1 av 2: Ekobonden Johan Widing är med för att hjälpa familjerna med djurhållningen i TV4:s ”En bondgård mitt i stan”. Foto: Jakob Dahlström/TV4
2 av 2: Själv bor och arbetar han på landet i svärföräldrarnas gamla gård, Bokeslundsgården, i Hörby. Foto: Privat

Ekobonden Johan Widing rustade upp orörda gården

Ekobonden Johan Widing gör succé som djurexpert i TV4:s ”En bondgård mitt i stan”. Själv bor han på landet i svärföräldrarnas gamla gård, som länge stått orörd. 

Som unga, nygifta småbarnsföräldrar hade han och hustrun inte mycket pengar att röra sig med. 

– Vi har använt vartenda rum i huset som sovrum och renoverat efter hand. Det är speciellt, då frun har sina barndomsminnen från gården.

Här bor och arbetar familjen i generationer.

Du har ditt hem på Bokeslundsgården i Hörby. Hur bor du?

– Jag bor i min frus föräldrahem sedan 2002. När mina svärföräldrar övertog gården 1979 var det en kringbyggd gård med tre längor, alltså ett stall, en loge och själva boningshuset i mitten, väldigt klassiskt. 

– Bokeslundsgården består av två gårdar från 1916 och 1917, medan vi bor högre upp 500 meter bort i en annan by.

– Vår ena länga blåste ner i en storm första vintern. I den andra är det fortfarande stall med djur. Boningslängan på tio gånger 20 meter har två rader rum längs långsidorna. Huvudhallen var tidigare kök. I hallen finns en klassisk fungerande bakugn med valv och nedgång till jordkällaren. Ovanpå jordkällaren finns ett sovrum med ett litet badrum. 

Johan Widing – Ekobonde aktuell i ”En bondgård mitt i stan”

Ålder: 42 år.

Bor: Kringbyggd gård i Norrto, Hörby kommun. Boningshus på cirka 200 kvadrat plus övervåning på 100 kvadrat, tidigare vind. Utgrävd källare och jordkällare.

Familj: Fru Linnea, 42. Tre barn tillsammans.

Gör: Ekobonde. Djurexpert och programledare.

Aktuell: Djurexpert i ”En bondgård mitt i stan”, som sänds på tisdagar på TV4 och TV4 Play. Sista programmet sänds 7 december.

Instagram: @bokeslundsgarden

Johan Widing har en bigård med kupor med gården. Bina gör att skörden blir större och kvaliteten på frukten förbättras. Dessutom blir det mängder med honung. Foto: Privat

Hur förhåller du dig till renovering?

– Vi har inte gått på ruinromantiken. Vårt hus är praktiskt. För några år sedan renoverade vi övervåningen, så den blev beboelig. Då satte vi in en spiraltrappa i gjutjärn, en kopia på en gammal modell. Det fick mig att bli utkastad ur en byggnadsvårdsgrupp, men det är inte de som bor i vårt hus.

Har du gjort något spännande fynd i gården?

– När vi renoverade hallen en allhelgonahelg hittade vi en minnessten från 1842 under golvet. Jag kan tänka mig att huset är från den tiden. Stenen, som kan ha varit en del till sättugnen, är huggen i granit och ser ut lite som en gravsten. Nu sitter den i hallväggen.

Huvudhallen var tidigare kök. Här finns en klassisk fungerande bakugn och nedgång till en jordkällare. Den klassiska spiraltrappan i gjutjärn är en kopia på en äldre modell. Foto: Privat
I vardagsrummet samsas farmors skänk och gamla fotografier på släktingar med en soffa från Mio. Tidigare hade rummet en blå kulturtapet. Då den passade bättre i ett småpojksrum målades väggarna i stället i en antracitgrå nyans. Foto: Privat
Sovrum med utsikt över åkerlandskapet. Att renovera den spartanska övervåningen tog fyra år. De massiva trägolven är vitbetsade. Foto: Privat

Hur skulle du beskriva din inredningsstil?

– Väldigt lantlig. En blandning av arvegods och modernt. Min frus pappa är från USA och hans Amerikakoffert står i vardagsrummet. Där står också en piedestal och en skänk från min farmor i Småland, som samsas med en soffa från Mio. 

– Det är vita massiva trägolv, vita lister runt dörrarna och lite vit stuckatur i taket som går ner på väggarna målade i en kraftig antracitgrå färg. 

Hur är det att gå från ekobonde till tv-profil?

– Jättespännande, men jag är fortfarande ovan. Alla tre familjerna i programmet börjar på en basnivå. Jag har fått mycket spännande kommentarer från tittare, som skriver att deras barn också vill odla, ha höns och kaniner. En trädgård kan vara så mycket mer än en platt gräsmatta. 

Johan Widing kastar gärna kläderna på temadagen ”World Naked Gardening Day” som infaller den 7 maj. Foto: Privat
https://www.instagram.com/p/B4r3yIKpJX6/?utm_source=ig_web_copy_linkhttps://www.instagram.com/p/CVw7mfpMa0D/

Vad är ditt bästa köp?

– Jag är en loppismänniska ut i fingerspetsarna. Det gäller både kläder och föremål. Hemma har jag en kopia av ett vitrinskåp av Carl Malmsten, som en hobbysnickare i Skåne byggt i lönn och ask. Jag hittade den på vår lokala Erikshjälpen för 450 kronor. Helt vansinnigt! Vad hade jag fått för platt paket för samma summa hos en firma på fyra bokstäver? 

– Jag jobbar med restaurang Lyran i Malmö. De hade en uppsättning stolar från Norrgavel, som vi bytte till oss. Superhärliga pinnstolar i bra kvalitet som passar in. 

Johan Widings bästa hemmatips:

”Det är som Rubiks kub. Ska du göra något hemma, exempelvis köket, se till att ha tid. Gå in i inspirationsfasen, titta, leta idéer och funktioner. Vad gillar jag med mitt gamla kök? Vad vill jag få ut av det nya? Vad är det för rör som kommer upp ur golvet?

Lägg tid på att ha planen ganska klar. När du väl är i gång har du kanske bråttom? Eller så får det ta den tid det tar? När vi renoverade badrum ställde vi ut badkaret i trädgården och drog en slang från källaren. Det var sommar, så det funkade.

Inget av det vi gjort vill vi byta och göra annorlunda. Det handlar om att ha gott om tid. Jag har krupit runt och vet hur takstolarna ser ut, hur tjocka gavelväggarna är och vad som finns bakom. Jag har gått igenom hela huset och har en känsla för det. Det är lite som en eremitkräfta som flyttar in. Jag kan allt om hur huset hänger ihop.”

LÄS MER: Johan Widings tips: Så lyckas du odla sötpotatis hemma  

Se även:

Aktuellt just nu