1 av 3: Microsofts grundare Bill Gates har en nettoförmögenhet på 670 miljarder. Foto: Carolyn Kaster
2 av 3: 518 miljoner har han lagt på sitt lyxhus i Washington. Foto: Jeff Wilcox/Flickr
3 av 3: St Lucia i Karibien. Härifrån hämtar Bill Gates sand varje år.

Bill Gates galna lyxhus – värt över en miljard

Bill Gates, en av världens rikaste, bor så klart extravagant.

Vad sägs om 24 badrum, egen bio och sandstrand från Karibien?

För 300 000 kronor kan du kanske få en rundtur i hemmet.

Med en nettoförmögenhet på 670 miljarder kronor är Microsofts grundare, Bill Gates, en av de rikaste personerna i världen. Då förstår man också att hans hem måste vara något utöver det extra. Det tog honom också sju år och 518 miljoner kronor att färdigställa sitt mansion i Seattle i Washington som går under smeknamnet Xanadu 2.0, efter filmen ”Citizen Kane”.

Med sina 6100 kvadratmeter är det ett av USA:s största hus, men också känd för sin design och all högteknologi.

Här är 19 galna fakta om huset:

 

LÄS OCKSÅ: Spana in Bill Gates galet stora ranch i Kalifornien

1. Värt en miljard kronor

Huset ska enligt uppgifter vara värt mer än en miljard kronor. Gates köpte marken för drygt 16 miljoner kronor 1988 och betalar omkring 8 miljoner kronor i fastighetsskatt varje år.

2. 500 år gamla granar

Huset byggdes av 500 år gamla granar och 300 byggarbetare, varav 100 var elektriker.

3. Gäster styr temperaturen

Det högteknologiska systemet hjälper besökarna att själva styra rummens temperatur och belysningar. När de anländer får de en slags knappnål som interagerar med sensorer i hela huset. De knappar in den temperatur och belysning de vill ha så ändras det allteftersom man rör sig runt i huset. Högtalare gömda bakom tapeterna ser till att musiken följer dig från rum till rum.

4. Jordtäckt hus

Xanadu 2.0 är ”earth-sheltered”, jordtäckt, vilket betyder att det är inbyggt i naturen för att reglera temperaturen mer effektivt.

5. Digital konst

Dataskärmar värda nästan 700 000 kronor finns utspridda i hela huset. Vem som helst på besök kan ändra bilden på skärmarna till sina favoritmålningar eller fotografier, allting samlat på stora enheter värda över en miljon kronor.

6. Undervattensmusik i poolen

Poolen på 18 meter ligger i en separat byggnad på 362 kvadratmeter. Väl i poolen kan man simma under en glasvägg och komma ut på terrassen på utsidan. Där finns också ett omklädningsrum med fyra duschar och två bad.

 

LÄS OCKSÅ: Titta in i Jennifer Lopez lyxvilla i Los Angeles

7. Trampolin

Det finns inga uppgifter på hur stor trampolinen är men träningsfaciliteterna på 232 kvadratmeter inkluderar även en bastu, ångbastu och separata omklädningsrum för män och kvinnor.

8. Enorm mottagningshall

Den 213 kvadratmeter stora hallen kan ta emot upp till 150 människor för ett middagsparty, eller 200 för ett mingelparty. En två meter bred eldstad i kalksten tar upp en hel vägg medan en annan vägg har en sju meter bred tv-skärm.

9. 24 badrum

Att ha 24 badrum varav 10 innehar badkar kan ha sina fördelar om man arrangerar en jättefest. Annars lite väl i överkant kanske.

10. Sex olika kök

Alla sex kök är utspridda på olika delar av huset så personalen kan vara redo för alla sorters event.

11. Dokument för 248 miljoner

Biblioteket på 640 kvadratmeter har ett välvt tak och två hemliga bokskåp varav en har en hemlig bar. På taket står ett citat från ”The Great Gatsby” som säger: ”He had come a long way to this blue lawn, and his dream must have seemed so close that he could hardly fail to grasp it”. I biblioteket finns Codex Leicester, ett manuskript av Leonardo da Vinci, från 1600-talet, som Gates köpt på auktion för 248 miljoner kronor 1994.

12. Egen biosalong

Den egna hemmabion kan husera 20 gäster i sköna säten. Den är designad i art déco-stil med bekväma armstolar, soffor och till och med popcornmaskin.

13. Separat aktivitetsbyggnad

En byggnad på nästan 300 kvadratmeter flyttades med pråm för att skapa utrymme åt Bills sportområde med golf och båtdockor.

 

LÄS OCKSÅ: Titta in i Bill Gates hus i Florida

14. Högteknologiskt gästhus

Gästhuset är lika tekniskt avancerat som huvudbyggnaden. Enligt US News var gästbyggnaden på 180 kvadratmeter den första att bli klar på området. Huset, som har sitt eget sovrum och badrum, fick agera testhus för den speciella teknologin.

15. Garage för 23 bilar

Där finns många olika garage på flera ställen runtom fastigheten. Den mest intressanta av dem är en underjordisk grotta av betong och rostfritt stål. Bara den kan ta så många som 10 bilar.

16. Datoriserat favoritträd

Bill har tydligen blivit förtjust i ett 40 år gammalt lönnträd som växer i närheten av hemmets uppfart. Den styrs av en dator och om någon del av den blir för torr kommer vatten automatiskt att pumpas in.

17. Konstjord ström med fisk

Strömmen och våtmarkens flodmynning skapades för att lösa eventuella problem med avrinning som fastighetens stora väggar kan skapa. Vattnet är alltid full med lax och öring.

18. Sand från Karibien

Stranden vid sjön har sand som importeras i stora kvantiteter från St Lucia i Karibien varje år.

19. 300 000 för en tur i huset

Microsoft håller i en auktion varje år där anställda donerar produkter och tjänster som folk får lägga bud på. Intäkterna går till företagets välgörenhetsfond. Gates har tidigare donerat privata turer runt i huset Xanadu 2.0. En gång ska en anställd ha vunnit en tur med ett bud på nästan 300 000 kronor.

Källa: Businessinsider.com

 

LÄS OCKSÅ:

 Markus "Notch" Perssons nya lyxhus i LA
Lady Gaga visar upp sitt galna miljonhem
Här är Elin Nordengrens nya lyxvilla i Florida
 

Aktuellt just nu