1 av 11: Dinah Nah heter egentligen Malin Sundström. Hon slog igenom – igen! – i Melodifestivalen i år. Foto: Cornelia Nordström
2 av 11: Dinah Nah har haft en fullspäckad sommar med uppträdanden i stora produktioner som "Allsång på Skansen", "Sommarlov" och RIX FM-festival. Foto: Cornelia Nordström
3 av 11: En klassisk bas – och färgklickar i form av kuddar och tavlor. Dinah och familjen trivs i fyrarummaren i Liljeholmen. Foto: Cornelia Nordström
4 av 11: Nyligen gjordes kontoret om till barnrum. Äldsta dottern Nova, 6, har fått ett eget rum. Foto: Cornelia Nordström
5 av 11: Kaffemaskinen har Dinah köpt enkom för gäster. Själv dricker hon varken kaffe eller te. Coca-Cola Zero däremot. Foto: Cornelia Nordström
6 av 11: I hallen hänger guldskivan som Dinah fick i våras – nyligen fick den sällskap av en platinaskiva. Foto: Cornelia Nordström
7 av 11: Ugglan valde Nova och Nellie ut när det var dags att göra fint på balkongen. Foto: Cornelia Nordström
8 av 11: Det stora barnrummet går i rosa toner. Det charmiga tältet har Dinah hittat på Granit. Foto: Cornelia Nordström
9 av 11: En födelsedag firas så klart med tårta – när vi hälsar på bjuder Dinah på prinsesstårta. Foto: Cornelia Nordström
10 av 11: Det stora sovrummet är behagligt inrett i ljusa toner. Men Dinahs stora skosamling får tyvärr inte plats: "Jag har skor nedpackade lite överallt", säger hon med ett skratt. Foto: Cornelia Nordström
11 av 11: Just nu skriver Dinah Nah på ny musik – och målet är att stå på Melodifestivalens scen igen nästa år: "Om jag skulle få vara med igen så skulle jag nog vara mycket mer nervös." Foto: Cornelia Nordström

Dinah Nah är sugen på Melodifestivalen igen

Lägenheten är lika färgstark som hennes frisyr.

Vi hälsade på hemma hos yrvädret från Melodi­festivalen – Dinah Nah. Nu satsar hon fullt ut på att ­återigen stå på melloscenen.

– Man lever bara en gång – det är bara att köra, säger hon.

Dagen före vårt besök fyllde hon 35 år.

När Leva & Bo knackar på hemma hos Mello-profilen Dinah Nah, eller Malin Sundström som hon egentligen heter, så blir det tårtkalas.

 

LÄS OCKSÅ: 11 kända personer som sålt sina hem 2015

Undrade vad alla tittade på

Födelsedagen spenderades med gig i Örebro. Publiken sjöng och hon fick en vacker blombukett i orange av arrangörerna.

– Men vi hann helt enkelt inte med någon tårta. Så vi får ta det nu, säger hon och dukar fram tre bitar av en klassisk grön prinsesstårta.

Dinah Nah slog igenom med buller och brak när hon tävlade i Melodifestivalen med "Make Me (La La La)" tidigare i år. Genomslaget kom i princip från den ena dagen till den andra – och det var svårt, för att inte säga omöjligt, att förbereda sig.

– Med det här rosa håret är det ganska svårt att vara diskret... När jag hade gått vidare till andra chansen kom jag hem till Stockholm. Jag hade nog inte förstått att det var tre miljoner som hade sett mig på tv så jag gick ner på pizzerian och undrade vad alla tittade på?

Nära att lägga ner

Efter årets succé är det svårt att tänka sig att det bara ett knappt år tidigare var nära att Dinah la ner solokarriären helt.

Den som var ung runt millennieskiftet minns nog eurodiscogruppen Caramell med hitlåtar som "Om du var min" och "Spelar ingen roll", där Malin Sundström var en av medlemmarna. Tillsammans med Katia Löfgren och till en början även producenterna Jorge "Vasco" Vasconcelo och Juha "Millboy" Myllylä turnerade den då 18-åriga Malin land och rike runt. Gruppen nådde stora framgångar – men Dinah säger att det känns mycket bättre den här svängen.

– Jag vet mer vad jag vill nu. Jag var så ung då, 18, skulle fylla 19. Det var roligt att bara bli känd, att få synas. Jag åkte bara med tåget och det var en enda stor fest. När man var ute på turné var det fest på varje stopp. Nu väljer man ofta att gå hem till hotellet och kolla på film.

 

LÄS OCKSÅ: Jennifer Brown skriver musik från Gamla stan

Bor med två döttrar och sambo

Efter Caramell-tiden följde några år bortom rampljuset. Dinah har hela tiden hållit sig i branschen, skrivit musik och körat åt andra artister. Hon pluggade även och fick två döttrar under den här tiden.

För några år sedan bestämde hon sig för att satsa som solo­artist. Artistnamnet Dinah Nah (Dinah från Malins gammelmormor) växte fram och 2012 släpptes debutsingeln "I AM". Men det var svårt att nå igenom bruset.

– Efter det tänkte jag att jag lägger ner. Jag kände att jag inte orkade harva på och försöka. Man är över 30 liksom och i den här branschen har man tyvärr ett bäst före-datum. Sen ringde Dr Alban och sa att han hade en låt till mello. Så jag tänkte att vi ger det ett försök...

Ett halvår senare befinner vi oss i fyrarummaren i Liljeholmen i södra Stockholm som Malin har kallat hem de senaste två åren. Här bor Dinah med sin sambo och de två döttrarna på tre och sex år.

– Jag trivs jättebra här. Planlösningen är det bästa, jag älskar öppna ytor. Och alla fönster - det kommer in så mycket ljus.

Inreder med mycket färg

Mycket av möblerna kommer från Ikea och MIO. Men precis som med sin personliga stil gillar Dinah att bryta av basen med starka färger. Favoritfärgen turkos, rosa och orange syns som accentfärger runtom i lägen­heten.

Var sak har sin bestämda plats – och det finns en anledning till det.

– Jag vill ha fint och ordning för att jag ska få ro när jag kommer hem. Varje kväll plockar vi ihop även i barnens rum. Jag får för mig att de också trivs bättre om det är ordning.

Efter en fullspäckad sommar med "Allsång på Skansen", "Sommarlov" och RIX FM-festival är Dinah nu fast besluten att satsa på nästa års Melodifestival.

– Jag är jättesugen på att göra mellon nästa år igen. Jag håller på att skriva låtar inför det. Sen är det bara att hålla tummarna.

Får vi se dig i rosa hår även då?

– Det tror jag. Och blir det inte rosa så blir det nog en annan färg.

 

LÄS OCKSÅ: Titta in i Anna Books underbart glada kök

Dinah om...

...artistnamnet Dinah Nah: "Jag heter Dinah i andranamn efter min gammelmormor. Jag ville använda det namnet, men det fanns en tjej i Norge bland annat som hade Dinah som artistnamn. Så jag fick lägga till något efter. Jag satt nog bara och provade mig fram.

 

...när hon träffade Beyoncé: "Jag och min kompis var med i en tävling med Pepsi för några år sedan. Man kunde vinna en resa till Oslo för konsert med Beyoncé och sen skulle man få träffa henne. Och vi vann! Så jag har träffat Beyoncé. Hon sa inte så mycket men hon var jättetrevlig".

 

...den närmaste tiden: "Det lugnar ner sig med gig nu. Så nu ska jag in i studion och skriva nya låtar, bland annat till mellon. Blir det inte mello så får jag fortsätta på egen hand. Sen ska jag göra julgalan också, så inför det ska vi börja repa också. Det är jag, Nanne Grönvall och E-type".

 

...varför hon väljer lägenhet framför hus: "Min sambo har sagt någon gång att vi kanske skulle kolla på hus. Men jag är inte riktigt någon hus-människa. Jag tycker att det är jättemysigt att hälsa på kompisar och mina bröder som har hus. Men det är så mycket jobb och vi är nog för bekväma för att fixa och dona hela tiden".

Dinah Nah

Namn: Malin Dinah Sundström.
Ålder: 35.
Bor: Liljeholmen i Stockholm.
Familj: Sambo och döttrarna Nova, 6, och Nellie, 3.
Gör: Artist som var en av finalisterna i Melodifestivalen 2015 där hon tävlade med "Make Me (La La La)". Jobbar även som hudterapeut.

Aktuellt just nu