1 av 2: Bosse Parneviks herrgård är inredd med fina antikantikviteter och har anor från 1200-talet. Foto: PIERRE BJöRK / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET SWEDEN
2 av 2: I barockhallen står ett tyskt skåp, som pryds av priser och utmärkelser som Bosse Parnevik fått genom åren. Bakom skåpet sitter en tidstypisk tapet. Foto: Bosse Parnevik

Bosse Parnevik: ”Ett proffs har hjälpt oss att inreda”

Bosse Parnevik är inte bara stjärna på slottet. Privat bor han på en 1600-talsherrgård, belägen på en sjötomt i Österskär. Priset: 825 000 kronor. 

Hur bor du?

– Jag och min hustru Gertie har 14 rum på en sjötomt i Österskär. Vi har ju varit sex i familjen, men nu är vi bara två personer som springer runt där när inte barnen är hemma. Vi bor kvar eftersom vi trivs så bra. När vi tittade på herrgården tände vi på alla fyra, den hade sjöutsikt över Trälhavet och allt. Vi köpte huset för 825 000 kronor, men la ner ännu mer pengar på att renovera det 1976. Nu är det taxerat till 13 miljoner. Huset, som byggdes på 1200-talet, hette Biskopstuna då biskoparna bodde där en gång i tiden. Det brann ner på 1600-talet, men byggdes upp 1662-1664 med kärnvirke som hämtades från Finland. När vi rustade huset upptäckte vi aska under brädorna. I dag har vi styckat av en del av tomten så att en dotter och hennes familj bor 30 meter bort. 

LÄS OCKSÅ: Marie Serneholt: ”Jag har valt alla saker med omsorg” 

Varför bor du i Österåker? 

– Jag köpte herrgården för över 40 år sedan. Innan dess bodde jag ett decennium i en sexrumsvilla på Vallmovägen i Åkersberga. Jesper har kvar ett litet radhus här. Från början köpte jag det till mina föräldrar för 50-60 år sedan, eftersom jag ville ha dem i närheten. De hade det fint i radhuset och nu bor Jesper där när han är i Sverige. Där trivs han lika bra som i det stora huset i Florida. I Åkersberga har vi sju barnbarn inom tio minuters avstånd. Resterande fyra bor med Jesper i Amerika.

Låt bli att ta av er skorna. Jag tycker inte alltid att man behöver göra det. Oftast har man ju inte gått i lera.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Det är herrgårdsstil. Vi har köpt antika möbler och har inrett ett 1600-talsrum, ett 1700-talsrum och så vidare.

Vad är ditt bästa köp?

– Jag har ju inte sålt det än, men det måste vara huset.

Vad är viktigast för dig med ditt hem?

– Att tjuvlarmet fungerar.

Herrgård i midsommarskrud. De bästa utomhusbilderna är från sjösidan. Just nu är den delen av herrgården skymd av byggnadsställningar. På bilden syns dukningen till midsommarfesten. Foto: Bosse Parnevik

LÄS OCKSÅ: Till Salu: Huset där prins Daniel lekte som barn  

Vad inspirerar dig?

– Det är utsikten med vatten och LO-skolan tvärsöver viken. Jag sitter gärna ute och jobbar, för att känna utsikten. 

Vilken lyx unnar du dig till hemmet?

– Vi har väldigt fina antikviteter, som vi har hittat på auktion. Ett proffs har hjälp oss att inreda på rätt sätt med rokoko och barock. Bland annat har vi ett tyskt skåp i barockhallen, som är täckt med priser och utmärkelser. Där står Fridolf Rhudinpriset, Stallbrödernas "Revyräven”, Chinateaterns pris för publikrekordet 1983, Edvard Perssonpriset och Privatteatrarnas Guldmask från 2008.

Bosse Parnevik.

Ålder: 79 år.

Familj: Hustrun Gertie, 77. Barnen Jesper, 52, Jessica, 51, Jenny, 47, Jill, 43. Elva barnbarn.

Yrke: Artist, imitatör, komiker.

Aktuell: Medverkar i ”Stjärnorna på slottet” i SVT1 och SVT Play. Programmet har premiär 30 december. Bosse Parneviks program sänds 27 januari.

LÄS OCKSÅ: Så gör Sofia Rågenklint sin lägenhet mysig 

Vad gillar du mest med din inredning?

– Att man känner att det här är 1700-talet, möblerna är från den tiden.

Vilket är ditt favoritrum?

– Studion. I rummet har jag alla mina grejer och just nu sitter jag där och redigerar. Jag håller på att digitalisera mina shower. Jag tänkte lägga ut dem på Youtube, så att pensionärerna kan titta gratis.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande