1 AV 9
"Jag hatar feng shui och compact living"
2 AV 9
Edward Blom och hans fru Gunilla letade länge innan de fann sin drömvilla i Huddinge söder om Stockholm.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
3 AV 9
I våras gick flyttlasset till den charmiga postmästarvillan från 1923 och villalivet passar Edward utmärkt.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
4 AV 9
Det stora huset har gott om plats för parets gedigna samling av släktmöbler.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
5 AV 9
”Vi sökte inte ett område utan en viss typ av hus och det hittade vi här. Just att det är så oförstört – original i köket, tre fyra kakelugnar, fönstren är original”, säger Edward Blom.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
6 AV 9
Konst är någonting det finns gott om hemma hos paret Blom.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
7 AV 9
På en av bokhyllorna i biblioteket står den uppstoppade rovfågeln och övervakar rummet.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
8 AV 9
Hyllorna är fyllda av reseminnen, som dessa masker från Indonesien, Mexiko och Kina.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
9 AV 9
Den gamla vattenpipan har sin plats på ett bord i biblioteket.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Edward Blom visar upp sin nya drömvilla utanför Stockholm

När familjen Blom utökades med tre barn på mindre än fyra år önskades ett större boende. Edward och Gunilla letade länge innan de fann sin drömvilla i Huddinge söder om Stockholm. I våras gick flyttlasset till det charmiga postmästarhuset, och villalivet passar Edward utmärkt.

– Jag hatar compact living. Jag är en person som behöver utrymme, säger han.

Det är en grå fredag i november och den första kylan är här. Sedan ett par månader tillbaka har makarna Blom, Edward och Gunilla med barnen Melchior, Wilhelmina och Zacharias börjat komma i ordning i det anrika postmästarhuset i Stuvsta, Huddinge kommun, söder om Stockholm. Redan i våras fick de tillträde till huset men en trög bostadsmarknad gjorde att innerstadsvåningen de flyttade från var mer svårsåld än väntat.

– Tanken var att vi bara skulle bo här på helgerna under våren, men eftersom vår lägenhet var stylad för visningar kunde vi inte bo där alls. Så vi fick bo här utan möbler i många månader. Vi hade tur att det var en så bra sommar så vi hängde ute och hittade ett gammalt fällbord i källaren. Och när vi sedan sålde kom alla möbler och grejer på en och samma gång så alla rum fylldes upp. Då kunde vi inte vara inne på grund av det.

Edward Blom

Ålder: 48.

Gör: Programledare, författare, kulturhistoriker och gastronom.

Bor: Villa från 1923 i Huddinge utanför Stockholm.

Familj: Hustrun Gunilla, 47 och barnen Melchior, 3,5, Wilhelmina, 1,5 och Zacharias, 3 månader.

Aktuell: Med podcasten “Edward Bloms smörgåsbord”, jullåten “Nu lagar vi jul igen” samt med eget avsnitt i antologin “Till min son” (Forum).

LÄS MER: Laila Bagge: Vill inte att det ska se porrigt ut 

På ett bord står den här tjusiga grammofonen. Edward och Gunilla samlar på böcker så biblioteket var det första rummet att bli klart i huset. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Vi har slagit oss ner i ett av de rum som är helt färdigställda, biblioteket. De äldsta barnen är på förskolan och Gunilla donar i köket. Uppe i sovrummet ligger paret yngsta son Zacharias och sover. Edward frågar om vi är sugna på glögg och berättar att det är det första han alltid bjuder sina gäster på vintertid eftersom han är stolt över sin egen glögg.

– Jag har blandat glögg nästan hela mitt liv, sedan jag var 15 år. Nu har jag fått ta fram både en lättvinsglögg och en starkvinsglögg som finns att köpa i livsmedelshandeln och på Systembolaget.

”Jag har blandat glögg nästan hela mitt liv, sedan jag var 15 år.” Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

”Jag hatar compact living”

Gunilla serverar sin make espresso innan hon fortsätter ordna inför att paret om en stund ska i väg på en tillställning i stan. Att bo i hus passar Edward.

– Jag tycker det är jätteskönt. Jag hatar compact living. Jag är en person som behöver utrymme. Och vi är de enda i släkten på bägge sidor som tar hand om gamla släktmöbler, prylar som ingen vill ha. Vi samlar på böcker och gillar att ha stora fester. Så länge vi inte hade barn var det självklart att bo i vår lägenhet i stan, men nu behövde vi utrymme. Och härifrån går det på en kvart in så det är optimalt på alla sätt. Sen blev det lite dyrare än vad jag egentligen hade hoppats på. Men vi sökte inte ett område utan en viss typ av hus och det hittade vi här. Just att det är så oförstört – original i köket, tre fyra kakelugnar, fönstren är original. Vi hade som krav att huset skulle vara byggt mellan 1850 och 1929, och det här huset är byggt 1923.

En jordglob är en fin symbol för parets första tid tillsammans då Edward bodde hos Gunilla i New York i några månader. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Det antika skåpet har sin plats i vardagsrummet och används som barskåp och förvaring för glas. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Edward säger att villalivet i en förort skiljer sig en del från att bo i innerstan.

– Vi brukade gå ner någon gång i veckan och äta middag på restaurang och så kunde vi äta en billig dagens flera gånger i veckan. Här har vi några bra restauranger men det är klart att det inte är samma utbud. Men vi tar med barnen på restaurang så mycket vi orkar.

LÄS MER: Christina Schollin lever drömlivet på spanska solkusten

Blev förstagångsföräldrar efter 40

Både Edward och Gunilla var en bit över 40 år när de blev föräldrar, och Edward upplever livet just nu som mer intensivt än någonsin.

– Det är underbart och fruktansvärt jobbigt, det måste man säga. Vi är nästan dubbelt så gamla som mina föräldrar var när de fick mig. Tre barn är också mycket mer krävande än två. Det är inte bara tre gånger så jobbigt, det blir mer eftersom även om man är båda två så är man en person kort. Det här är väl den jobbigaste perioden jag varit med om i hela livet. Jag hade panikattacker 2003 och det var så klart mycket hemskare och jag säger inte att det är hemskt nu, bara ansträngande.

Edward och Gunilla med yngsta sonen Zacharias. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Edward syftar på den period i livet då han gick in i väggen, vilket ledde till panikångest. I dag mår han mycket bättre men säger att han är mer lättstressad än innan han blev utbränd. Han skrattar och konstaterar att det kanske inte går helt hand i hand med att få tre barn tätt.

Gunilla, som slagit sig ner i en fåtölj mitt emot sin make, fyller i:

– Det är en knäpp period. Man är med om så mycket konstiga saker och ibland känner jag att jag vill ha en skylt i pannan där det står “Observera att jag för några år sedan bevakade FN i New York”. Nu står jag här och tjatar på min treåring, haha.

Edward gillar udda inredningsföremål, som träpåfågeln – och leksakstrumpeten, som ursprungligen skaffades till en föreningsritual. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Sedan ett par månader har familjen anställt en barnflicka. Då både Edwards och Gunillas föräldrar är till åren komna har makarna valt att ta in hjälp för att få lite avlastning. Med de två äldsta barnen delade de helt lika på föräldraledigheten, men den här senaste gången har Gunilla dragit ett större lass hemma.

– Vi delade även på blöjbyten och flaskmatning och jag tyckte det var väldigt bra. Men någonstans går gränsen när man inte hinner arbeta. Det är ändå mitt jobb som är faktureringsbart och när jag måste dra ner massor så blir det lättare att dra ner på allt som rör marknadsföring, bokskrivande och så vidare. Det är ju jag som står på scen eller syns på tv och det kommer man inte ifrån. I samarbeten är det jag som måste plåtas, så den här gången har Gunilla tyvärr fått dra ett lite större lass med lillkillen. Å andra sidan har vi tre barn och det är jobb med dem hela tiden, säger Edward.

LÄS MER: Anna Lindmarker älskar att göra om i 20-talsvillan 

Driver företag ihop

När paret träffades bodde Gunilla i New York och arbetade som frilansjournalist. I början av relationen bodde paret ett halvår i New York tillsammans. Edward jobbade då som redaktör och följde ibland med Gunilla i hennes arbete. I dag driver paret tillsammans familjeföretaget AB Edward Blom & Co.

– Man har ett yrkesliv tillsammans i stället för att var och en går till sitt jobb för att sedan ses på kvällen och försöka återberätta sin dag. Jag tycker det var lite så i början när vi hade varsitt jobb, säger Gunilla.

Det är en regnig dag när vi hälsar på makarna Blom i Postmästarhuset. Men Gunilla håller gärna paraplyet för sin make i vått och torrt. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Sedan barnen kom upplever Edward till skillnad från sin hustru att det är enkelt att dra gränsen mellan privat och arbete.

– Vi stämplar in på morgonen när barnen går till förskolan och ut när de kommer hem. Och innan vi hade barn stämplade jag ut vid sjutiden då jag började med middagen. Det går liksom inte att ligga i sängen på kvällen och prata jobb, det blir väldigt oromantiskt. Nu har barnen tagit över så mycket så vi hinner knappt prata om jobbet. Det har blivit en så liten del av tillvaron.

”Vi har roligt ihop”

Att hinna med relationen under de intensiva småbarnsåren vet de med erfarenhet är en utmaning i sig. Gunilla skojar om att det bästa sättet för att hålla ihop ett äktenskap är att gifta sig katolskt. Hon syftar på att maken är katolik vilket innebär att han inte får skilja sig.

– Det stämmer, säger Edward.

Han säger att han trivs väldigt bra ihop med Gunilla eftersom hon är en så varm och trygg människa.

– Det blir inte någon jobbig krigföring där man samlar på oförrätter. Det blir inga scener och utbrott. Jag är väldigt hetsig men vi har inte massa gräl och tråkigheter. Den delen slipper man när man är gift med Gunilla. Sen har vi roligt ihop. De senaste tre månaderna har varit skittuffa och då har vi kanske inte hunnit ha lika mycket roligt. Men det är ingen äktenskaplig kris, mer en livsexistentiell kris.

Det stora Postmästarhuset har gott om plats för parets gedigna samling av släktmöbler och prylar. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Folklig som få. Edward ställer gärna upp på en spexig bild. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Se fler bilder från huset i bildspelet ovan!

LÄS MER: Carola visar upp sitt vackra hem i Steninge slottsby 

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka.