läst. I stället tog hon den långa vägen. Hon fick som 25-åring in en fot i tidningsbranschen när en idrottsförening i Borås ville värva den unga och lovande cyklisten.
LÄS OCKSÅ: 11 kända personer som sålt sina hus 2015
"Jag var utfrusen första året"
– Jag sa till tränaren att "ja, jag kommer och tävlar för er om ni ordnar ett journalistjobb".
Tränaren rodde i land med uppgiften och Elisabet fick jobb som allmänreporter på Västgöta-Demokraten. Där lärde hon sig sen det journalistiska hantverket, men det var inte direkt en välkomnande arbetsmiljö.
– Jag cyklade in i journalistiken utan journalistutbildning, bortsett från min stora allmänbildning. De första åren var för jävliga i och med att jag inte hade någon utbildning, jag var inte accepterad av kollegerna. Jag var utfrusen hela första året, ingen pratade med mig.
Så småningom blev yrket en livsstil och tog med Elisabet ut i världen. Som Europakorrespondent för SVT på 90-talet bodde hon och maken Bosse Karlsson i belgiska Waterloo och 2008 var Elisabet mellanösternkorrespondent i Amman.
LÄS OCKSÅ: Lilla 30-talsvillan ser nog inte ut som du tror
Gammalt magasin från 1800-talet
En solig vintersöndag 1984 gick Elisabet på husvisning på en bergsknalle i Tungelsta, tre mil söder om Stockholm. Det lilla fritidshuset var ett gammalt spannmålsmagasin från 1880-talet och hade varken vatten, toalett, avlopp eller kök – men Elisabets förälskelse var ögonblicklig.
– Huset var så väldigt gulligt, litet och fint. Och det var så vackert här, jag bestämde mig på stående fot utan att kolla upp något i förväg. Det var billigt också, 190 000 kronor, hur många som helst var på visningen och alla ville ha huset – men jag var snabbast!
I Elisabets regi genomgick huset en förvandling och 1989 kunde hon lämna den Solnalägenhet hon vantrivdes i för att bosätta sig i villan permanent.
LÄS OCKSÅ: 10 söta torp du drömmer om att ha
Bosse byggde ut huset
Några år senare, 1995, träffade hon Bosse, murare och byggare till yrket. De gifte sig efter bara ett halvår och han flyttade in hos henne, byggde ut huset både på bredden och höjden samt installerade ett ordentligt kök och en öppen spis.
Resultatet är ett hem med mysig torpkänsla. Det är lågt i tak med rustika bjälkar och bohemiskt inrett med auktionsfynd, äkta mattor, Elisabets egna tavlor, minnesplaketter och en himla massa böcker i proppfulla platsbyggda bokhyllor som Bosse har tillverkat av granslanor.
– Det är en enda stor röra här och alltid för lite utrymme eftersom både jag och Bosse samlar på oss saker och sen har svårt att slänga grejer, det är ett problem.
– Men samtidigt är det väldigt hemtrevligt!
LÄS OCKSÅ: 9 fina sommarstugor under 500 000 kronor