1 AV 3
Hon bor inte stort, artisten Clara Klingenström. Men hon beskriver sina 17 kvadratmeter mitt i Stockholm som mysiga.
Foto: Olivia Huerta
2 AV 3
Artisten är inredningsintresserad. Stilen är lite bohemisk med ljusslingor som ger en varm känsla. Sedan åtta år tittar hon på Pinterest och olika inredningsappar i mobilen innan hon ska sova. Att tänka på inredning är som meditation för henne.
Foto: Privat
3 AV 3
Clara Klingenström gick vidare till final i Melodifestivalen 2021.
Foto: OLLE SPORRONG

Artisten Clara Klingenström bor i en lägenhet på 17 kvadrat

Rockbjörnen, som Clara Klingenström fick för ”Årets genombrott”, har en given plats på köksbordet. Förutom att artisten är stolt över musikpriset, finns inga andra ställen att ställa det på i den pyttelilla lägenheten i Stockholm.

Delar av debutalbumet ”Claras dagbok”, som släpptes förra året, har hon skrivit i sitt barndomshem på Gotland. 

Åsa Görnerup

Du hyr en liten lägenhet i Stockholm. Hur bor du?

– Jag bor i andra hand i en lägenhet på 17 kvadrat utan dusch. Det är en bostadsrätt med två ingångar, som delats av. Den ligger på fjärde våningen med utsikt över en massa hus. Att bo på Södermalm ger mig en Kajsa Kavat-känsla. Lägenheten är väldigt liten, men väldigt mysig. Jag sover i en bäddsoffa, för jag vill inte att folk ska sitta i min säng. Det är fiskbensparkett och en liten fransk balkong som ger fint ljus. 

Clara Klingenström

Ålder: 27 år. 

Bor: Hyr lägenhet på 17 kvadrat på Södermalm i Stockholm. Hus på Gotland.

Familj: Mamma, två syskon och katten Katten, som bor hos mamma.

Gör: Artist och låtskrivare. 

Aktuell: Med debutalbumet ”Claras dagbok” och med spelningar i sommar.

– På Gotland har jag och mina syskon tagit över vårt barndomshem från pappa, som gått bort. Att ha både Stockholm och Gotland är en extrem frihet och lyxkänsla. Om jag ser tillbaka ett år var det kaos i mitt liv. Jag var sjukskriven och hade svårt att få hyresgäster till ett nedgånget kollektiv i Sollentuna, som jag hade. Pappa hade dött och jag kämpade med terapi efter ett jobbigt förhållande. Det känns overkligt att det blivit så här. 

Rockbjörnen, som Clara Klingenström fick för ”Årets genombrott”, har en given plats på klaffbordet. ”Jag är stolt över den och det finns inte så många andra ställen att ställa den på.” Foto: Privat

Var ligger ditt hus på Gotland?

– Det ligger i socknen Garda bredvid Ljugarn. Det är ett vackert, vitt kalkstenshus som är ganska lågt i tak med stor fin trädgård och lada, där det varit galleri. 

– Här har det bott folk sedan 1200-talet. Det spökar och vi har upplevt att det knackar på dörrar, öppnas dörrar, saker ramlar ned. I trädgården finns en brunn med pump. Hela livet har jag känt en obehaglig känsla när jag går förbi den. Nu har vi fått reda på att någon blivit dränkt i den en gång. Jag är högkänslig och känner definitivt energier i huset. 

Var har ditt debutalbum ”Claras dagbok” kommit till?

– Det är verkligen som en dagbok på riktigt. ”Vita väggar” skrev jag i mitt barndomshem som 14-åring. Den handlar om när jag bröt kontakten med min pappa, som hamnade i missbruk. Ilskan gjorde det lätt att ta det beslutet, men med tiden har det krupit på mig andra känslor och ångest, som jag inte kunnat hantera. 

– När jag bröt var pappa som död för mig. Det var en extrem sorg, för vi var så nära varandra. Jag skrev låten i vårt musikrum. De vita väggarna är en symbol för våra lyckliga minnen och musiken vi spelade i huset, men även en symbol för när pappa drack och långsamt försvann. 

Vägskylten som det står ”Engelbrekts väg” på har Clara tagit med sig från kollektivet i Sollentuna, som låg just på den vägen. Foto: Privat
På Clara Klingenströms önskelista står en större lägenhet med badkar. I dag duschar hon i en tom lokal 300 meter från hemmet eller på dansskolan där hon går. Håret däremot går bra att tvätta i lägenhetens handfat. Nummer två på listan är ett stort kök. I nuläget har hon ett pentry med bänkugn och får köpa med sig mat hem om hon har gäster. Foto: Privat

Försonades du med din pappa?

– Ja. Jag fick reda på att han låg på intensivvårdsavdelningen sommaren 2020. På sjukhuset förstod jag att han skulle dö när vi fick sätta på oss utrustning på avdelningen, men kunde ta av oss den när vi kom in till honom. Jag fick prata med pappa och har blivit hel efter det. Vi barn fanns där bredvid honom när han dog. Min bror rörde hans panna och sa att han kunde vara lugn och gå vidare nu. Det var väldigt fint. Det sista pappa sa var: ”Natti natti, I love you.” Det brukade han säga innan vi skulle sova. 

Clara Klingenströms bästa hemmatips:

– Hemma vill man ha mysighetskänsla. Unna dig ljusslingor och satsa på en bra belysning. Det är viktigt för mig. Jag kan inte bo i en bostad med kall, tråkig belysning.

 

LÄS MER: ”Cazzi Opeia” bor i en etta: ”Jag tycker om krypin”