Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Anna Stadling är aktuell med ny musik. Under rosa månaden oktober är hon också aktuell som ambassadör för Bröstcancerförbundet.
Foto: Andreas von Gegerfelt
2 AV 2
Anna Stadling gör två exklusiva julkonserter tillsammans med sin barndomsvän Helen Sjöholm i vinter.
Foto: TINA AXELSSON / KULTURAKTIEBOLAGET

Artisten Anna Stadling och maken fick cancer – mitt i lägenhetsrenoveringen

I låten ”Västerbron” sjunger Anna Stadling om hur hon kör hem genom stan när alla sover. Hemma för artisten är en äldre lägenhet på Kungsholmen i Stockholm. 

Precis när hon och maken hade blåst ut hela hemmet för att göra en totalrenovering, drabbades bägge två av cancer. 

Åsa Görnerup

Du lever i samma lägenhet sedan 19 år. Hur bor du?

– Lägenheten från 1911 eller 1914 är på 70 kvadrat, har 3,40 i takhöjd och stora fönster utan gardiner. En trappa leder ned till studion i källarvåningen. När vi flyttade in beställde vi fina köksskåp i trä av en snickare i Ånge-trakten. Vi skalade bort sju lager tapet och tog fram stenväggarna. 

– Jag och min man Pecka blev störtförälskade efter många år som vänner. Det var lite som ”När Harry mötte Sally”. Vi växte upp i Sundsvall och känner varandra sedan jag var 14, han 17. Plötsligt blommade förälskelsen bara upp och efter tre månader köpte vi lägenheten. I nya singeln ”Västerbron” sjunger jag: ”Det är något vackert med att komma hem. När du och jag först träffades var jag en rastlös vän.” I dag är Pecka min bas. Vi har gått igenom svåra saker och haft cancer båda två, men klarat det. 

Anna Stadling

Ålder: 50 år.

Familj: Pecka Hammarstedt, 53, musiker, sonen John Henry, 10.

Bor: Bostadsrätt på Kungsholmen i Stockholm. Hyr källarvåningen med en studio på 34 kvadrat.

Gör: Sångerska, artist.

Aktuell: Nya singeln ”Solen och du”, som släpptes 24/9. Julkonserter med start i november i hela landet, samt två exklusiva julkonserter tillsammans med sin barndomsvän Helen Sjöholm. Under rosa månaden oktober är hon ambassadör för Bröstcancerförbundet.

Hemmets hjärta. Varmt och sparsmakat i Anna Stadlings kök. Vid renoveringen spegelvändes de gula köksskåpen i gammal stil och målades mjukt grå. Foto: Andreas von Gegerfelt
https://www.instagram.com/p/CEm-0qbpx0t/?utm_source=ig_web_copy_link

Vad föll du för i lägenheten? 

– Möjligheten att göra den till vår. Så såg jag också på lantstället, som jag hittade på Blocket. Det ligger på halvön Hållnäs i Norduppland och visade sig vara vår plats på jorden. Det första jag såg i lägenheten var köket, hemmets hjärta där vi lever mest. Maten, drycken, vännerna, samtalen, musiken. Jag älskar att sitta och skriva vid köksbordet med en kopp kaffe och tänt ljus. När jag satt där med mamma berättade hon att mormor var som lyckligast vid köksbordet. Min älskade mormor som jag saknar. Det blev en länk mellan oss som lever vidare. 

Hur har ni renoverat lägenheten?

– När vi flyttade in var det tre rum i fil och vi gjorde en totalrenovering. Då vi bor en halvtrappa upp, var det mörkt och köket på 20 kvadrat låg som ett rum i rummet. År 2015 totalrenoverade vi igen med ny planlösning för att få ett rum till vår son, som har särskilda behov. Vi rev väggar och kakelugnen, som byggdes upp där bakugnen stått. Till slut hade vi bara en bärande vägg och badrummet kvar. Då vi blåst ut hela lägenheten fick Pecka prostatacancer, sedan fick jag bröstcancer. Hade vi vetat det hade vi aldrig börjat renovera.

Anna Stadling i studion tillsammans med Andreas Nordell och maken Pecka Hammarstedt (ryggen till). Pecka, som drömt om att bli möbelsnickare, har bland annat byggt en kökssoffa, skåp och bokhylla till hemmet. Han säljer även egentillverkade skärbrädor. Foto: Mikael Ribeiro

Hur klarade ni er igenom både cancer och totalrenovering?

– Jag vet inte. Det värsta var att vi inte kunde bo hemma. Efter att ha bott i köket lånade vi en lägenhet. Det var bökigt att hämta på dagis, renovera och sedan åka och sova. Mitt i all oro blev vår son utredd. Ett fint minne är när vi är nyopererade och Pecka gör eld i bakugnen. När vi sitter i det lugna sprakandet känner jag att det är värt det. Vi ska vara här och läka. 

Hur firade ni när allt var över?

– Jag hade fått fantastiska lakan som jag skulle bädda med först när sovrumsgolvet var färdigt, garderoberna byggda och sängarna på plats. När allt var över skulle vi dricka något dyrt. Det gjorde vi också.

Anna Stadlings bästa hemmatips

1. Hitta lösningar för den enkla tillvaron. Fixa förenklingar för din förvaring. På min önskelista står hyllplan som kan dras ut från de stora skåpen. Rensa och göra ordning lite. Det är skönt att slippa hålla på att leta jämt.

2. Ett hett tips när livet kommer emellan och det blir kaos: Sätt dig ner och njut mitt i kaoset. Ge dig själv en belöning när det är över. Drick något dyrt – som jag – eller gör något som betyder något för dig.

https://www.instagram.com/p/CPefhTuJFe0/?utm_source=ig_web_copy_link