1 av 3: Programledaren Anne Lundberg är aktuell med en ny säsong av ”Antikrundan”, ”Antikmagasinet” och ”Husdrömmar”. Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON/SVT
2 av 3: Ute möter inne. Två stora glasdörrar leder ut mot det engelska orangeriet, som Anne Lundberg låtit bygga på tegelhuset. Foto: PRIVAT
3 av 3: Anne Lundberg. Foto: JANNE DANIELSSON

Anne Lundberg bytte Östermalm mot gammal skola på landet

Lantisen Anne Lundberg har hittat hem. I en pytteliten by i Skåne huserar hon i en gammal skola på 300 kvadrat. Här blandar hon arvegods med auktionsfynd, Ikea-möbler och designklassiker.

Hur bor du?

– Jag bor i en gammal skola på den skånska landsbygden och i en liten övernattningslägenhet vid Mariatorget i Stockholm, som egentligen är min mans. Skolan på typ 300 kvadrat är byggd 1939. Jag tycker det är härligt att bo stort och fylla huset med vänner och familj. The more the merrier.

Hur hamnade du på landet i Skåne?

– När jag väntade mitt andra barn bodde vi i en liten lägenhet vid Fältöversten i Stockholm. Vi ville prova att bo i Skåne och köpte den gamla lärarbostaden för en liten peng 1998. Huset ligger i en pytteliten by i Skurups kommun, den del av Skåne där jag växte upp. Nu bor jag inte långt från mamma och mina bröder i kommunen där jag har gått i skola. Nu har mina barn gått i skola här. Det är mitt hem på många sätt. Som liten var jag hästtjej. Jag är en lantis, gillar att vara i naturen och springa i skogen. En kilometer från huset ligger stranden, där jag går strandpromenader.

Anne Lundberg – trippelaktuell i SVT

Ålder: 54 år.

Bor: I renoverad skola utanför Skivarp, nära havet i södra Skåne.

Familj: Maken Stefan, 57 år. Sönerna Oscar, 22, och Jack, 24. Katten Smilla.

Gör: Journalist och programledare.

Aktuell: ”Antikrundan” har premiär den 14 januari i SVT1 kl 20. (8 avsnitt) ”Antikmagasinet” har säsongpremiär samma dag i Kunskapskanalen kl 21. (12 avsnitt) Ny säsong av ”Husdrömmar” börjar sändas i SVT den 1 februari kl 20. 

Tillsammans med arkitekten Gert Wingårdh i nya säsongen av ”Husdrömmar” i SVT. Foto: Urszula Striner /SVT
Nedervåningen på det 300 kvadratmeter stora huset består i dag av ett enda stort rum. Foto: PRIVAT
Några designfavoriter är Anne Lundbergs vita Myran-stolar av Arne Jacobsen. De står runt köksbordet, ett avskavt ekbord i engelskt rött i Tricia Guild-stil. Foto: Privat

Hur har du renoverat huset?

– Jag har inte gjort så mycket. Det är ett tegelhus med rött smyckat tegel runt fönster och dörrar. Här fanns en lärarbostad till lärarinnan, som inte fick ha barn. I en större lägenhet bodde läraren som fick ha familj. Innan bodde kläddesignern Jane Wikström i huset. Hon och hennes familj gav huset en konstnärlig prägel. De rev väggarna, gjorde om bostaden på nedre botten till ett enda stort rum, öppnade upp till nock och inredde vinden. Själv har jag gjort estetiska renoveringar, som stora spröjsade fönster och ett orangeri.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Det är blandningen som gör mitt hem till mig. Jag gillar konst och har både modernt icke föreställande, akvarell och olja, graffiti och Ulf Lundell. Min exman var konstnär och jag har mycket av hans verk också. På en vägg har jag bara svartvit fotokonst, på en annan oljemålningar. 

– Jag blandar det jag ärvt av mormor och farmor med Ikea, auktionsfynd och lite dyr design som John Kandells hylla Pilaster. Allt är köpt med hjärtat. 

Det engelska orangeriet byggde Anne Lundberg till när hon flyttade in i det gamla tegelhuset. Foto: PRIVAT
https://www.instagram.com/p/B_aM5SApobk/?utm_source=ig_web_copy_linkhttps://www.instagram.com/p/CDcLrqcpMQC/?utm_source=ig_web_copy_link

Hur klimatmedveten är du?

– Jag har jordvärme, solpaneler på tomten, elgräsklippare och elbil. Vi är till hälften självförsörjande på el. Att äta det jag odlat själv är härligt. Bland annat har jag egna krusbär, äpplen, vinbär, potatis och sallad. 

Vilken lyx unnar du dig till hemmet?

– Jag klipper mycket blommor från trädgården. Det kan också vara grenar, pinnar och allt möjligt. Annars köper jag lite ekologiska snittblommor. 

– I dag kommer en kompis för att göra kransar. Jag är inte jättehändig, men gillar att pyssla, måla om, kakla om och fräscha upp och möblera om. Man måste inte köpa nytt. Soffan känns förvånansvärt ny om man färgar sofföverdraget. 

LÄS MER: Ett vanligt torp på utsidan – på insidan gömmer Gert Wingårdh sitt makalösa hem

Favorit ur arkivet:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!