Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Säsong 9 av ”Husdrömmar” har premiär 31 januari 2022.Säsong 9 av ”Husdrömmar” har premiär 31 januari 2022.Säsong 9 av ”Husdrömmar” har premiär 31 januari 2022.
Anne Lundberg är aktuell med nya säsonger av både ”Antikrundan” och ”Husdrömmar”.Anne Lundberg är aktuell med nya säsonger av både ”Antikrundan” och ”Husdrömmar”.Anne Lundberg är aktuell med nya säsonger av både ”Antikrundan” och ”Husdrömmar”.
Ute möter inne. Två stora glasdörrar leder ut mot det engelska orangeriet, som Anne Lundberg låtit bygga på tegelhuset.Ute möter inne. Två stora glasdörrar leder ut mot det engelska orangeriet, som Anne Lundberg låtit bygga på tegelhuset.Ute möter inne. Två stora glasdörrar leder ut mot det engelska orangeriet, som Anne Lundberg låtit bygga på tegelhuset.
1 AV 4
Flyttade från liten lägenhet till 300 kvadrat
2 AV 4
Säsong 9 av ”Husdrömmar” har premiär 31 januari 2022.
Foto: Mattias Ankrah / SVT
3 AV 4
Anne Lundberg är aktuell med nya säsonger av både ”Antikrundan” och ”Husdrömmar”.
Foto: Magnus Liam Karlsson / SVT
4 AV 4
Ute möter inne. Två stora glasdörrar leder ut mot det engelska orangeriet, som Anne Lundberg låtit bygga på tegelhuset.
Foto: PRIVAT

Anne Lundberg bytte Östermalm mot gammal skola på landet

Lantisen Anne Lundberg har hittat hem. I en pytteliten by i Skåne huserar hon i en gammal skola på 300 kvadrat. Här blandar hon arvegods med auktionsfynd, Ikea-möbler och designklassiker.

Hur bor du?

– Jag bor i en gammal skola på den skånska landsbygden och i en liten övernattningslägenhet vid Mariatorget i Stockholm, som egentligen är min mans. Skolan på typ 300 kvadrat är byggd 1939. Jag tycker det är härligt att bo stort och fylla huset med vänner och familj. The more the merrier.

Hur hamnade du på landet i Skåne?

– När jag väntade mitt andra barn bodde vi i en liten lägenhet vid Fältöversten i Stockholm. Vi ville prova att bo i Skåne och köpte den gamla lärarbostaden för en liten peng 1998. Huset ligger i en pytteliten by i Skurups kommun, den del av Skåne där jag växte upp. Nu bor jag inte långt från mamma och mina bröder i kommunen där jag har gått i skola. Nu har mina barn gått i skola här. Det är mitt hem på många sätt. Som liten var jag hästtjej. Jag är en lantis, gillar att vara i naturen och springa i skogen. En kilometer från huset ligger stranden, där jag går strandpromenader.

Anne Lundberg – aktuell med ”Antikrundan” och ”Husdrömmar” 2022

Ålder: 55 år.

Bor: I renoverad skola utanför Skivarp, nära havet i södra Skåne.

Familj: Maken Stefan, samt sönerna Oscar och Jack. Katten Smilla.

Gör: Journalist och programledare.

Aktuell: Med ny säsong av ”Antikrundan”, i SVT och SVT Play samt med säsong 9 av ”Husdrömmar”, premiär i SVT 31 januari 2022. 

Tillsammans med arkitekten Gert Wingårdh i vårens säsong av ”Husdrömmar” i SVT med premiär 31 januari.Tillsammans med arkitekten Gert Wingårdh i vårens säsong av ”Husdrömmar” i SVT med premiär 31 januari.Tillsammans med arkitekten Gert Wingårdh i vårens säsong av ”Husdrömmar” i SVT med premiär 31 januari.
Tillsammans med arkitekten Gert Wingårdh i vårens säsong av ”Husdrömmar” i SVT med premiär 31 januari. Foto: Mattias Ankrah / SVT
Nedervåningen på det 300 kvadratmeter stora huset består i dag av ett enda stort rum.Nedervåningen på det 300 kvadratmeter stora huset består i dag av ett enda stort rum.Nedervåningen på det 300 kvadratmeter stora huset består i dag av ett enda stort rum.
Nedervåningen på det 300 kvadratmeter stora huset består i dag av ett enda stort rum. Foto: Privat
Några designfavoriter är Anne Lundbergs vita Myran-stolar av Arne Jacobsen. De står runt köksbordet, ett avskavt ekbord i engelskt rött i Tricia Guild-stil.Några designfavoriter är Anne Lundbergs vita Myran-stolar av Arne Jacobsen. De står runt köksbordet, ett avskavt ekbord i engelskt rött i Tricia Guild-stil.Några designfavoriter är Anne Lundbergs vita Myran-stolar av Arne Jacobsen. De står runt köksbordet, ett avskavt ekbord i engelskt rött i Tricia Guild-stil.
Några designfavoriter är Anne Lundbergs vita Myran-stolar av Arne Jacobsen. De står runt köksbordet, ett avskavt ekbord i engelskt rött i Tricia Guild-stil. Foto: Privat

Hur har du renoverat huset?

– Jag har inte gjort så mycket. Det är ett tegelhus med rött smyckat tegel runt fönster och dörrar. Här fanns en lärarbostad till lärarinnan, som inte fick ha barn. I en större lägenhet bodde läraren som fick ha familj. Innan bodde kläddesignern Jane Wikström i huset. Hon och hennes familj gav huset en konstnärlig prägel. De rev väggarna, gjorde om bostaden på nedre botten till ett enda stort rum, öppnade upp till nock och inredde vinden. Själv har jag gjort estetiska renoveringar, som stora spröjsade fönster och ett orangeri.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Det är blandningen som gör mitt hem till mig. Jag gillar konst och har både modernt icke föreställande, akvarell och olja, graffiti och Ulf Lundell. Min exman var konstnär och jag har mycket av hans verk också. På en vägg har jag bara svartvit fotokonst, på en annan oljemålningar. 

– Jag blandar det jag ärvt av mormor och farmor med Ikea, auktionsfynd och lite dyr design som John Kandells hylla Pilaster. Allt är köpt med hjärtat. 

Det engelska orangeriet byggde Anne Lundberg till när hon flyttade in i det gamla tegelhuset.Det engelska orangeriet byggde Anne Lundberg till när hon flyttade in i det gamla tegelhuset.Det engelska orangeriet byggde Anne Lundberg till när hon flyttade in i det gamla tegelhuset.
Det engelska orangeriet byggde Anne Lundberg till när hon flyttade in i det gamla tegelhuset. Foto: PRIVAT
https://www.instagram.com/p/B_aM5SApobk/?utm_source=ig_web_copy_linkhttps://www.instagram.com/p/CDcLrqcpMQC/?utm_source=ig_web_copy_link

Hur klimatmedveten är du?

– Jag har jordvärme, solpaneler på tomten, elgräsklippare och elbil. Vi är till hälften självförsörjande på el. Att äta det jag odlat själv är härligt. Bland annat har jag egna krusbär, äpplen, vinbär, potatis och sallad. 

Vilken lyx unnar du dig till hemmet?

– Jag klipper mycket blommor från trädgården. Det kan också vara grenar, pinnar och allt möjligt. Annars köper jag lite ekologiska snittblommor. 

– I dag kommer en kompis för att göra kransar. Jag är inte jättehändig, men gillar att pyssla, måla om, kakla om och fräscha upp och möblera om. Man måste inte köpa nytt. Soffan känns förvånansvärt ny om man färgar sofföverdraget. 

LÄS MER: Så hittade Sofia Rågenklint kärleken – och drömhuset

Se även: