Dagny Carlsson, 107: ”Jag vill ha roligt, inte tråkigt”

Dagny Carlsson på 106-årsdagen.

Foto: PATRIK STERBERG TT NYHETSBYRÅN

Dagny Carlsson på 106-årsdagen.

I 60 år har bloggaren Dagny Carlsson, 107, bott i samma lägenhet i Solna. När de nyblivna makarna Carlsson flyttade in i våningen var den i uselt skick. I dag är bostadsrätten värd miljoner.

Ämnen i artikel:

Hur bor du?

– Jag bor i en fyrarumslägenhet i Solna. Jag kan få miljoner om jag vill sälja den. Jag har bott här sedan 1961. Det är snart 60 år. När jag gifte mig andra gången fanns inga hyreslägen­heter, utan vi var tvungna att köpa. Jag trivs jättebra här. Min man Harry älskade våra stora inglasade balkonger. På morgonen drack vi kaffe på ­balkongen i öster och på eftermiddagen på den i väster.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Jag har möbler från när jag gifte mig. Det är rätt snyggt tycker jag, men folk som är unga tycker nog att det är lite gammeldags. Jag har en matsal med runt matbord som man kan fälla ut. Runt bordet står gustavianska stolar. I hallen hänger en kristallkrona, jag har också en fin lampkrona. Jag är tokig i tavlor och har massor av olje­målningar på väggarna.

Dagny Carlsson – Sveriges äldsta bloggare

Ålder: 107.

Bor: Bostadsrätt med fyra rum och kök i Solna utanför Stockholm.

Familj: Ensamstående.

Gör: Bloggare.

Aktuell: Med bloggen 123minsida.se/Bojan

Vad är ditt bästa köp?

– Soffgruppen. Den är i vinröd plysch med tre lösa plymåer och två fåtöljer i samma utförande. Möblerna är köpta i en möbelaffär på Södermalm, men den finns inte mer.

Vilken lyx unnar du dig till hemmet?

– Tidigare var det god mat, men nu kan jag inte unna mig det mer. Jag gitter inte laga den och köper färdiglagade industrirätter. Jag gillar kåldolmar. När jag skrev om det på min blogg blev jag hembjuden på kåldolmsfest hos några följare. De var så trevliga, hämtade mig med bil och levererade mig hem sedan.

Foto: Privat

Möblemanget köpte Dagny Carlsson och maken Harry när de var nygifta.

Vad är viktigast för dig med ditt hem?

– Det är faktiskt köket, för det är där man får fixa maten och sitt uppehälle.

Vad gillar du mest med din inredning?

– Just nu gillar jag datorn bäst. Den har jag mest glädje av. Jag bloggar ju och har skrivit mer än 30 000 inlägg. Jag har hållit på med bloggandet sedan jag var 99. Sedan har jag skrivit en bok också, ”Livet enligt Dagny”. Jag är nattuggla och sätter mig vid datorn på kvällen. Att använda dagen är slöseri.

Vad står högst upp på din önskelista?

– Att få uppleva mer, resa och gå på teater. Jag vill ha roligt, inte tråkigt. Jag var galen i teatern när jag kom till Stockholm som 37-åring. På landsorten fanns inga teatrar och jag såg alla föreställningar som fanns och gick på Operan själv. Där satt jag på fjärde raden måndag, tisdag, onsdag. Det kostade två kronor kvällen om man hade abonnemang. Det är inte roligt att springa på teatern alldeles ensam. Jag efterlyser teater-, bio- och resesällskap. Men bara damer, inga herrar. Då tror de att jag fikar efter att bli gift, men det vill jag inte.

Foto: Privat

Mest nöjd är Dagny Carlsson med den vinröda plyschsoffan i vardagsrummet.

LÄS MER: Kristin Kaspersen: ”Jag älskar flödet av människor hemma” 

LÄS MER: Karin Laserow: ”Min utsikt är den bästa man kan få” 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande