1 av 10: Birgitte Söndergaard är numera konstnär på heltid. I hennes lägenhet på Östermalm är det mycket färg som gäller. Foto: Cornelia Nordström
2 av 10: Mycket färg. Bordet är gjort av en dansk designer, med riktiga stenar under skivan, och inköpt på Myrorna. Soffan har en vän till Birgitte klätt om med tyg från Svenskt tenn. Till höger om kakelugnen hänger en av tavlorna du nu kan beställa genom Leva & Bo. Den heter "Passion". Foto: Cornelia Nordström
3 av 10: Köket. Spisen är av det franska märket Godin. "Vi har nästan alltid någon på middag, antingen någon kompis till mig eller till mina döttrar", säger Birgitte. Foto: Cornelia Nordström
4 av 10: Målarpalett. "Det där är en skåpdörr som jag har haft som palett. Jag tyckte den blev så vacker och satte fast en plexiskiva och hängde upp. Det är ungefär tio års slit som sitter på den", berättar Birgitte. Statyn har hon köpt i en japansk affär. Foto: Cornelia Nordström
5 av 10: Konst till salu. Till vänster om kakelugnen hänger en av tavlorna som man kan köpa genom Leva & Bo. Den heter Kärlekens dans. Foto: Cornelia Nordström
6 av 10: Stuckaturer. Lägenheten är från 1886 och har stuckatur kring alla dörrar och tak, liksom takrosetter. Foto: Cornelia Nordström
7 av 10: Mysrummet. I det här rummet sitter Birgitte gärna i en av fåtöljerna och läser en bok eller spelar schack med barnen. De originella fåtöljerna, som är italienska, är köpta i en antikaffär. Den stora tavlan bredvid kakelugnen har Birgitte gjort. Foto: Cornelia Nordström
8 av 10: Egen design. "Jag såg underläggen (trädformade) och fick direkt en idé. Nu sitter de fasttejpade på ljusstakarna, men jag ska montera dem med silverståltråd som jag köpt", säger Birgitte. Foto: Cornelia Nordström
9 av 10: Originellt. Skåpluckorna i köket har Birgitte klätt med tapet från Svenskt tenn, designad av Fornasetti. Foto: Cornelia Nordström
10 av 10: Frossa i färg. Birgitte har fått möjlig­heten att jobba med de specialfärger som gjordes specifikt åt konstnären Bengt Lindström från Nordsjö färg. "Det är en helt annan konsistens så jag har gått lös alldeles överjävligt", säger Birgitte. "Jag hatar att stå och klämma ur tuberna och så kommer det bara slattar. Oljefärg ska komma i hinkar så man bara kan frossa i det!" Foto: Cornelia Nordström

Birgitte Söndergaard bor i en färgexplosion

Skådespelaren och programledaren är numera konstnär på heltid. Birgitte Söndergaard ställer ut över hela världen och finns hos många samlare.

Mycket och starka färger är hennes melodi, precis som i våningen på Östermalm.

Att komma hem till Birgitte Söndergaard, 58, är som att kliva in i en av hennes tavlor, i en flottare salong. Stilleben, mycket färg, mycket av allt, men det är genomtänkt, inget är ditsatt av en slump. Det är mysigt och om-bonat. Man vill lägga sig i soffan med Josef Frank-klädsel, titta upp på stuckaturerna i taket och bara lyssna på ljudet från brasan i den maffiga kakelugnen.

 

LÄS OCKSÅ: Angelica Wiik: "Jag har alltid älskat att måla på nätterna"

Vitt och grått – inget för Birgitte

Minimalism, raka linjer och vitt, svart och grått är inte Birgittes melodi. Det förstår man direkt när man besöker hennes spatiösa våning på Östermalm i Stockholm.

– För de flesta handlar det nog bara om att det ska vara funktionellt och snyggt. Det är väl något slags grundfundament, speciellt i dessa oroliga tider. Därför ser man så mycket vitt och ”Solsidan”-hem, och det är fint och fräscht men jag skulle aldrig kunna ha det så själv. Jag skulle fylla på, jag kan nämligen inte begränsa mig, säger hon.

För Birgitte är det viktigt att saken eller möbeln är vacker i hennes ögon. Och det ska passa ihop med det övriga, skapa en balans. Hon älskar att arrangera stilleben och jämför det med att måla en tavla. Vilket hon får utlopp för under fotograferingen då hon flyttar runt på grejer och arrangerar. Men var hittar hon alla vackra och speciella saker?

"Älskar att blanda dyrt med billigt"

– Mycket second hand, gärna Myrorna, små antik-bodar och kuriosabutiker. Och på resor. När jag går in på Myrornas kommer jägaren i mig fram. Men det gäller att veta vad man är ute efter, jag älskar att blanda dyrt med billigt.

Det finns dock en nackdel med det här mysiga, om-bonade och massor av prylar. Städning?

– Allt har en baksida så klart. Men det är bara att städa! Och sen får man ju tagga ned lite. Innan vi fick hund var min tröskel ganska låg. Men sen Mary kom får jag bara tänka bort det, om man inte vill göra annat än att dammsuga. Men man måste leva också.

I våningen på fem rum och kök har Birgitte bott i 20 år.

– Jag älskar mitt boende och behöver inget annat, säger Birgitte. Jag tror att många i Stockholm ser boendet som att man sitter på en massa pengar och tänker att man kan öka det genom att flytta, och så håller man på så. Och visst, det är dyrt att bo, så jag kan förstå det till viss del, men å andra sidan måste man ju ändå bo någonstans.

 

LÄS OCKSÅ: Så ska du inreda 2016 – här är senaste trenderna

Möblerar om väldigt ofta

En annan anledning till att många flyttar kan vara att man vill skapa nya projekt ihop, tror Birgitte.

– Jag får det tillfredsställt i alla fall då jag ändrar om hela tiden, och det behöver inte vara så stora saker. Jag är inte heller den som tänker att det ska se ut så i tio år. Jag har avdramatiserat det där med renovering. Tröttnar jag på en färg så målar jag om igen, det är inte svårare än så.

Birgitte berättar om i lördags, klockan tre på eftermiddagen när de åt sen lunch, då bestämde hon sig för att måla om hela det stora finrummet vi sitter i. Gröna väggar ville hon ha. Och så fick det bli.

– Jag fick ett ryck, åkte och köpte färg, rev ut alla möbler och klockan åtta på kvällen var det klart. Då mina rum är väldigt stora och det är högt i tak med stuckaturer, och allt är i vitt, känns det som salar, och jag vill att det ska kännas mysigt. I mitt andra rum är det lila och ett annat är orange. När man säger det låter det väldigt galet, men det funkar i den här våningen.

Hur ofta möblerar du om?

– Jag vågar inte säga det ifall någon psykolog läser detta, men det är ganska ofta. De flesta möbler här inne har vandrat runt på alla ställen i lägenheten.

Uppskattar lediga hemmakvällar

När vi pratar vidare kryper det fram att Birgitte även möblerade om kvällen innan. Klockan halv elva när hon skulle gå och lägga sig.

– Då kom jag på att det var mycket bättre att ha soffan på ett annat ställe. Jag är impulsiv och när jag får en idé ska det ske nu. Mina döttrar är tappra som står ut. För mig är det terapi att möblera om.

Är du hemmakär?

– Nu i tisdags gjorde jag min sista teaterföreställning för den här vändan och då uppskattar man lediga hemmakvällar mer än någonsin. Vi har nästan alltid någon på middag, antingen en kompis till mig eller till mina döttrar. Men absolut inga märkvärdigheter, det är väldigt opretentiöst.

Birgitte har i hela sitt liv jobbat väldigt mycket. Hon berättar att hon under 30 år gick nästan varenda kväll till teatern. Och tio av de åren jobbade hon samtidigt som programledare på tv. Bland annat för ”Mänskligt”, ”Spårlöst försvunnen” och ”Blåsningen”. Däremellan spelade hon in film.

– Jag kände mig urvattnad och kände inte igen mig själv. Jag hade kommit till en gräns där jag fick en självbild som jag inte stod ut med, hur folk såg på mig och hur jag kände mig var två helt olika saker. Då väcktes tanken på att börja måla igen för att få se vad som skulle hända  inom mig.

 

LÄS OCKSÅ: Bostäderna som gjorde succé på Hemnet 2015

Tog sabbatsår för att måla

När Birgitte bodde i Vänersborg som barn blev hon mobbad. Varje dag när hennes mamma jobbade var hon tvungen att gå själv fram och tillbaka till sin dagmamma, och då stod de andra barnen där och väntade.

– De var taskiga mot mig och jag var rädd både när jag gick dit och hem. Då, när jag var rädd och ledsen, blev målandet min tröst. Det fick mig att må bättre.

Men Birgitte hade av naturliga skäl inte hunnit ägna någon större tid eller kraft åt konsten under många arbetsår när hon 2006 bestämde sig för att ta ett sabbatsår och ge konsten en chans.

– Jag hade en liten buffert, skaffade mig en agent och kastade mig in i det med hull och hår. Jag hade bråttom, som vanligt, så redan de första två åren hade jag ställt ut på Louvren, haft separatutställning i både Paris och Milano, och sålt till samlare. Sedan har det bara rullat på.

– Hade det inte funkat hade jag kanske tagit andra jobb, jag är en sån som gnor och jobbar, är envis, har visioner och vill så mycket, jag ger mig inte. Jag drivs av lust och utmaningar.

Hur är det med inspiration?

– Det går inte att vänta på. Jag har ett jävla behov av att uttrycka mig, annars går jag sönder. Jag blir inspirerad av allt, människor jag möter, som du, ditt utseende kommer säkert att komma i någon målning. Varje dag tänker jag att jag ska ner och göra världens bästa målning.

 

LÄS OCKSÅ: Så mycket betyder inredningen – här är samma lägenhet men på tre olika stätt

Köp fina tavlorna!

I LEVA&BO:s konstgalleri kan du köpa Birgitte Söndergaards signerade litografier till förmånligt pris

konstgalleri.expressen.se

Birgitte Söndergaard

Född: 1957.

Gör: Konstnär och skådespelare.

Bor: Stockholm.

Aktuell med: Säljer sina tavlor i LEVA&BO:s konstgalleri.

Instagram: @birgittesondergaard.

Aktuell med nya konstverk & utställningar

  • Ställer ut på: Galleri Konst i Karlstad, 6-27 februari. Galleri Blå, Linköping, 5 mars. Konstmässan Art Nordic, Köpenhamn, 14 april. Galleri Sjöhästen, Nyköping, 23 april.
  • "Med konsten i huvudrollen – en film om Birgitte Söndergaard" av Anders Hanser, premiär i januari.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!