Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Danne Stråhed är aktuell med Melodifestival-bidraget ”Hallabaloo”.
Danne Stråhed är aktuell med Melodifestival-bidraget ”Hallabaloo”.
Danne Stråhed är aktuell med Melodifestival-bidraget ”Hallabaloo”.
Hemma hos Stråhed finns musiken i varje hörn.
Hemma hos Stråhed finns musiken i varje hörn.
Hemma hos Stråhed finns musiken i varje hörn.
1 AV 2
Danne Stråhed är aktuell med Melodifestival-bidraget ”Hallabaloo”.
Foto: Per Jahnke
2 AV 2
Hemma hos Stråhed finns musiken i varje hörn.

Artisten Danne Stråhed bor på en gård – med festlokal

Danne Stråhed firar 50 år som artist. Mellolåten ”Hallabaloo” har han skrivit i köket på sin fyrlängade gård på Söderslätt, Sveriges kornbod. 

Sångaren trivs på landet i södra Skåne. Här är livet enklare. Att ha rymd och utrymme omkring sig är en frihet, tycker han.  

Du har en bondgård på sydkusten i Skåne. Hur ser den ut?

– Den fyrlängade gården med loge ligger på bördiga Söderslätt, en bit från Hörte hamn mellan Ystad och Trelleborg. Härifrån ser jag gårdar och havet. 1800-talsgården Dannero är traditionellt vit, stensatt och har röda snickerier. 

Danne Stråhed

Ålder: 65 år.

Yrke: Sångare, revyartist, driver krog med festlokal.

Familj: Särbon Boel Hansson, 55, och barnen Viktor, 38, Ellinore, 35, och Caroline, 31. Dottern Louise avled 2019 och blev 40 år. Hennes barn Adele, 7, och Aiden, 6. Boels barnbarn Alice, 1,5 år (på bilden). 

Bor: Gården Dannero vid Skivarp i Skåne, lägenhet i Lund och sommarställe i Guövik i Blekinge.

Aktuell: Tävlar med låten ”Hallabaloo” i Melodifestivalen, i första deltävlingen den 5 februari.

Hur hamnade du på gården?

– Tidigare bodde jag i en prästgård på Österlen, men sedan skilde jag mig. En tid bodde jag i Ystad men ville ut på landet igen. Jag sökte en plats där jag kunde skapa, trivas och även ha fester, konserter och framträdanden och hittade gården. Från jag var 16, 17 tills jag var 40 hade jag turnerat. Nu ville jag hålla mig i de sydliga delarna, inte resa så mycket, men ändå spela. 

I hemmet finns inga tavlor på väggarna. Däremot står Danne Stråheds egna och andras målningar på stafflier här och där. I fönstret finns gröna växter och vacker utsikt över havet och det bördiga landskapet. I festhallen har han mängder av porträtt på skånska personligheter, Skånes hall of fame. Foto: Privat

Hur har du renoverat gården?

– Min bror, som är byggnadsingenjör, tyckte jag skulle göra ett stort hål i jorden och riva allt. Det tyckte inte jag och började med att gräva ut hela boningslängan. Sedan gjorde vi stallarna, så de fungerar som restaurangkök, barer och sådant. Därefter inredde jag logen, där jag kan ha fester, scener och 400 ätande gäster.

Var har du ditt privata boende?

– Det är ett hus som står för sig själv. Jag har också hus i skärgården i Blekinge. Min särbo har lägenhet i Lund.

Stearinljus och blommor skapar trivsel. På fotografiet syns Boels barnbarn Alice. Foto: Privat

Hur skulle du beskriva din stil?

– Väldigt enkel. I det stora köket finns en skorsten mitt i med murad fläktkåpa. Det är vitt, bornholmsrött, öppet och 1,80 i nock. Takfönster gör huset ljust och skönt. I trätaket är det bjälkar. Väggarna är mest vitputsade. Mysrummet på ena loftet är gråtonat med en vit kant oppevid. På andra loftet finns ett badrum med fönster där man ser opp i himlen. 

Vilket är ditt favoritrum?

– Mest sitter jag i kökssoffan i köket. Där kom texten till Melodifestivallåten ”Hallaballoo” till. Min gode vän Fredrik har skivbolag och är kusin till min dotter, som inte finns med oss i livet mer. Han undrade om jag ville skriva en text om hallabaloo och gyllene skor till en låt han gjort. Då tappade jag gnistan med detsamma. När jag sedan lirade på melodin fick jag den att dansa. ”Äh, jag skriver något bara”, tänkte jag och fick med både hallabaloo och gyllene skor. En jättetrevlig trallvänlig sång, som kommer från en god känsla. 

Kökssoffan och det stora rejäla bordet har Danne Stråhed hittat i antikbodar. Köksmöblerna har hängt med honom sedan barnen satt vid dem som små. I köket har han gjort texten till Mellolåten ”Hallabaloo”. Foto: Privat

Du firar 50 år som artist och har bland annat spelat i Wizex och varit förband åt Queen?

– Vårt band Änglabarn var med under Queens Skandinavienturné 1982. Det var himla nice att spela med Queen, som var så behjälpliga och tillmötesgående mot oss unga, gröna killar. På soundchecken stod sångaren på scenen med ryggen mot oss på Johanneshov. En snubbe med neddragen basker och trenchcoat ner till golvet, som sjöng med pipig stämma, tyckte jag. 

– Bakom scenen hade han en liten hiss med gardiner där han kunde byta scenkläder. När musiken började spela kom han ut i bar överkropp och röda byxor, dubbelt så stor som tidigare. Efter ett par takter hade Freddy Mercury publiken i sin hand. 

Danne Stråheds bästa hemmatips:

– Försök att trivas hemma. Nu är jag nästan inne på hjärnskrynklarnivå, men jag tror man får börja med sig själv. Det yttre är mer något för komfort och öga.

https://www.instagram.com/p/CZHkF-tIoId/