1 AV 3
Christer Björkman har länge varit tv-producent för Melodifestivalen och kommenterar Eurovision Song Contest 2021.
Foto: ANDERS STRÖMQUIST
2 AV 3
Huset är från 1940-talet och här har Christer och maken Martin Kagemark låtit bli att modernisera för mycket.
Foto: Privat
3 AV 3
Christer Björkman var programledare genom alla delar av Melodifestivalen 2021.
Foto: OLLE SPORRONG

Christer Björkman bor i 40-talsvilla: ”Strikt och stramt”

För Christer Björkman är det viktigt att 40-talsvillan fortsätter att hålla en strikt och stram funkisstil. I det nya inglasade uterummet förberedde han hela Melodifestivalen. När finalen var över väntade nya äventyr i USA för ”Mister Mello”.

Åsa Görnerup

Hur bor du?

– Jag bor i ett tvåplanshus i Nacka i funkisstil. Det är ungefär 70 kvadrat på övervåningen plus 85 där nere, kanske 155 kvadrat totalt. Vi förhåller oss till den strikta formen och har inte moderniserat med exempelvis fönsterluckor som en del satt upp för att förändra känslan på funkishusen. Vårt hus är rappat vitt, strikt och stramt. Här finns också en trädgård på ungefär 1 100 kvadrat med häckar runt hela tomten.

Vad ligger huset i för område?

– Storängen är ett klassiskt villaområde från 40-talet med hyfsat stora tomter på 1 000 till 1 100 kvadrat. Jag kan tänka mig att det har kommit till när en medelklass har uppstått, en mellanchefsnivå. 

Christer Björkman

Ålder: 63 år. 

Bor: Funkisvilla i Nacka. 

Familj: Maken Martin Kagemark, 46.

Yrke: Tv-producent för Melodifestivalen. Medverkar i år som programledare.

Aktuell: Programledare för ”Melodifestivalen 2021”. Kommenterar ”Eurovision Song Contest” 2021. Ska lansera ”Eurovision Song Contest” i USA framöver.

Trädgården är på ungefär 1 100 kvadratmeter. Foto: Privat

Vad har du gjort med huset?

– Vi har glasat in en uteplats, som vi gjort helt i svart för att följa smidet. Den har en stram form, håller sig exakt till husets egna linjer och känns inte som en påbyggnad. Det är oerhört härligt att sitta på den platsen. Även på vintern är det vackert när trädgården är vit. Vi har lagt ut fågelmat och ser fåglar. Rummet har fyra öppningsbara partier. Öppnar man upp dem är det som att sitta i trädgården. Det blir en skön känsla av både ute och inne.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Varierande, då vi har olika teman. I uterummet ville vi inte ha det modernt, utan skärgårdskänsla. Det är ett mosaikbord och sex korgstolar i rotting. I hörnet har vi en schäslong vänd inåt och en liten tv. Ibland vill man titta halvhjärtat på tv, kolla någon artist, följa ”Idol”, ”Så mycket bättre” eller se hur det går för Sanna i ”Allsången”. 

Alla rum har olika stilar och uterummet ska ha en skärgårdskänsla. Foto: Privat
I uterummet har Christer Björkman skapat sig sitt eget hemmakontor. Foto: Privat

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag börjar jobba i USA efter ”Melodifestivalen” och åker dit så fort jag får. Ambitionen är att lansera ”Eurovision Song Contest” i USA. Vi kommer inte sälja huset, som verkligen blivit en del av vår själ. Möjligen hyr vi ut det. 

Hur ska du bo i Los Angeles?

– Vi är fyra kolleger, som gör det här ihop. Till en början hyr vi lägenhet i ett gated community i Los Angeles. I takt med att vi lär känna trakten kommer vi söka oss till ställen där vi trivs.  Maken kommer nog att pendla. Vi är vana vid det, Martin har gjort så mycket musikal på annan ort. Under våra 23 år har vi varit ifrån varandra ett antal säsonger. Det är bara inspirerande och härligt att längta.

Mysigt och ombonat i sovrummet. Foto: Privat
I huset finns en liten relaxavdelning. Foto: Privat

LÄS MER: Komikern Per Andersson om sin galna gata: ”Det är absurt”

LÄS MER: Anne Lundberg bytte Östermalm mot gammal skola på landet