Edward Blom, här på besök i tyska vindistriktet Rheinhessen, drömmer om en egen vinkällare hemma. ”Den skulle byggas av garaget, eftersom vi ändå inte har någon bil.”
Edward Blom, här på besök i tyska vindistriktet Rheinhessen, drömmer om en egen vinkällare hemma. ”Den skulle byggas av garaget, eftersom vi ändå inte har någon bil.” Foto: Privat

Edward Blom: ”Vi fick huset välsignat av en katolsk präst”

Relativt nyinflyttade i en 20-talsvilla med stor trädgård, går Edward Blom gärna och påtar i trädgården. Han älskar att se hur det blommar och växer, gärna av något ätbart. 

Han drömmer om en egen vinkällare i garaget och tipsar om att använda trädgården som en förlängning av hemmet.

– Gräsmattan är som ett vardagsrum, med massa plats för lek och spel, säger han.

Berätta om ditt nya hem!

– För två år sedan köpte vi en villa i Huddinge som var byggd 1923. Det var en chef på Posten som hade byggt sitt drömhus med källare, två våningar och vind. Huset är gulmålat med stora rum där allt är välbevarat från 20-talet, vilket var viktigt när vi letade hus. Det är nationalromantiskt men inte så utpräglat. Rummen är stora med en intakt planlösning med originaldiskbänk och serveringsgång. Att vårt hem har historia är oerhört viktigt, vi är roade av att ta reda på vilka som bott här innan och har brevväxlat med tidigare ägare. Vi har till och med besökt familjegraven för Johannes Enger och hans hustru Gunhild, som lät bygga huset. Sedan har vi naturligtvis fått huset välsignat av en katolsk präst; för mig är det viktigt att känna Guds närvaro i hemmet, att det är ett ställe som präglas av godhet. 

Edward Blom

Ålder: 49.

Familj: Hustrun Gunilla och tre barn.

Yrke: Kulturhistoriker, gastronom och författare.

Bor: I en postmästarevilla från 1923 i Huddinge söder om Stockholm.

Aktuell med: Nya shotsglas i ”Edward Blom Collection”.

Varför är det viktigt med historia i huset?

– Dels tycker jag att allting var vackrare på den tiden. Hantverket var av gediget, långsamt vuxet trä och andra naturmaterial. Med modernismen tidigt 30-tal blev mycket industrialiserat och lite opersonligt. Sen älskar jag känslan av att veta att människor har levt här med sina rötter och traditioner; det har anordnats fester och middagar, barn har sprungit, ja det har varit liv helt enkelt. Det mesta i vårt hem ger en känsla av gammaldags fester; nysilver, linnedukar, guldramar och kristallglas. Hela vår matsal andas bankett vilket är underbart.

I huset från 1923 har Edward och hans familj bott i två år. Att huset andas historia är viktigt för Edward och hans fru Gunilla. Foto: Privat
Gunilla vid en av Edwards favoritplatser grillhörnan. Den används flitigt stora delar av året och är en naturlig samlingsplats för familj och vänner. Foto: Privat

Vad har ni i er trädgård?

– Vi har körsbärsträd, äppelträd, päronträd, plommonträd och hallonbuskar. Sen har vi grönsaker som morötter, rädisor och zucchini. Vi planterade en avenbokshäck när vi flyttade in och så finns det rosor, jasmin, kaprifol och syren.

Tycker du om att påta i trädgården?

– Ja, jag blir harmonisk av livskraften när jag ser att det växer och blommar. Det är som meditation för mig att gå runt i trädgården och fixa. Man blir för en stund en del av naturen.

Har du gröna fingrar då?

– Jodå, ganska så, men jag är inte exceptionellt duktig, men jag har skött mina föräldrars trädgård ganska mycket. Favoriterna är allt som växer fort, ger skörd och som man kan äta.

Edwards 4 tips för en härlig trädgård

Håll dig till stora buskar och träd som blommar vackert och som inte kräver så mycket arbete. 

Om man vill få ut mycket mat så ska man satsa på jordärtskockor, vildkörsbär och squash. Mycket mat för lite arbete. 

En trevlig grillhörna är aldrig fel. Vi äter ute från mars till oktober om det inte haglar eller ösregnar. 

Använd alla ytor. Vår trädgård är lika mycket hem som huset. Gräsmattan blir ett extra vardagsrum där man leker, spelar och umgås. 

https://www.instagram.com/p/CB3Owo5BDmq/?utm_source=ig_web_copy_linkhttps://www.instagram.com/p/CB8w2s4hcFf/?utm_source=ig_web_copy_link

 

 

Vad skulle du aldrig ha i ditt hem?

– Jag är inte så förtjust i moderna grejer, som Ikea–grejer, men man får ju kompromissa så sådant har vi så klart också. Dyrt och fult är ingen kombination jag gillar heller. Antingen ska det vara vackert och ha bra kvalitet och då får det kosta, eller någonting väldigt billigt som man tycker mycket om. 

Samlar du på något?

– Jag är ingen riktig samlare av något, som jag maniskt söker och bygger samlingar av. Jag skulle nog tröttna om jag gick in för heltäckande samlingar, där jakten är det som är roligast. Men jag gillar diverse prydnadssaker, konstiga minnesgrejer från resor och böcker. Jag samlar på olika vackra gamla saker, från loppisar eller från auktioner. 

Är du en rensare eller en bra att ha-person?

– Absolut en sparare. Jag tycker det är fruktansvärt att slänga saker. Saker som är förknippade med en viss period i mitt liv, eller något jag fått från en släkting skulle jag aldrig kunna kasta. Har jag en gång fått något av en person betyder det mycket för mig. Jag sparar gamla brev och fotoalbum för evigt. Bara här jag står nu ser jag tio lacksigill, tio elefanter, porslinspipor och ett femtiotal spridda föremål från resor.  

Vad drömmer du om att fixa i ditt hem?

– Jag drömmer om en vinkällare. Den skulle byggas av garaget, eftersom vi ändå inte har någon bil. Där vore det trevligt att inreda med ett litet bord och stolar så att några kamrater kunde komma över och delta i gemytliga vinprovningar.

https://www.instagram.com/p/CB2qSPJBS46/?utm_source=ig_web_copy_link

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!