Emil Jönsson och Frida Wallberg stortrivs i timmerhuset. Köksstommar är från Kvik, barstolar från Ikea, taklampor från By Rydén, duk av märket Himla från Vågskvalp Inredning.
1 av 2: Emil Jönsson och Frida Wallberg stortrivs i timmerhuset. Köksstommar är från Kvik, barstolar från Ikea, taklampor från By Rydén, duk av märket Himla från Vågskvalp Inredning. Foto: PETER ERICSSON
Frida Wallbergs och Emil Jönssons timmerhus ligger vackert beläget i de östgötska skogarna nära sjön Ören. Den här sommaren får de inviga en ny altan som går runt drygt halva huset.
2 av 2: Frida Wallbergs och Emil Jönssons timmerhus ligger vackert beläget i de östgötska skogarna nära sjön Ören. Den här sommaren får de inviga en ny altan som går runt drygt halva huset. Foto: PETER ERICSSON

Efter svåra olyckan – nu har Frida Wallberg hittat lugnet i drömhuset

Sveriges bästa kvinnliga boxare genom tiderna höll på att mista sitt liv i ringen.

Sju år efter knocken som orsakade en hjärnblödning vågar Frida Wallberg se mer ljust på framtiden.

Fritidshuset har förvandlats till ett boende året runt – där hon och familjen får ett skönt lugn i den tillbyggda timmerstugan alldeles intill sjön Ören.

Den före detta boxningsstjärnan vann så gott som allt man kan vinna inom sin sport – men höll på att förlora det viktigaste av allt.

Nämligen sitt liv.

När WBC-titeln skulle försvaras den 14 juni 2013 knockades Frida Wallberg så svårt av sin australiska motståndare Diana Prazak – att hon drabbades av en hjärnblödning. Östgötskan låg i koma i tre dygn och vårdades i respirator.

– Det första jag minns efter olyckan är att mamma och pappa satt vid min säng på Karolinska sjukhuset i Stockholm – och de grät när jag slog upp ögonen. Så fruktansvärt hemskt det måste ha varit för dem – att inte veta om jag skulle överleva eller inte, berättar Frida.

Hemma hos före detta proffsboxaren Frida Wallberg

Här bor: Frida Wallberg och Emil Jönsson, med barnen Luna, 3, och Milton, 1. Frida har dottern Nellie, 13, från tidigare förhållande – som bor mest hos sin pappa i Göteborg

Gör: Sjukskriven sedan hon knockades i en match 2013, medan Emil arbetar som lastbilschaufför.

Fridas största meriter inom boxningen: Världsmästare i proffsens WBC-klass 2010, 2011 och 2012. Vann elva av tolv proffsmatcher. Som amatör: VM-guld, EM-guld, fyra NM-guld, sex SM-guld.

Var: Dahlamon, utanför Åtvidaberg.

Huset: Timmerhus av furustockar platsbyggt 2007 – som Frida varit med själv och ritat och är beställt av ett byggföretag i Estland. Är på cirka 140 kvadratmeter fördelat på fem rum och kök i två plan. Tomt på cirka 3 000 kvadratmeter.

Frida Wallberg är Sveriges mest framgångsrika boxare genom tiderna. Foto: ANNA HÅLLAMS
Huset byggdes 2007 av ett estländskt företag efter att Frida Wallberg varit med och ritat det. Men altanen är ny – ett pågående bygge under våren som sambon Emil Jönsson håller i. Foto: PETER ERICSSON / (C) PETER ERICSSON PE-FOTO

”Timmerhus är så mysiga och ger mig ett härligt lugn”

Vägen tillbaka till ett så normalt liv som möjligt har varit lång – där Wallberg till en början mer eller mindre fick lära sig att prata, äta och gå på nytt.

Bakslagen har varit många för långtidssjukskrivna Frida – som tvingats lära sig att leva med hjärntrötthet och ständig huvudvärk.

Den förra kärleken och boxningen hade tidigare tagit henne till Göteborg, där både äldsta dottern Nellies pappa Toni och tränaren bor.

Samtidigt byggde Frida 2007 ett fritidshus nära föräldrahemmet och storebror Markus villa vid sjön Ören utanför Åtvidaberg. 

– Att det blev just ett timmerhus beror på att jag tycker de är så mysiga och ger mig ett härligt lugn – samtidigt som de känns mäktiga på något sätt. Jag gav mina idéer hur det skulle se ut, tog hjälp av en bekant som ritade och beställde sedan byggnationen av ett företag i Estland, berättar hon.

Köksstommarna är från Kvik, liksom köksön – som är väldigt praktisk både för sina arbetsytor, att kunna duka upp mat där, samt att kunna sitta äta eller dricka något vid. Fläkten är från Franke och taklamporna från By Rydén. Duken är från Himla, porslin från Mateus, bestick från Rangthong och glas heter Brio – allt införskaffat hos Vågskvalp Inredning.
1 av 3: Köksstommarna är från Kvik, liksom köksön – som är väldigt praktisk både för sina arbetsytor, att kunna duka upp mat där, samt att kunna sitta äta eller dricka något vid. Fläkten är från Franke och taklamporna från By Rydén. Duken är från Himla, porslin från Mateus, bestick från Rangthong och glas heter Brio – allt införskaffat hos Vågskvalp Inredning. Foto: PETER ERICSSON
Paret är väldigt sociala och älskar den öppna planlösningen på entréplanet. Familjen spenderar mycket tid i kombinationen mellan vardagsrum och kök. Soffan är från Jysk, den rosa kudden är från Olsson & Jensen/Vågskvalp Inredning, övriga från Jysk och Himla. Taklampor från By Rydén.
2 av 3: Paret är väldigt sociala och älskar den öppna planlösningen på entréplanet. Familjen spenderar mycket tid i kombinationen mellan vardagsrum och kök. Soffan är från Jysk, den rosa kudden är från Olsson & Jensen/Vågskvalp Inredning, övriga från Jysk och Himla. Taklampor från By Rydén. Foto: PETER ERICSSON
Skärbrädan på köksön är från Småland Trapp, skål ”Bubbles” och ostronskålar från Mateus är inhandlat hos Vågskvalp Inredning. Här finns mycket yta att exempelvis baka eller duka upp en matbuffé på.
3 av 3: Skärbrädan på köksön är från Småland Trapp, skål ”Bubbles” och ostronskålar från Mateus är inhandlat hos Vågskvalp Inredning. Här finns mycket yta att exempelvis baka eller duka upp en matbuffé på. Foto: PETER ERICSSON
Köksbord och stolar är från Jysk, taklampa från By Rydén. Duken är från Himla/Vågskvalp Inredning. Frida och Emil fick en hel del möbler av tv-programmet ”Sofias änglar” när de medverkade där hösten 2019. Däribland den takhängda braskaminen från Nordpeis. Tavlan med lejonet är målad av Minnas Art & Vintage. Foto: PETER ERICSSON

Träffade Emil och flyttade så småningom till Fridas fritidshus

Som den sociala person Frida är, stod ett stort och öppet sällskapsrum högt upp på önskelistan – innehållande både kök och vardagsrum.

– Jag ville ha stora fönster för att dra nytta av den härliga utsikten ned mot sjön och skogen utanför. Den här miljön är jag ju uppvuxen i. Det var en hage här tidigare och jag har lekt mycket som barn på den här marken.

Efter att ha levt som singel en tid träffade hon Emil Jönsson 2015 – genom Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson.

– Babsan och jag lärde känna varandra när vi deltog i tävlingsprogrammet ”Polisskolan” på Kanal 5 tillsammans 2012. Sedan dess har vi haft kontakt och han tipsade mig om en väldigt fin kille – vilket stämde jättebra (haha).

Efter att ha bott i Emils hemstad Halmstad i över fyra år – bestämdes att de skulle flytta till Fridas fritidshus i höstas.

När Frida Wallberg bar dessa handskar på sig gällde verkligen för motståndarna att se upp. Hon blev världsmästare inte mindre än tre VM-guld inom proffsboxningen. Pläden är från Klippan Yllefabrik/Vågskvalp Inredning och de sandfärgade kuddarna från Affari/Vågskvalp Inredning. Den vita kudden är av märket Lexington. Foto: PETER ERICSSON
Frida Wallberg var med och ritade timmerhuset, som byggdes av ett estländskt bolag 2007. Något som var viktigt var ett stort sällskapsrum med kök och vardagsrum i ett – samt stora fönster för att dra nytta av den härliga utsikten mot sjön Ören. Soffa från Jysk.
1 av 4: Frida Wallberg var med och ritade timmerhuset, som byggdes av ett estländskt bolag 2007. Något som var viktigt var ett stort sällskapsrum med kök och vardagsrum i ett – samt stora fönster för att dra nytta av den härliga utsikten mot sjön Ören. Soffa från Jysk. Foto: PETER ERICSSON
Förvaringskorgarna i hallen på övervåningen är från Jysk.
2 av 4: Förvaringskorgarna i hallen på övervåningen är från Jysk. Foto: PETER ERICSSON
Från att timmerstugan byggdes 2007 till hösten 2019 fanns bara ett rum på övervåningen – och det var Frida Wallbergs sovrum. Sängen är från Sova, matta från Mattema i Linköping. Snedtaket och timmerstockarna av furu på väggarna gör det extra mysigt.
3 av 4: Från att timmerstugan byggdes 2007 till hösten 2019 fanns bara ett rum på övervåningen – och det var Frida Wallbergs sovrum. Sängen är från Sova, matta från Mattema i Linköping. Snedtaket och timmerstockarna av furu på väggarna gör det extra mysigt. Foto: PETER ERICSSON / (C) PETER ERICSSON PE-FOTO
Badkaret med sina läckra lejontassar har en guldfärgad blandare från Trio Perfekta. Kakel och klinkers från Konradssons Kakel. Handduken på badkaret är från Lexington. Hyllan från Ikea med vita handdukar från Gripsholm/Vågskvalp Inredning. Ljuslyktan till höger har hängt med i många år.
4 av 4: Badkaret med sina läckra lejontassar har en guldfärgad blandare från Trio Perfekta. Kakel och klinkers från Konradssons Kakel. Handduken på badkaret är från Lexington. Hyllan från Ikea med vita handdukar från Gripsholm/Vågskvalp Inredning. Ljuslyktan till höger har hängt med i många år. Foto: PETER ERICSSON

”Sofias änglar” på Kanal 5 hjälpte till att renovera huset

Trebarnsmamman – som tillsammans med Emil fått dottern Luna och sonen Milton – har på senare år drabbats av flera kollapser. Något som eskalerade i fjol – då hon vid ett par tillfällen fick åka ambulans till sjukhuset.

– Jag hade bland annat yrsel, kraftig huvudvärk och en hemsk hjärtklappning. Läkarna konstaterade att jag drabbats av hypofyssvikt, troligtvis på grund av hjärnblödningen och att kroppen slutat att producera kortisol. Därför kände jag att det vore en stor trygghet att ha mina föräldrar och min bror som grannar – samt närheten till sjukhuset i Linköping.

Problemet var att fritidshuset var för litet för familjen – det skulle framför allt behövas två nya rum till de små barnen.

– Mitt i allt hörde ”Sofias änglar” på Kanal 5 av sig och frågade om de fick hjälpa mig och spela in ett program hos oss – vilket förstås var till enorm hjälp. De renoverade huset och byggde även till två barnrum på övervåningen – där det varit öppet till taknock från vardagsrum och kök innan. 

Om någon i familjen har problem att sova någon natt behöver de inte räkna får, utan lättare stockar… Timret genomsyrar huset både ute och inne. Även trappan är platsbygd av ett företag från Estland. Foto: PETER ERICSSON
När teamet i ”Sofias änglar” på Kanal 5 byggde till två barnrum på övervåningen målades timmerstockarna på väggarna vita. Både bord och stolar, vimplarna, sängen och leksakerna i Lunas rum är från JaBaDaBaDoo. Foto: PETER ERICSSON
Klädställning och säng i Lunas rum är från JaBaDaBaDoo, liksom svanarna ovanpå sängen. Foto: PETER ERICSSON

 

Timmerstockar även på innerväggarna

Bland annat byggdes även köksön ut med mer förvaringsmöjligheter – en braskamin sattes in, liksom en ny köksfläkt och paret fick dessutom en massa nya möbler.

– Vi har också fixat till en del på egen hand. Som den nya hallmöbeln med smart förvaring av både kläder och skor och för tillfället håller Emil på att bygga altan runt mer än halva huset. 

Något som paret är väldigt nöjda med är att timmerstockarna även utgör innerväggar.

– Jag känner mig så avslappnad och det doftar så gott. Dessutom är det kul eftersom det är lite annorlunda. Den enda nackdelen är att det kan vara svårt att hänga upp saker på väggarna eftersom stockarna inte ser exakt likadana ut, säger Frida.

Fridas äldsta dotter Nellie bor oftast hos sin pappa i Göteborg. Men när hon är hemma hos sin mammas familj har hon det här rummet – med en säng från Viking. Överkastet och kuddarna är från Himla, golvlampan från By Rydén, pläden från Klippan Yllefabrik/Vågskvalp Inredning. Foto: PETER ERICSSON
Duk från Himla, porslin från Mateus, bestick från Rangthong, servetter från Chamois, glasen Brio, ljusstake från Tove Adman kommer allt från Vågskvalp Inredning. Foto: PETER ERICSSON

Tycker om att bo nära vattnet och skogen

– Jag får också ett skönt lugn i kroppen och älskar att komma så nära naturen. Är underbart med sjön, då jag tycker om att fiska och som gammal motocrossåkare kan jag ta hojen och åka i skogen. Det här är en fantastisk miljö för barnen att växa upp i, framhåller Emil.

Teamet i ”Sofias änglar” byggde även ett utegym vid vattnet – där paret kan träna själva och tanken är att Frida ska kunna leda nivåanpassade grupper i cirkelträning. 

– Efter olyckan har jag fått dra ned på tempot rejält i mitt liv. Men det är viktigt att jag rör på mig och håller i gång. Jag har varit sjukskriven så länge och längtar verkligen efter att göra något jag brinner för. Jag skulle också vilja föreläsa om det jag upplevt och hoppas klara av i alla fall 40 minuter. Trots allt som hänt ser jag ljust på framtiden, säger hon.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Frida Wallbergs tips före husbygge

*Om du ska bygga nytt – tänk noga om du vill ha en eller två våningar. Jag ångrar i efterhand att vi inte satsade på en enplansvilla. Skönt att slippa trappa när man har småbarn.

* Tänk på alla praktiska detaljer innan bygget – som antalet eluttag med smarta placeringar, belysning med mera. 

* Satsa på mycket förvaring – i form av garderober, förrådsutrymmen med mera. Ofta har man mer saker än man tror som ska få plats.

* Gör inte för litet badrum – så här efteråt hade jag ville haft ett större.

* Stor tvättstuga, kanske i kombination med groventré – som vi gjort – är något jag verkligen kan rekommendera.

LÄS MER: Julia lämnade stan för huset på den bilfria skärgårdsön

LÄS MER: Isabella Löwengrip visar upp sitt nya hem – helt annorlunda 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!