Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Annie Lööf är aktuell med självbiografin ”Också Annie”.Annie Lööf är aktuell med självbiografin ”Också Annie”.Annie Lööf är aktuell med självbiografin ”Också Annie”.
1 AV 2
Jan Emanuel: ”Man vill inte behöva öppna luckorna”
2 AV 2
Annie Lööf är aktuell med självbiografin ”Också Annie”.
Foto: Gabriel Liljevall

Annie Lööf blev kär i villan – slog till efter 20 minuter

Annie Lööf och maken Carl-Johan blev ögonblicksförälskade i villan i Nacka. På 20 minuter hade de köpt huset. En ganska vanlig villa med en härlig rymd och nära till skog och hav. 

Vid köksbordet har den före detta partiledaren skrivit sin självbiografi, ”Också Annie”, som släpps den 18 september. 

Du bor i ett hus i Nacka utanför Stockholm. Hur är det?

– Jag bor i ett villaområde, där man blandat nya och riktigt gamla hus. Mitt hus är byggt 1990 och är en trävilla på ett och ett halvt plan med trädgård. 

– Det är väldigt lugnt och grönt runtomkring med höga ekar och tallar. Husen ligger rätt tätt, men man känner ändå att man har en egen oas eftersom det är kuperat. Huset ligger vid en återvändsgränd. Det är mysigt för barnen som kan springa mellan grannarna och leka. Här trivs vi.

ANNIE LÖÖF

Ålder: 40 år.

Familj: Maken Carl-Johan, 44. Döttrarna Ester, 8, och Saga, fyller 4 i december.

Bor: 90-talsvilla i Nacka. 

Gör: Jurist och tidigare partiledare för Centerpartiet. Författare.

Aktuell: Självbiografin ”Också Annie” av Annie Lööf och Caroline Bankler. Boken släpps den 18 september. 

Annie Lööf är utbildad jurist och var, fram till 2023, partiledare för Centerpartiet i många år.Annie Lööf är utbildad jurist och var, fram till 2023, partiledare för Centerpartiet i många år.Annie Lööf är utbildad jurist och var, fram till 2023, partiledare för Centerpartiet i många år.
Annie Lööf är utbildad jurist och var, fram till 2023, partiledare för Centerpartiet i många år. Foto: Gabriel Liljevall
Hemkärt. Pilaster-hylla och Pernilla-stol från Källemo i Värnamo.Hemkärt. Pilaster-hylla och Pernilla-stol från Källemo i Värnamo.Hemkärt. Pilaster-hylla och Pernilla-stol från Källemo i Värnamo.
Hemkärt. Pilaster-hylla och Pernilla-stol från Källemo i Värnamo. Foto: Privat

Vad fick dig att välja just det huset och området?

– Min man Calle och jag kommer båda två från var sin by utanför Värnamo. Vi ville ha närheten till naturen, skogen och havet, men samtidigt ha nära till jobben. 

– Vi bodde i lägenhet, men ville ha vårt eget och hade letat hus i några år. Trots att vi gått på olika husvisningar föll husen bort av olika anledningar. 

– Vår villa är ett ganska vanligt och ordinärt hus. När vi kom in i hallen blev vi lite kära. Det var ljust och öppet upp till taknocken. Vi fastnade för rymden. Det kändes som vårt hem, här vill vi bo. Rent objektivt hade vi sett mycket finare och större hus, men vi gillade känslan. Efter 20 minuter slog vi till. Vi hade bestämt oss och la ett bud. Det är det dyraste och snabbaste köpet vi gjort. 

– Efteråt började vi gå runt i omgivningarna och insåg att det låg nära skog, skolor och en mataffär, men ändå ganska avskilt. Nu har vi bott här i elva år. 

Här hänger två av dottern Esters fina alster där hon har målat av hela familjen.Här hänger två av dottern Esters fina alster där hon har målat av hela familjen.Här hänger två av dottern Esters fina alster där hon har målat av hela familjen.
Här hänger två av dottern Esters fina alster där hon har målat av hela familjen. Foto: Privat

Hur skulle du beskriva din stil?

– Nordisk, funktionell och stilren. Färgerna är enkla, det är vitt, svart, grått och pasteller som accentfärg. Vi är båda från Småland och har småländsk design. Ikea, Källemomöbler, Lamino-fåtöljer från Swedese och vårt köksbord är Superellips från Bruno Mathsson, från Värnamo. Jag säger fortfarande att hemma är min hemby Maramö. Sedan är mitt och familjens hem i Nacka, där barnen växer upp. Att ha möbler hemifrån, designade i Värnamo, gör att Småland känns mycket närmare. 

Du kommer ut med en självbiografi, ”Också Annie”. Var har du skrivit boken?

– Vid köksbordet faktiskt. Det är husets mittpunkt. Ett stort elipsformat bord med plats för många gäster. På nedervåningen har vi en stor, öppen planlösning. Där har vi middagar, äter frukost och spelar spel. Vid bordet sitter jag och jobbar. Det är en ljus plats där man kan se ut i trädgården.

– Att skriva boken har varit terapeutiskt för mig. I den har jag skrivit om många av de skeenden, framgångar och kriser jag gått igenom. Min ambition var att skriva en annan sorts politisk självbiografi, där jag tar med mig läsaren i mina funderingar och vägval. Min målbild har varit att den ska vara nära och personlig.

Favoritmöbeln på favoritplatsen. Lamino-fåtöljen från Swedese har Annie Lööf ärvt från sin morfar. Här slappnar hon av.Favoritmöbeln på favoritplatsen. Lamino-fåtöljen från Swedese har Annie Lööf ärvt från sin morfar. Här slappnar hon av.Favoritmöbeln på favoritplatsen. Lamino-fåtöljen från Swedese har Annie Lööf ärvt från sin morfar. Här slappnar hon av.
Favoritmöbeln på favoritplatsen. Lamino-fåtöljen från Swedese har Annie Lööf ärvt från sin morfar. Här slappnar hon av. Foto: Privat

Till stöd för boken har du 70 anteckningsblock från din tid som partiledare. Var förvarar du blocken?

– Just nu står de i tre Ica-papperskassar på vinden. När jag skrev boken hade jag dem i 16 högar på golvet i tvättstugan, så jag kunde gå tillbaka och slå i dem för att få fram detaljer. Där låg de inte i vägen. De är märkta efter årtal och rymmer ungefär två månader per anteckningsbok. Det är lite som dagböcker, men kan också vara inledningar till tal på möten, handlingsstrategier, rena referat och mina känslor. 

Du säger att hemmet är din oas och borg. Hur då?

– Här är jag bara jag. Ingen har fått komma hem till mig och göra intervjuer, filma eller fotografera. Mitt hem är min privata sfär och trygghet. Jag visar så mycket av mig själv annars. Hemma är jag helt avslappnad, går i mysbyxor, äter popcorn, ser film och viker tvätt. Har jag digitala möten visar jag bara litegrann av hemmet.

Varje dag leker döttrarna Ester och Saga i barnköket med mamma och pappa lagar mat intill.Varje dag leker döttrarna Ester och Saga i barnköket med mamma och pappa lagar mat intill.Varje dag leker döttrarna Ester och Saga i barnköket med mamma och pappa lagar mat intill.
Varje dag leker döttrarna Ester och Saga i barnköket med mamma och pappa lagar mat intill. Foto: Privat

Vilket är ditt bästa köp?

– Det bästa är ändå barnens lilla Ikea-kök. I barnköket har det lekts i stort sett varje dag i sju år. Barnen står där när vi är i köket, lagar mat eller städar. De är alltid närvarande. Sett till kostnaden och användningen är barnköket mitt bästa köp.

– Min bästa möbel är min morfars Lamino-fåtölj som jag fick ärva. I den sitter jag mycket och läser och slappnar av med benen på fotpallen. 

Vilket är ditt sämsta köp?

– Tittar jag runt här hemma har jag alldeles för många lampfötter på 20, 30 centimeter, som är för korta för att stå i fönstret. Jag har ett helt gäng lampfötter på vinden.

Matbordet är Bruno Mathssons Superellips. Vid bordet har Annie Lööf skrivit sin självbiografi ”Också Annie”.Matbordet är Bruno Mathssons Superellips. Vid bordet har Annie Lööf skrivit sin självbiografi ”Också Annie”.Matbordet är Bruno Mathssons Superellips. Vid bordet har Annie Lööf skrivit sin självbiografi ”Också Annie”.
Matbordet är Bruno Mathssons Superellips. Vid bordet har Annie Lööf skrivit sin självbiografi ”Också Annie”. Foto: Privat

Vad är viktigast för dig med ditt hem?

– Att det känns tryggt och personligt och märks att det är vi som bor här. På väggarna hänger foton på familjen och barnen. Jag visar inte barnens ansikten offentligt. Någon gång har jag skämtat och sagt att om vi ska sälja någon gång, måste vi köpa en massa nya tavlor inför husvisningen. 

Vilken lyx unnar du dig till hemmet?

– Jag älskar att ha fina blommor på köksbordet. Tulpaner är jag väldigt svag för och gillar att tulpansäsongen börjar tidigare och tidigare, så jag kan köpa redan vid nyår. För mig står tulpaner för vårkänsla och ljuset.

Hemmagymmet i garaget. Att ha ett gym hemma sparar tid och gör att både Annie och hennes man Carl-Johan hinner träna.Hemmagymmet i garaget. Att ha ett gym hemma sparar tid och gör att både Annie och hennes man Carl-Johan hinner träna.Hemmagymmet i garaget. Att ha ett gym hemma sparar tid och gör att både Annie och hennes man Carl-Johan hinner träna.
Hemmagymmet i garaget. Att ha ett gym hemma sparar tid och gör att både Annie och hennes man Carl-Johan hinner träna. Foto: Privat

Vad står högst upp på din önskelista till hemmet?

– Vi har ganska lite utrymme för bokhyllor och många böcker ligger i flyttkartonger. Nästa steg är att bygga platsbyggda bokhyllor i en härlig mustig färg, en fin grön eller grå, som vi sedan fyller med böcker. 

Vilket är ditt favoritrum?

– Vi har en öppen planlösning med kök och vardagsrum i ett. Jag gillar att sitta i lamino-fåtöljen, som står på gränsen mellan dem. Då kan jag både se ut över köket och titta på tv. Det är min favoritplats. 

Annie Lööfs bästa hemmatips

”I vårt garage har jag och min man ett litet hemmagym för att hinna träna. Köp några hantlar, kettlebells och gummiband. Hemmagymmet kan man ha i tvättstugan, sovrummet eller som vi i garaget.”

Se även: